Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ποιο λαχανικό καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα με τα σάλια του;



Με τις μπάμιες δεν υπάρχει μέση οδός. Ή τις λατρεύεις ή τις απεχθάνεσαι. Στη δεύτερη περίπτωση φταίει ξεκάθαρα η γλοιώδης πλευρά τους (τα «σάλια» τους, που αποκαλύπτουν στο μαγείρεμα). Και όμως οι μπάμιες, χάρη στα «σάλια τους», καθαρίζουν το εντερικό σύστημα και θεωρούνται ιδανική τροφή για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Και αυτό γιατί περιέχουν φυτικές ίνες – τόσο αδιάλυτες (άριστες για τα έντερα, εφόσον συνοδεύονται από άφθονο νερό), όσο και διαλυτές (εξαιρετικές για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης).

Κατάλληλες για τους διαβητικούς

Εκτός από πολύτιμες φυτικές ίνες, οι μπάμιες προσφέρουν επίσης στον οργανισμό βιταμίνες A, B (νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη και θειαμίνη), C, K, β-καροτένιο και φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, καθώς και ένα πλήθος από αντιοξειδωτικές ουσίες (κατεχίνες, επικατεχίνες, προκυανιδίνες, κερκετίνη και ρουτίνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη). Θεωρούνται πολύ καλή τροφή για τους διαβητικούς, γιατί με τις ίνες τους καθυστερούν την απορρόφηση των σακχάρων στο αίμα. Ακόμα, προστατεύουν την όραση και διώχνουν το αίσθημα αδυναμίας που νιώθουμε λόγω της καλοκαιρινής ζέστης.

Τις θέλεις χωρίς σάλια;

Για να μην αποκαλύψουν τον… γλοιώδη χαρακτήρα τους, οι μπάμιες πρέπει να καθαριστούν από το κοτσάνι τους και να πάρουν το μπάνιο τους σε ένα μπολ με ξίδι και αλάτι για περίπου μισή ώρα. Άλλη λύση είναι να τηγανιστούν για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά, οπότε γίνονται και τραγανές σαν φρέσκα πράσινα φασολάκια. Όμως μην ξεχνάς ότι η κολλώδης, λευκή ουσία που περιέχουν λιπαίνει το παχύ έντερο και ενεργεί ως φυσικό καθαρτικό.

Προσοχή στα νεφρά

Οι μπάμιες θέλουν προσοχή στην κατανάλωση από όσους/ες έχουν πρόβλημα στα νεφρά, επειδή περιέχουν οξαλικά οξέα που συντείνουν στη δημιουργία νεφρόλιθων. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα, καλύτερα να ζητήσεις τη γνώμη του γιατρού σου πριν τις βάλεις στο πιάτο σου.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα