Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Και όμως: Ο καθένας μας έχει γύρω του το δικό του ξεχωριστό... νέφος μικροβίων



Εκτός από το φυσικό ή το τεχνητό άρωμά του, κάθε άνθρωπος περιβάλλεται από κάτι ακόμη: το δικό του προσωπικό και διακριτό...συννεφάκι μικροβίων. Και βέβαια αν περνά κανείς μέσα από το νέφος, αυτό θα «βρέχει» ξένα βακτήρια πάνω στο δέρμα του και μέσα στους πνεύμονές του.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά ότι κάθε στιγμή ο καθένας μας εκπέμπει στον αέρα γύρω του εκατομμύρια βακτήρια από το προσωπικό μικροβίωμά του, το οποίο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, περίπου δεκαπλάσιους σε σχέση τα ανθρώπινα κύτταρα.
   
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος διαθετει μια ξεχωριστή μικροβιακή «υπογραφή» στο σώμα του, αλλά και στον αέρα γύρω του, από την οποία θα μπορούσε ακόμη και να ταυτοποιηθεί.
   
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον Τζέημς Μίντοου του Κέντρου Βιολογίας και Περιβάλλοντος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PeerJ", πειραματίσθηκαν με 11 ανθρώπους, των οποίων ανέλυσαν γενετικά τα μικρόβια που συνέλλεξαν από δέιγματα στον αέρα.
   
Η μελέτη έδειξε ότι είναι δυνατό να ταυτοποιήσει κανείς κάποιον μόνο από τη διακριτή μικροβιακή «ταυτότητά» του μέσα σε λίγες ώρες. Αν και πολλά είδη βακτηρίων είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους (π.χ. οι στρεπτόκοκκοι), κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστούς συνδυασμούς μικροβίων.
         
Η ανακάλυψη αυτή, πέρα από την ιατρική σημασία της (μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών εξάπλωσης μιας ασθένειας στους κλειστούς χώρους), πιθανώς μελλοντικά θα αξιοποιηθεί και στην εγκληματολογία.
   
Παραμένει πάντως ασαφές πόσο αλλάζει το προσωπικό μικροβιακό «συννεφάκι» ενός ανθρώπου με το περασμα του χρόνου. Δεν είναι επίσης σίγουρο πόσο εκτείνεται το νέφος αυτό γύρω από κάποιον, αλλά φαίνεται να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο.
 
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα