Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είναι θηλυκότητα;

Πως μπορώ να είμαι ο θηλυκός μου εαυτός;

Όλες οι γυναίκες πάνω των 5 ετών ξέρουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις «Τι είναι μήλο;» ή «Τι σημαίνει πόδι;». Αυτές οι ερωτήσεις φαντάζουν σχεδόν κουτές, γιατί είναι τόσο εμφανής η απάντηση. Όταν όμως ρωτάμε «Τι είναι θηλυκότητα:», «Τι σημαίνει το να είσαι θηλυκό;» η απάντηση δεν είναι τόσο εμφανής. Φαίνεται σα να είναι μία ερώτηση ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες, σε πολλές απόψεις. Και συνήθως οι απαντήσεις συγκεντρώνονται γύρω από την εξωτερική εμφάνιση μίας γυναίκας, τα ρούχα, το  make-up, τα παπούτσια, τις τσάντες… Αυτό όμως είναι η θηλυκότητα; Το να φοράμε make-up, το να αγοράζουμε τη νέα κολεξιόν της τάδε αλυσίδας ρούχων ή το να κουβαλάμε τη νέα μοδάτη τσάντα;
Ας κάνουμε μία προσπάθεια μαζί να την απαντήσουμε, χρησιμοποιώντας την εξελικτική ψυχολογία και ανθρωπολογία.
Πως μπορώ να είμαι ο θηλυκός μου εαυτός;
Η γρήγορη απάντηση είναι: Με το να λειτουργώ και να συμπεριφέρομαι έχοντας στ μυαλό μου και νιώθοντας ΑΡΚΕΤΗ! Όταν παύεις να νιώθεις ανάξια και ανεπαρκής, τότε είναι που αποκαλύπτεται ο αληθινό σου εαυτός και δείχνεις στον κόσμο μεγαλόπρεπα και με χάρη το ποια είσαι πραγματικά. Τότε είναι που παύεις να σμικραίνεις τον εαυτό σου, που παύεις να τον ποδοπατάς, που παύεις να τον υποτιμάς. Όταν παύεις  φοράς «μπούργκα», τότε εμφανίζεται  η αληθινή γυναίκα από μέσα σου.
Πάμε να το αναλύσουμε τώρα.

Κάτω από τους τοίχους που έχουμε χτίσει γύρω μας, για να προστατευτούμε από τον πόνο ή την απόρριψη, βρίσκεται σε ύπνο ο αληθινός μας εαυτός. Όταν δε νιώθεις αρκετή, αρκετά όμορφη, αρκετά έξυπνη, αρκετά αδύνατη, αρκετά χαριτωμένη, αρκετά δυνατή, αρκετά σέξυ, αρκετά ελκυστική τότε για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από την υποτιθέμενη απόρριψη των άλλων, κρύβεις την αληθινή σου έκφραση, κρύβεις την πληρότητα του ποια είσαι, κρύβεις τη θηλυκότητα σου, κρύβεις τη θηλυκή σου ενέργεια και δύναμη.
Και για όσο δε νιώθουμε αρκετές φοράμε μάσκες. Και αυτές οι μάσκες μας κάνουν και δείχνουμε fake, ψεύτικες, κρύες, ψυχρές ή μας κάνουν και φερόμαστε ως άντρες. Μας κάνουν και εκφραζόμαστε μέσα από μία ποιότητα  ανδρικής ενέργειας. Γινόμαστε άνδρες, στα λόγια, στο ντύσιμο, στην κίνηση, στις δράσεις. Ψάχνουμε την αποδοχή από έξω ή τον έπαινο. Ψάχνουμε να αποδείξουμε πως αξίζουμε την αγάπη, την αποδοχή, τον έπαινο. Ψάχνουμε να γεμίσουμε το κενό της αγάπης για τον εαυτό. Υπάρχει ένα κενό αποδοχής μέσα μας, όχι τόσο επειδή οι άλλοι δε μας αποδέχονται (που μπορεί να συμβαίνει και αυτό), αλλά κυρίως επειδή δεν αποδεχόμαστε εμείς τον εαυτό μας ή επειδή δεν αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη εγκατάλειψη από την εγκατάλειψη του εαυτού μας. Το μεγαλύτερο δράμα: το εγκαταλείπω εγώ η ίδια τον εαυτό μου, το να απορρίπτω εγώ η ίδια τον εαυτό μου.
Και πως θα αρχίσω να νιώθω ΑΡΚΕΤΗ; Το πρώτο-πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να αλλάξεις την εσωτερική σου στάση σχετικά με το πώς και που και από ποιους αναζητάς την αγάπη. Πάψε να αναζητάς την αγάπη από τους άνδρες, πάψε να αναζητάς την αγάπη από τους γονείς, τις φίλες σου, τους ανθρώπους γύρω σου και βρες την αγάπη μέσα σου βρες την αγάπη για τον εαυτό. Είσαι ήδη αρκετή, είσαι ήδη άξια αγάπης, μην την αναζητάς από έξω σου. βρες την μέσα σου. κι όταν την βρίσκεις μέσα σου και την δίνεις, τότε είσαι αληθινή! Τότε είναι που νιώθεις άξια, αρκετή κι ελεύθερη να είσαι ο εαυτός σου. Και τότε είναι που βγάζεις τον υπέροχο, χαλαρό, χαρούμενο σου εαυτό. Αυτή είναι η γυναίκα. Η χαρά της ζωής, η ζωή που ρέει γενναιόδωρα και πλουσιοπάροχα.

Όταν δεν είσαι ο εαυτός σου στερείς από την ανθρωπότητα το δώρο του να είσαι. Στερείς από την ανθρωπότητα τα χαρίσματα σου, την ανάπτυξη των χαρισμάτων σου, την προσφορά των χαρισμάτων σου, το ξεχείλισμα των χαρισμάτων σου. ο πόνος που νιώθουμε όταν δεν είμαστε ο εαυτός μας είναι και γιατί στερούμε από τη φύση, την εκπλήρωση της φύσης μας. Στερούμε από τον κόσμο, την εκπλήρωση του δυναμικού με το οποίο ήρθαμε στη ζωή.
Κι αντί να είμαστε ο πλήρης, χαρούμενος γενναιόδωρος εαυτός μας, βγάζουμε πικρίες προς τους συντρόφους μας και τους γκρινιάζουμε από το πρωί ως το βράδυ, βγάζουμε ζήλια προς τις άλλες γυναίκες ή κουτσομπολεύουμε άλλες γυναίκες, «μισούμε» να βλέπουμε ευτυχισμένες γυναίκες, ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα στην εξωτερική μας εμφάνιση… αλλά ό, τι και να κάνουμε το εσωτερικό κενό δεν καλύπτεται….

  • Αντί λοιπόν να θάβεις τον εαυτό σου κάτω από τόνους δουλειάς, κάτω από σωρούς ρούχων, κάτω από δεκάδες λίστες ή στόχους επέτρεψε στον εαυτό σου να αφεθεί κι αν διαπιστώσεις πως η ζωή σου είναι μία ζωή πόνου κι απογοήτευσης, μη διστάσεις να κλάψεις. Μη διστάσεις να εκφράσεις τα συναισθήματα σου, μη διαστάσεις να εκφράσεις ελεύθερα τον εαυτό σου. κάνε το καθάρισμα σου και το ξεκαθάρισμα σου. Κάνε μία «αποτοξίνωση» δακρύων και επέτρεψε στο σώμα σου να αφεθεί. Αν δεν το κάνεις και τα κρατάς όλα μέσα σου, αυτό που θα συμβεί είναι να τα κρατήσεις ως πικρία, παράπονο, πόνο και να σου βγει σε πεσμένη ερωτική διάθεση, σε πεσμένη διάθεση γενικότερα, σε πεσμένη ενέργεια, ζωντάνια και πεσμένη χαρα. Και στην προσπάθεια σου να ανταπεξέλθεις, μιας και δεν έχεις εσωτερική χαρά και ζωντάνια, θα χρησιμοποιήσεις ανδρικές ποιότητες ενέργειας. Θα χρησιμοποιήσεις ένα ανδρικό πρότυπο συμπεριφοράς και λειτουργίας. Κι εκεί είναι που το έχεις χάσει το παιχνίδι της θηλυκότητας.
  • Κάθε πρωί, κάνε το συνήθεια και να το εφαρμόζεις τελετουργικά: μουσική και χορός. Ένα ελαφρύ λίκνισμα, ένα παιχνίδισμα των μαλλιών, ένα απαλό χάδι στο σώμα σου υπό τους ήχους της αγαπημένης σου, χαρούμενης μουσικής είναι αρκετά! Είναι αρκετά για να ξυπνήσεις το θηλυκό μέσα σου, τη χαρά της ζωής, για να ξυπνήσεις την ίδια τη ζωή!
  • Μείνε παρούσα. Μείνε παρούσα στους φόβους σου, μείνε μαζί με τις αγωνίες σου και με τις αποφεύγεις τρώγοντας παγωτό στον καναπέ… Βάλε στο μυαλό σου σαν επιθυμία, το να μείνεις παρούσα στη ζωή. Μείνε παρούσα στη χαρά, στη λύπη, στην έκσταση, στον πόνο, στο δέος, στο φόβο, στον ενθουσιασμό. Είσαι θηλυκό, είσαι γυναίκα, είσαι συναίσθημα, είσαι κίνηση, είσαι η ροή της ζωής, είσαι η ίδια η ζωή!
Είναι ταξίδι, είναι πορεία. Δε θα αλλάξουν όλα μαγικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Μείνε επιεικής με τον εαυτό σου.
Καλό ταξίδι να έχουμε!

Από: Φύσσα Ν. Ελένη, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης, Ψυχοθεραπεία παιδιού, εφήβου κι ενήλικα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα