Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

2025: ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ (MISSION TO MARS)

2025

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

MISSION TO MARS

Τα πέντε βήματα για να πάμε στον Άρη

MARS

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εξερευνούμε

Και το τέρμα όλων μας των εξερευνήσεων

Θα ‘ναι το φτάσιμο εκεί που ξεκινήσαμε

Και θα γνωρίσουμε τον κόσμο για πρώτη φορά…

Όταν οι γλώσσες της φλόγας έχουν χωθεί

Μέσα στην εστεμένη δέσμη της φωτιάς

Κι ένα είναι η φωτιά και το ρόδο.

Τ. S. Eliot, Τέσσερα Κουαρτέτα

Future Mars colonists playing with children on Mars, a place they call home.
Future Mars colonists playing with children on Mars, a place they call home.
«Είμαστε πραγματικά πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για τον Άρη τώρα από ότι ήταν η NASA το 1961, όταν έψαχνε πως θα στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι πριν από το τέλος της δεκαετίας. Αν το βάλουμε ως στόχο, μπορούμε να είμαστε στον Άρη σε 10 χρόνια».
Σύμφωνα με τον Zubrin, υπάρχουν πέντε βασικά ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποστολή ανθρώπων στον Άρη:

Πώς να επιβιώσει κάποιος από τις μεγάλες αποστάσεις στο διάστημα;

Κάθε ανθρώπινο ταξίδι στον Άρη θα χρειαζόταν τουλάχιστον δυόμισι χρόνια: έξι μήνες για να φτάσεις εκεί, έξι μήνες για να επιστρέψεις και ενάμισι χρόνος στην επιφάνειά του, υπό την προϋπόθεση ότι Άρης και Γη θα βρεθούν στη σωστή τροχιά για την πτήση της επιστροφής.«Δεν ξέρουμε πώς οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν στη βαρύτητα του Άρη», λέει ο δρ Zubrin, σύμφωνα με τοΠρώτο Θέμα και συνεχίζει: «περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν ήδη περάσει τουλάχιστον έναν χρόνο στο διάστημα, οπότε γνωρίζουμε ήδη πώς επιβιώνουν για μεγάλα διαστήματα σε μικροβαρύτητα μέσω της άσκησης». Ωστόσο, περισσότερα πειράματα θα πρέπει να γίνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να βελτιωθεί η γνώση μας για το πώς το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προσαρμοστεί στη μικροβαρύτητα.

Πώς να προσγειωθεί ένα ωφέλιμο φορτίο στο μέγεθος ενός Boeing 737;

Σα να μην έφταναν η επιβίωση ενάμισι έτους και το ταξίδι non-stop, η προσγείωση ενός ογκώδους σκάφους στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη είναι η «μεγαλύτερη πρόκληση» που θα αντιμετωπίσει μια αποστολή.«Το Mars Curiosity Rover ήταν το μεγαλύτερο πράγμα που προσγειώθηκε ποτέ εκεί, με πάνω από δύο τόνους ωφέλιμου φορτίου να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα του. Και όταν προσγειώθηκε, το Rover ήταν πάνω από 900 κιλά, όσο και ένα μικρό αυτοκίνητο» εξηγεί. «Όταν μιλάμε για την τοποθέτηση ανθρώπων στον Άρη, μιλάμε για ένα διαστημικό σκάφος που προσγειώνεται με μάζες τουλάχιστον 25-60 τόνων. Αυτά είναι μεγάλα ωφέλιμα φορτία στο μέγεθος ενός αεροσκάφους 737, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι έχουμε κάνει στο παρελθόν».

Πώς θα βγούμε έξω και να εξερευνήσουμε;

Υποθέτοντας ότι έχει όντως καταφέρει να προσγειωθεί το σκάφος, η επόμενη πρόκληση είναι να εξερευνήσουμε τον νέο κόσμο. Με μόνο το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης, και μια ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, παρουσιάζονται προκλήσεις τόσο για το περπάτημα όσο και για τα οχήματα.Οι διαστημικές στολές που χρησιμοποιούνται για διαστημικούς περιπάτους στη Σελήνη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ζυγίζουν περίπου 200 κιλά και είναι πολύ ογκώδεις, γεγονός που τις καθιστά ακατάλληλες. «Εάν κάποιος έχει δαπανήσει περισσότερες από 240 ημέρες στον διαστημικό σταθμό, θα έχει πάρει ήδη τόση ακτινοβολία όση θα έπαιρνε σε ένα θωρακισμένο διαστημόπλοιο σε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στον Άρη. Ο συνδυασμός της λεπτής ατμόσφαιρας του Άρη και του διαστημικού σκάφους ή του οικοτόπου θα παρέχει επαρκή προστασία από την ακτινοβολία για 18 μήνες στην επιφάνεια του Άρη».

Πώς θα προμηθευόμαστε καύσιμα, νερό, οξυγόνο και τροφή;

Μια άλλη πρόκληση είναι πώς να ζουν οι αστροναύτες έξω από τη Γη για ενάμιση χρόνο. Υπάρχει μια σειρά από επιλογές για την παραγωγή καυσίμων στον Άρη. Μια ιδέα περιλαμβάνει τη διάσπαση του νερού που έχει παγώσει κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σε υδρογόνο και οξυγόνο, τόσο για τη χρήση του ως καύσιμο όσο και για τις ανάγκες τους πληρώματος.
«Μπορεί επίσης να εξαγάγουν το νερό από την ατμόσφαιρα του Άρη, ή να φέρουν το υδρογόνο από τη Γη για να γίνει αντίδραση με την ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να δημιουργηθεί μεθάνιο και οξυγόνο», αναφέρει ο δρ Zubrin. Όμως, η καλλιέργεια τροφίμων θα είναι πιο δύσκολη. Η NASA έχει πειραματιστεί πρόσφατα με την καλλιέργεια μαρουλιού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Η καλλιέργεια του φαγητού τους ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το πλήρωμα, τόσο στην Ανταρκτική όσο και σε διαστημικούς σταθμούς».Έτσι, οι καλλιέργειες θα είναι ένα από τα πρώτα ερευνητικά έργα που θα αναλάβουν οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη, αλλά δεν γνωρίζουμε το πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Σε αντίθεση με τη μεταφορά των καυσίμων που ζυγίζει πολύ, η μεταφορά των τροφίμων από τη Γη είναι πιο εύκολη.maxresdefault

Πώς θα επιστρέψουμε στη Γη;

Μετά από ενάμισι χρόνο διαμονής στον κόκκινο πλανήτη, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής διάρκειας έξι μηνών. Η εκκίνηση από τον Άρη θα είναι ευκολότερη από την απογείωση από τη Γη λόγω της βαρύτητας. «Είναι απλά ζήτημα δημιουργίας ενός συμπαγούς διαστημικού σκάφους που μπορεί να μας μεταφέρει στην τροχιά του Άρη, όπου μπορούμε να σταθεροποιήσουμε ένα διαστημόπλοιο για την επιστροφή μας στη Γη. Χρειάζεται λιγότερη ενέργεια κι έτσι είναι πιο εύκολο το να γυρνάς σπίτι. Βέβαια δεν το έχουμε κάνει ακόμα».
Τελικά, όμως, ο δρ Zubrin πιστεύει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για μια αποστολή θα είναι η κοινωνικο-πολιτική απόφαση. «Θα αφοσιωθούμε σε αυτό και θα δεσμευτούμε να είναι ένα βιώσιμο σχέδιο και όχι μόνο σημαίες και ίχνη, όπως στη Σελήνη;» αναρωτιέται.mars_train

ΑΡΗΣ: Η «ΜΗΤΡΑ» ΤΗΣ ΖΩΗΣ;

Από κάθε άποψη ο Άρης είναι ο πλανήτης που θα στεγάσει τα όνειρα, αλλά και τη δράση της ανθρωπότητας στους επόμενους αιώνες. Ο τέταρτος κατά σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, που απέχει μόλις 4,5 λεπτά φωτός απόσταση από τη Γη (ή περίπου 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα μέση απόσταση), είναι ο μοναδικός πλανητικός κόσμος που θυμίζει στον άνθρωπο την κοιτίδα του. Ο Άρης, που συμπληρώνει την περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε 24 ώρες, με τους πολικούς του σκούφους, τις συχνές αμμοθύελλες στις παγωμένες κόκκινες ερήμους του και τις αρχές κοίτες των ποταμών του που κάποτε έρεαν χαρίζοντας του –ίσως– ζωή, μοιάζει με την εικόνα μιας Γης που απέτυχε.
Life_on_Mars_by_MakinMagic
Το πρόσωπο του Κόκκινου Πλανήτη, χαρακωμένο με φαράγγια πέντε φορές μακρύτερα του Γκραν Κάνυον, έχοντας ένα τεράστιο «σπυρί», τριπλάσιο σε μέγεθος από το Έβερεστ (το βουνό Όλυμπος με 27χλμ. ύψος), με τεράστια παγοπέδια και με αποξηραμένες θάλασσες, είναι ένας συγκλονιστικός κόσμος που κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον άνθρωπο. Εκπλήξεις και μυστήρια που ο άνθρωπος θ’ ανακαλύψει μονάχα αν κάποτε περπατήσει στην επιφάνεια του. Η μεγαλύτερη έκπληξη πάντως θα είναι η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής, είτε σε ζωντανή μορφή είτε ως απολιθώματα…
life-on-mars

Αρειανοί Άποικοι

Οι πρώτοι άνθρωποι στον Άρη θα αισθάνονται μια «κοσμική μοναξιά», αναγκασμένοι να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες, όπου τις νύχτες η θερμοκρασία πέφτει στους -90 °C. Μπορεί να βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη αλλά, στρέφοντας το βλέμμα τους προς τον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας, θα τον βλέπουν σαν μια μικρή κουκίδα στον έναστρο ουρανό τους. Από τόσα εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά κάθε γήινος διαχωρισμός θα μοιάζει αστείος. Τα ανθρώπινα προβλήματα θα τους φαίνονται πολύ μακρινά, σχεδόν ασήμαντα.
Concept_Mars_colony
Με την αποστολή των πρώτων αστροναυτών στον Άρη –μια αποστολή που πρέπει να είναι παγκόσμια, αν και το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ θα πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτήν– η ανθρωπότητα θα έχει βρει έναν κεντρικό όραμα για να στοχεύσει κατά τους επόμενους αιώνες. Μετά την επανδρωμένη αποστολή ο επόμενος στόχος θα είναι η εγκατάσταση μιας αυτόνομης βάσης στον Άρη.Θα πρόκειται για έναν μόνιμο σταθμό χωρητικότητας 50-100 ανθρώπων, που θα ανεφοδιάζεται αρχικά από τη Γη και θα έχει ως κύριο σκοπό του την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.
Με το πέρασμα του χρόνου η επιστημονική αυτή βάση θα εξελιχτεί σε κανονική αποικία, που σταδιακά θα αποκτήσει αυτονομία, παίρνοντας ή κατασκευάζοντας ότι χρειάζεται από αρειανά υλικά.Από την αρχή η εφευρετικότητα των αποίκων του Άρη θα είναι έντονη, πράγμα που θα τους βοηθήσει να επιβιώσουν στις αντίξοες συνθήκες του πλανήτη και να εκμεταλλευτούν τους παρθένους πόρους του.
collage_human_habitat_small
Χρόνο με το χρόνο οι εξερευνητικές βάσεις και οι αποικίες θα πολλαπλασιάζονται, αν και αρχικά θα μοιάζουν με εργοτάξια ή με σειρές σεληνακάτων και «φουσκωτών» θερμοκηπίων. Το κόστος μεταφοράς από Γη θα πέσει λόγω του ανταγωνισμού και ο αριθμός των ανθρώπων που θα μένουν μόνιμα στον Άρη θ’ αυξηθεί. Ο παρθένος χώρος του Άρη θα προσελκύσει όχι μόνον επιστήμονες κι αστροναύτες, αλλά μακροπρόθεσμα κι όλους εκείνους τους τυχοδιώκτες, απροσάρμοστους, ζηλωτές θρησκειών, εμπόρους, παράνομους και πρόσφυγες, που θ’ αναζητούν μια νέα Γη για να εγκατασταθούν. Από αυτούς θα δημιουργηθούν και οι πρώτες οικογένειες, από τις οποίες θα προκύψουν και οι πρώτοι «Αρειανοί», τα παιδιά δηλαδή που θα γεννηθούν στον κόκκινο πλανήτη…
Ο άνθρωπος θα πάει σύντομα στον Άρη, όχι μόνο για να τον εξερευνήσει αλλά και για να τον αποικήσει. αλλά και για να δημιουργήσει έναν νέο είδους πολιτισμού!
db_destiny_024


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα