Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Απολαυστικός ύπνος κάθε μέρα


fvto_gates
Τα γλυκά μου παιδιά
Όταν μιλάμε για θέματα υγιεινού τρόπου ζωής, αναφερόμαστε συχνότερα στο λιγότερο άγχος, στην επαρκή άσκηση και στην ισορροπημένη διατροφή παραλείποντας τα πλούσια οφέλη ενός καλού ύπνου.
Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωματική και ψυχική ευεξία. Κατά την διάρκεια του ύπνου οι μύες και το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα αναζωογονούνται. Ενώ κοιμόμαστε το σώμα είναι σε κατάσταση αναμονής, οι μύες χαλαρώνουν και ο ρυθμός της αναπνοής και των χτύπων της καρδιάς μειώνεται. Οι μπαταρίες μας επαναφορτίζονται όσο το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα ανακάμπτουν μετά από τις χιλιάδες «εργασίες» της ημέρας.
Αν αν ο ύπνος μας δεν είναι ποιοτικά και ποσοτικά καλός θα νιώθουμε εύκολα κουρασμένοι, οξύθυμοι και κυκλοθυμικοί. Η παρατεταμένη στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικά προβλήματα και σε σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η υπέρταση.
Δυστυχώς, στον σύγχρονο τρόπο ζωής πολλοί είναι οι εχθροί του ύπνου αλλά ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να τους καταπολεμήσουμε:

  • Κρεβάτι – Στρώμα. Θα πρέπει το στρώμα να σας παρέχει στήριξη και να κατανέμει την πίεση βάρους του σώματος ομοιόμορφα. Δώστε σημασία στην επιλογή στρώματος και βρείτε αυτό που σας ταιριάζει χωρίς βιασύνη. Το ίδιο ισχύει και για το μαξιλάρι αφού πρέπει να παρέχει άνετη και σωστή στήριξη στον αυχένα. Το κρεβάτι σας θα πρέπει να είναι κατάλληλο για το στρώμα που επιλέξατε και αισθητικά να σας ταιριάζει.
  • Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο. Προετοιμάστε τον εαυτό σας κατάλληλα, αποφύγετε τα έντονα φώτα και τους δυνατούς θορύβους 1 ώρα προτού κοιμηθείτε. Διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε χαλαρή μουσική ή κάντε έναν εικοσάλεπτο διαλογισμό ώστε το σώμα και το πνεύμα σας να ηρεμήσει.
  • Μην πηγαίνετε για ύπνο πεινασμένοι. Ένα άδειο στομάχι δεν είναι και ο καλύτερος φίλος για τον ύπνο. Μία μπανάνα ή ένα πορτοκάλι ή μια φέτα ψωμί είναι ότι χρειάζεστε για να μην αισθάνεστε πεινασμένοι. Επίσης, μη φάτε βαριά και κοιμηθείτε. Θα έχετε έναν κουραστικό και ανήσυχο ύπνο.
  • Αφήστε το στρες μακριά από το κρεβάτι σας. Αν είστε αγχωμένοι και σκέφτεστε πολλά πράγματα θα ήταν καλύτερο να τα γράψετε σε ένα χαρτί και να ασχοληθείτε μαζί τους το πρωί. Αδειάστε το μυαλό σας από σκέψεις που σας κρατάνε σε εγρήγορση.
  • Σηκωθείτε από το κρεβάτι αν αισθάνεστε ξύπνιοι. Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε από το κρεβάτι, πιείτε λίγο ζεστό γάλα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο ώστε το σώμα σας να χαλαρώσει. Έτσι η θερμοκρασία του σώματος θα αυξηθεί και θα χαλαρώσετε ώστε να κοιμηθείτε ευκολότερα.
  • Πίνετε νερό κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι ο οργανισμός δεν θα διψάσει ούτε πριν ούτε κατά την διάρκεια του ύπνου.
  • Αθληθείτε. Ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Η άσκηση καλό θα ήταν να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες.
  • Ήσυχη κρεβατοκάμαρα. Η κρεβατοκάμαρα σας θα πρέπει να είναι ένα μέρος απαλλαγμένο και προστατευμένο από θορύβους. Η ιδανική θερμοκρασία του χώρου είναι οι 18° C. Αερίστε την κρεβατοκάμαρα σας μετά τον ύπνο αλλά και 2 ώρες πριν από αυτόν. Τηλεόραση καθώς και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καλό θα ήταν να μην υπάρχουν στο χώρο της κρεβατοκάμαρας.
  • Ροφήματα. Μην καταναλώνετε ροφήματα με καφεΐνη ή τανίνη μετά τις 18:00 γιατί οι συγκεκριμένες ουσίες κρατούν τον οργανισμό σε εγρήγορση.
Δαπανούμε τον 1/3 της ζωής μας στον ύπνο ας φροντίσουμε τουλάχιστον να είναι αναζωογονητικός!!!
Βιβλιογραφία: Ξεκούραστος ύπνος, Ντίπακ Τσόπρα, Εκ. Ασημάκης
 Το Κλειδί της Σκέψης 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα