090515223008_8187
Τι ήταν πριν γίνει Πρωθυπουργικό γραφείο; Σε ποιόν ανήκε; Το είχε ιδιώτης ή εξ αρχής ήταν του κράτους; Ποιος σκέφτηκε ότι αυτό το κτίριο πρέπει να γίνει το γραφείο του πρωθυπουργού;
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα υπέροχο κτίριο στην Αθήνα όπου στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Έγινε η πρωθυπουργική έδρα το 1982, με πρωτοβουλία του Υπουργού Προεδρίας Μένιου Κουτσόγιωργα (αν ενθυμήστε), και ο πρώτος Πρωθυπουργός που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου (Όρε μεγαλεία ο σοσιαλιστής!). Πριν το 1982 το γραφείο του Πρωθυπουργού βρισκόταν μόνο μέσα στο κτίριο της Βουλής.
1_M
Ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Μιχαληνός που για λογαριασμό του, το 1912 θεμελιώθηκε το κτίριο.

Θα σας πω τώρα την ιστορία του κτιρίου: Αυτή η περιοχή, που γειτνίαζε με τα ανάκτορα, τη σημερινή Βουλή, ήταν ακατοίκητη και είχε χωράφια. Το οικόπεδο του Μεγάρου ανήκε το 1856 στους αδελφούς Άγγελο και Αργύρη Καραγιάννη. Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 για λογαριασμό του εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού. Σχεδιάστηκε από τον Αναστάσιο Χέλμη. Το 1916 η χήρα του Μιχαληνού Ειρήνη, το γένος Μανούση, η οποία εν τω μεταξύ είχε παντρευτεί τον Δημήτριο Μάξιμο, πούλησε την οικία στον Λεωνίδα Εμπειρίκο, αλλά το μετάνιωσε και το 1921 ξαναγόρασε το ημιτελές έως τότε μέγαρο. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο σπίτι, η οικογένεια Μαξίμου εγκαταστάθηκε σε αυτό.
Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις γερμανικές αρχές ως οικία του Γερμανού ναυάρχου των δυνάμεων του Αιγαίου. Μετά την απελευθέρωση έμεινε για ένα διάστημα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Μάξιμος, που ήταν μεγάλος τραπεζίτης, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947 ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, υπήρξε δε ιδιαίτερα φιλότεχνος και για αυτό τον λόγο τους τοίχους του αρχοντικού του κοσμούσαν περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες.
1Α_M
Ο Δημήτρης Μάξιμος που παντρεύτηκε την χήρα του Αλέξανδρου Μιχαληνού.
Διαβάστε γιατί ονομάστηκε «Μαξίμου»
Το 1952 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το μέγαρο από τον Μάξιμο στην τιμή των 5,5 δις. δραχμών. Κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του μεγάρου στα έντεκα δισεκατομμύρια, αλλά ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτήν. Η κυβέρνηση, για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.
Την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών, στο Μέγαρο έμενε ο Αντιβασιλέας (είχε οριστεί σε αυτή τη θέση από τον Παπαδόπουλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου) Γεώργιος Ζωιτάκης με την σύζυγό του Παγώνα. Η κυρία Παγώνα Ζωιτάκη που ήταν χωριατοπούλα, δυσανασχετούσε με την τόσο κεντρική τοποθεσία του Μεγάρου, ενώ χαρακτηριστική έμεινε η φράση της:
«Τι τα θέλαμε τα μέγαρα; Δεν επιτρέπεται ούτε κοτέτσι να φτιάξεις εδώ».
maximou
Το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, με σκοπό, την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουργού.
megaro-maximou1436329844
i-ellas-evgnomonousa
Οι ένοικοι του Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησαν ως γραφείο 12 πρωθυπουργοί με δωδέκατο τον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά οι μεταβατικοί, υπηρεσιακοί και οικουμενικοί πρωθυπουργοί Τζαννής Τζαννετάκης, Δημήτριος Γρίβας και Ξενοφών Ζολώτας και μετά οι κοινοβουλευτικοί Κων. Μητσοτάκης, πάλι Ανδρέας Παπανδρέου, Κων. Σημίτης, Κων. Καραμανλής Γιωργάκης Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμένος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας.
1Β_M
1Ψ_M
megaro-maximou_DSC0282_BIG
proedriko_megaro
Όχι οι εύζωνες, δεν βρίσκονται καθημερινά στο μέγαρο σαν διακοσμητικά στοιχεία, παρά μόνο σε επίσημες τελετές.
proedriko-megaro-708_0
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ