6338116977_e679a1d09b
Ο Ηρακλής είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ήρωας όλων των εποχών, ο σούπερσταρ της Ελληνικής μυθολογίας, ο ημίθεος που ενέπνευσε τους ανθρώπους τόσο πολύ που του έδωσαν υπερφυσικές ικανότητες.
Ήταν θαρραλέος από μωρό, όμορφος, έξυπνος, γυμνασμένος, ερωτιάρης και ατρόμητος. Το όνομα του είναι από τα αρχαιότερα Brand. Γι’ αυτό και έγινεcomic, ταινίες, animation, βιβλίο, gay iconcddvd και … τσιμέντο!
Ο Ηρακλής έχει δεινοπαθήσει στον κινηματογράφο του Hollywood, από ανακρίβειες και κιτς αναπαραστάσεις της εικόνας του, αλλά ευτυχώς έχει υμνηθεί από όλους τους μεγάλους εικαστικούς καλλιτέχνες, και ιδιαίτερα της Αναγέννησης. Συγκέντρωσα τα 15+1 ωραιότερα –κατά την γνώμη μου-έργα τέχνης που απεικονίζουν τον Ηρακλή σε στιγμές που όλοι θέλουμε να δούμε.
annibale_carracci_-_the_choice_of_heracles_-_wga4416
«Η απόφαση του Ηρακλή» από τον Annibale Carracci

1U_M
O Paolo Pagani (αριστερά) και ο Johann Koler (δεξιά) ζωγράφισαν το ίδιο θέμα: Τον Ηρακλή να σέρνει τον Κέρβερο έξω από τον Άδη. Έξω από τις πύλες του κάτω κόσμου
Hercules killing the centaur Nessus. Sebastiano Ricci.
Ο Ηρακλής σκοτώνει τον κένταυρο Νήσος, έργο του Sebastiano Ricci (1700).
Charles-Antoine-Coypel-Hercules-and-Antaeus-1667-9x633_0
Για ένα περίεργο λόγο, η πάλη του Ηρακλή με τον Ανταίο, ενέπνευσε αρκετούς εικαστικούς της εποχής. Εδώ ένα έργο του Charles Antoine Coypel (1667)
1R_M
Ο Guido Reni ζωγράφισε τον άθλο του Ηρακλή με την Λερναία Ύδρα (1620), και δεξιά ο Samuel Morse απεικόνισε τον θάνατο του Ηρακλή.
Heracles-1-sets-Prometheus-Christian-Griepenkerl-(1839-1916)_M
Ο Ηρακλής και ο Προμηθέας από τον Christian Griepenkerl (1839-1916)
Rubens
Το αριστούργημα του Peter Paul Rubens με τον Ηρακλή να σκοτώνει το λιοντάρι της Νεμέας
ch22865
Έργο του Sebastiano Conca που δείχνει τον Ηρακλή να στεφανώνεται από την Δόξα.
Hercules and the Nemean Lion Oil Paintings, Art Christian, Christian Wartist
Ο Ηρακλής και το λιοντάρι της Νεμέας από τον Christian Wartist
1H_M
Ο Ηρακλής και ο Διομίδης του Antoine Jean Gros και δεξιά έργο του Γάλλου Joyeux Joseph Blondel.
1S_M
Πάλι το ίδιο θέμα ιδωμένο από δύο διαφορετικούς ζωγράφους. Η πάλη του Ηρακλή με τον Ανταίο. Αριστερά του Louis Charles Auguste Couder (1819),και δεξιά του Charles Antoine Coypel (1667)
Hercules-Bringing-Alcestis-Back-from-the-Underworld-1862 Eugene-Delacroix
Και για το τέλος κράτησα τον Ηρακλή που φέρνει την Άλκηστη από τον κάτω κόσμο. Το αριστούργημα τουEugene Delacroix (1862)

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ