Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Πιάσε μια "αυτονόητα" γιατρέ μου


γράφει ο Legion

Εποχή για "σφαλιάρες"....

Σφαλιάρες ξανά και ξανά μέχρι να βάλουμε ΟΛΟΙ ξανά την καρδιά σε λειτουργία. 


Πατρίδα σου είναι η οικογένεια σου, οι αναμνήσεις σου και τα ΠΡΟΣΩΠΑ που μεγάλωσες μαζί, που πόνεσες μαζί, που αγάπησες και που μοιράστηκες ΑΛΗΘΕΙΕΣ ανύπωτες μαζί τους. Για αυτά πολεμάς στην ζωή. Κι αν δεν πολεμάς για αυτά, τότε είσαι ένας ακόμη πουθενάς, απο τα εκατομμύρια που κυκλοφορούν εκει έξω. 

Οι εχθροί του φίλου σου, είναι εχθροί σου ; Αν ναι, τότε και μόνο τότε, είναι φίλος σου.

Αυτή είναι η βασική αρχή κάθε αληθινής σχέσης. Η τυφλή εμπιστοσύνη.

Μέχρι ο Φίλος να κλονίσει την εμπιστοσύνη σου. Τότε μόνο εχεις το ηθικό δικαίωμα της "αναθεώρησης" , κι αφού πρώτα αγωνιστείς ξανά και ξανά για τον Φίλο, αν ήταν ποτέ Φίλος πραγματικός. Αν υπήρξε ποτέ φίλος για εσένα. 

Οι σχέσεις συμφέροντος , είναι νόμος άγραφος, πως αργά η γρήγορα θα διαλυθούν, οσο ισχυρά κι αν είναι τα συμφέροντα που ενώνουν. Οι σχέσεις αγάπης, οι φλεγόμενες, κρατάνε αιώνια, ακόμα κι αν καταντήσουν εχθροί , αυτοί που κάποτε αγαπήθηκαν βαθιά. 

Η ζωή δεν είναι δημόσιες σχέσεις. Η ζωή είναι επιλογές και υπεράσπιση επιλογών μέχρι τέλους.

Για αυτό να επιλέγεις σοφά και προσεκτικά τους φίλους. Γιατί είναι η δεύτερηοικογένεια σου.

Κι αλίμονο βαρύ, σε οσους δεν πιστεύουν στην Φιλία.



Ο Φίλος, είναι ηγεμόνας και σκλάβος, ο ένας του άλλου.  Ποτέ μονόπλευρα.

Για τα ευχάριστα, τις χαρές και τα εύκολα, οπου εκει φαίνεται αμα κάποιος σε φθονεί, μα κυρίως για τα δύσκολα. Οπου εκεί φαίνεται αν αντέχει, κι αν μπορεί.

"Φίλος" που δίνει περιθώρια και παραθυράκια σε εχθρούς , δεν είναι φίλος.

"Φίλος" που συνδιαλέγεται με τον εχθρό σου, είναι εχθρός σου.


Το μόνο πράγμα που αξίζει να παίρνει κανείς στα σοβαρά, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις.

Όλα τα άλλα, αστεία και εφήμερα.

Τυφλή εμπιστοσύνη σημαίνει να ρισκάρεις τα συμφέροντα σου για τον άλλον. Μέχρι και το να δίνεις την ζωή σου για τον άλλον. Το λιγότερο που έχεις να ρισκάρεις, είναι ζωτικό χώρο και χρόνο. Αλλά κι αυτό ακόμα είναι εξίσου σημαντικό, γιατί η ζωή μας είναι ο χρόνος μας και το που και πως και σε τι, την "επενδύουμε". 

Αγαπάς ; Φλέγεσαι ; Ζείς ; Υπάρχεις ; Αγωνίζεσαι ; Υπερασπίζεσαι ; 

Έχω χρόνια να δω ζωντανό άνθρωπο. Που να φλέγεται και να ρισκάρει. Για όσα εχουν σημασία.

Έχεις ιδέα τι είναι να φλέγεσαι απο Έρωτα, απο πάθος, απο πόνο, απο αγάπη, απο μίσος, απο οργή ;

Έχεις ιδέα τι θα πει αξιοπρέπεια ,αυτοσεβασμός και πόσο Ιερά είναι ;

Εαν δεν έχεις , τότε δεν ξέρεις τι θα πει ζωή. 


 Εαν δεν εμπιστεύεσαι κανένα, τότε δεν θα σε εμπιστεύεται κανένας.

 Πόσο εύκολα εγκαταλείπεις αυτούς που υποτίθεται αγαπάς ; 

Πόσο και πως πραγματικά βοηθάς αυτούς που υποτίθεται θεωρείς Φίλους ; 

Οι Φίλοι στην ζωή είναι ελάχιστοι. Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αν νομίζεις πως εχεις πολλούς φίλους, τότε απλά δεν εχεις κανένα. 

 Πολύ βορειοευρωπαίοι την είδαμε. Εδώ είναι μεσόγειος . Κι εδώ οι καρδιέςοφείλουν να φλέγονται.

Τι θα πει Έρωτας ; Τι θα πει Φιλία ; 

Βαφτίζουμε Έρωτα και Φιλία όλα εκείνα που δεν είναι, εξευτελίζοντας τις ιερότερες των εννοιών, έχοντας ξεχάσει σε πρωτοφανή βαθμό, την Θέα του Αληθινού. 

Δεν υπάρχει υποκειμενισμός οταν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχει μόνο αλήθεια και ψεύδος. Τίποτα άλλο.

Στην εποχή της βλακείας, της απιστίας και της εφήμερης θέασης των πάντων, αξίζει τον κόπο κανείς να αποσαφηνίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα κάποτε αυτονόητα και θεμελιώδη των ανθρωπίνων σχέσεων, άσχετα αν αυτό βολεύει ή όχι τον κάθε διαταραγμένο, ηλίθιο ή εφήμερο νου.

Σε όλες τις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις, απαιτείται βαθιά πίστη και άρα εμπιστοσύνη προκειμένου η σχέση αυτή να ανθίσει, να είναι αληθινή, αλλά το κυριότερο, να κρατήσει στον χρόνο.

Φιλική Σχέση

Κάποτε, η Φιλία ήταν η Ύψιστη των Σχέσεων και των κατακτήσεων μεταξύ των Ανθρώπων. Ήταν ο Έρωτας που δεν είχε ίχνος σαρκικής εκδήλωσης ή επαφής. Ήταν Έρως πνευματικός και ψυχικός, μεταξύ δύο ανθρώπων. Για τον Φίλο, κάποτε πέθαινες ή θυσίαζες τα πάντα. Για τον Φίλο, έλεγες ψέμματα ή ρίσκαρες την "βόλεψή" σου δίχως δεύτερη σκέψη κι ας έβγαινες ζημιωμένος.

Γιατί χρησιμοποιώ όμως αόριστο χρόνο; Γιατί η φιλία στην εποχή μας έχει σχεδόν πάψει να υφίσταται. Βαφτίζονται φιλίες, εφήμερες, κενές περιεχομένου σχέσεις. Βαφτίζεται Φιλία, η κοινή συννενόηση και η καλοπέραση. Βαφτίζεται Φιλία, κάθε άλλο, από αυτό που θα έπρεπε. Το να ξοδεύεις χρόνο με κάποιον, δεν σε κάνει φίλο του. Για να γίνεις Φίλος, θα πρέπει να ανοίξεις την καρδιά σου. Να ρισκάρεις τον Εαυτό σου. Για να γίνεις Φίλος, θα πρέπει να μειώσεις τον εγωισμό σου. Να κάνεις Έργα. Να αγαπάς τον Φίλο σαν τον Εαυτό σου και να αποζητάς μόνο το καλό του. Να τον υπερασπίζεσαι ακόμα κι όταν πράττει το άδικο, αλλά να τον επιπλήττεις και να τον διορθώνεις προκειμένου να μη το επαναλάβει. Οι αγωνίες του να είναι αγωνίες σου κι οι αγωνίες σου, αγωνίες του. Να μην φθονείς, αλλά να θαυμάζεις. Να μην επικρίνεις, αλλά να δίνεις χείρα βοηθείας, μαζί με σκληρή μα δίκαιη κριτική. Να είσαι αληθινός, να μην κρατάς πράγματα για σένα. Να αποζητάς την συν-ύπαρξη και την συμπόρευση.

Οι Φίλοι στο παρελθόν, έγραφαν ιστορία. Αποτελούσαν μια αλυσίδα που δεν μπορούσε να σπάσει ποτέ και για κανένα λόγο, η οποία τσάκιζε κάθε εμπόδιο που θα παρουσιαζόταν. Κάποτε, για τον Φίλο, έκανες τα πάντα και σίγουρα δεν ήταν εύκολη ή "γρήγορη" υπόθεση, το να τον "ξεγράψεις". Εύκολα ξεγράφεις έναν γνωστό. Εύκολα ξεγράφεις έναν επί της ουσίας άγνωστο. Εύκολα ξεγράφεις έναν ενοχλητικό ή έναν ηλίθιο. Έναν Φίλο, ακόμα και την χειρότερη προδοσία να έχεις δεχθεί, δεν τον ξεγράφεις, ακόμα και εάν η ζωή ή η ανάγκη σας απομακρύνει. Όταν κάποιος δεν πληρεί τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά, νομοτελειακά δεν είναι Φίλος ακόμα κι αν ένας εκ των δύο θεωρεί τον άλλον ως τέτοιο. Η Φιλία απαιτεί στάση ηρωική και η ανταμοιβή της είναι ο καρπός της Αλήθειας και της Ευδαιμονίας. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να εμπιστεύεσαι κάποιον με κλειστά μάτια ή το να νιώθεις πως κατά την απουσία σου, ο Φίλος είναι σαν να είσαι εσύ ο ίδιος εκεί. Μιλάμε για ευλογία θεϊκής φύσεως. Τους συγγενείς, δεν τους διαλέγουμε. Τους φίλους μας όμως, ναι. Η φιλία, αν δεν σφυρηλατηθεί σκληρά και σε βάθος χρόνου και δοκιμασιών, δεν είναι Φιλία. Κι όπως καταλαβαίνετε, η φιλία έχει σχεδόν πεθάνει στην εποχή μας.

Ερωτική Σχέση

Δεν υφίσταται αληθινή σχέση, η οποία να μην έχει Ερωτικά χαρακτηριστικά. Ο Έρως, είτε πνευματικός, είτε σαρκικός/υλικός, είναι το Παν σε αυτό τον κόσμο. Πολλοί βλακωδώς αναρωτιούνται αν υφίσταται Φιλία μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Η απάντηση, σαφέστατα και είναι Ναι. Η διαφορά είναι, πως είναι δύσκολο να υπάρξει Φιλία όπως την ανέλυσα άνωθεν, δίχως ερωτική σαρκική έλξη ή εστω κάπως κάπου κάποτε, σαρκική επαφή μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Η Φιλία είναι Έρωτας κι ο Έρωτας, Φιλία. Το αν θα υπάρξει σαρκική ένωση και σαρκική ικανοποίηση, αυτό εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, αλλά κάθε αληθινή Φιλία, είναι ένας εν δυνάμει Έρωτας είτε εκδηλωθεί σαρκικά και ηδονικά, είτε όχι. Εάν υπάρχει μόνο Ερωτική (ηδονική) έλξη μεταξύ ανδρών και γυναικών, τότε δεν μιλάμε για Ερωτική Σχέση, μα για Πάθος, Πόθο και Επιθυμία. Σχέση εφήμερη και επιφανειακή, συγκρουσιακής εκδήλωσης, ασχέτως αντοχής της στον χώρο και τον χρόνο. Η αληθινά Ερωτική σχέση με μια Γυναίκα ή εναν Άντρα, είναι η σχέση εκείνη που θα κρατήσει ίσως και για μια ζωή ή θα εξελιχθεί σε "Γάμο", ασχέτως επιλογών ή αναγκαιοτήτων, είναι πάντοτε, η Φιλική.

Στην εποχή μας γίνονται θαύματα. Βαφτίζονται ως "Φιλίες" η απλή κοινή καλοπέραση μεταξύ κοινών γνωστών ή γίνεται προσπάθεια να μιμηθούν την Φιλία, ως πίθηκοι, άνθρωποι ανόητοι, εγωκεντρικοί και συναισθηματικά ανάπηροι. Όσες διαστρεβλώσεις ή παρανοήσεις κι αν γίνουν από την εκάστοτε αρρώστεια των ανθρώπινων ψυχισμών, η Φιλία είτε πλατωνική, είτε και Σαρκική, θα είναι η ιδανικότερη και η τελειότερη των Σχέσεων που μπορούν να κατακτηθούν μεταξύ των ανθρώπων. Σχέση θαυμασμού και εξέλιξης. Σχέση που το "κοινή πορεία", παίρνει σάρκα και οστά.

Τίποτα δεν στεριώνει όμως δίχως την Αγάπη και την κατανόηση που αυτή μπορεί να προσφέρει.
Κι έτσι, όχι άδικα, μπορούμε να πούμε πως η Φιλία στηρίζεται, προέρχεται και εξελίσσεται, μόνο μέσα από την Αγάπη. Και τι είναι η Αγάπη, αν όχι Θυσία; Βύθισε τον Εαυτό σου μέσα στην Αγάπη και άστον να αναγεννηθεί.

Μόνο οι Έλληνες ύμνησαν σε τέτοιο βαθμό την Φιλία και τον Έρωτα και μόνο Ελεύθεροι στην σκέψη και την ψυχή άνθρωποι μπορούν να βιώσουν το μεγαλείο τους. Σχέσεις συμφέροντος, κάθε είδους, δεν είναι Φιλία.

Η Φιλία και όλα τα ύψιστα ιδανικά αυτής της ζωής, δεν είναι για Βάρβαρες και Φτωχές σε Αγάπη και μεγαλοψυχία ψυχές.

Και η Αγάπη, δηλαδή ο Έρωτας, και η Φιλία, δεν είναι για τους Δειλούς.

Πότε μην εμπιστεύεσαι όσους "νίπτουν τας χείρας τους".

 Κι αν ολα αυτά σας θυμίζουν "Μαφία" , τότε ζήτω η Μαφία.

    - Αα, τι ωραία... να νιώθεις άνετα με κάποιον άλλο - χωρίς να πρέπει να ζυγιάζεις τις σκέψεις σου και να μετράς τα λόγια σου, να ρέουν από μέσα σου αβίαστα, ήρα μαζί και στάρι, σίγουρος ότι ένα χέρι μπιστικό θα τα πάρει, θα τα κοσκινίσει, θα κρατήσει ό,τι αξίζει και η καλοσυνάτη ανάσα του θα φυσήξει τα άλλα μακριά. - Κράικ Νταϊάνα

    - Αγαπητέ μου φίλε, πρώτα να με βοηθήσεις και μετά να μου κάνεις νουθεσίες. - Ζαν ντε Λαφονταίν

    - Αν βρεις ένα λάθος στο φίλο σου πες το χαμηλόφωνα, αν όμως θέλεις να του επαινέσεις, καν' το φωναχτά. - Σουζάν Σίγκελ Ζένκελ

    - Αν δεν μπορείς να έχεις έναν πιστό φίλο, να είσαι ο ίδιος φίλος του εαυτού σου. - Πυθαγόρας

    - Αν δεν συγχωρείς τα ελαττώματα του φίλου σου, προδίδεις τα δικά σου. - Σύρος

    - Δεν είναι τόσο δύσκολο να πεθαίνεις για τον φίλο σου, όσο να βρεις τέτοιο φίλο για τον οποίο αξίζει να πεθαίνεις. - Θερβάντες

    - Η αγαθή πράξη δεν χάνεται. Όποιος σπείρει χάρη, θερίζει φιλία και όποιος φυτεύει αγαθότητα δρέπει αγάπη. - Μέγας Βασίλειος

    - Η κολακεία είναι φιλία επιζήμια. - Αριστοτέλης

    - Η πονηρία μπορεί να αποκτήσει περιουσία, αλλά δεν μπορεί να κερδίσει φίλους. - Μπαλζάκ

    - Καλύτερός μου φίλος είναι ο άνθρωπος που όταν εύχεται να είμαι καλά, το κάνει για χάρη μου. - Αριστοτέλης

    - Κοινά γάρ τά τω̂ν φίλων (Οι φίλοι τα έχουν όλα κοινά). - Πλάτων

    - Μακάριοι οι φτωχοί, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να έχουν ανιδιοτελείς φίλους. - Σοβαζόν Μ.

    - Μέσα στα δύσκολα το φίλο σου θα δεις, όπως στη φλόγα μέσα, αν είναι καθάριο το κίτρινο χρυσάφι. - Οβίδιος

    - Ο αληθινός φίλος δεν επαινεί ό,τι κι αν κάνετε, παρά μόνο εκείνα τα οποία είναι πράγματι άξια επαίνου. - Πλούταρχος

    - Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι το να μιλάς, αλλά το να μη χρειάζεται να μιλήσεις - Φιλία - Φίλοι* Νταβιντόβιτς Α.

    - Οι φίλοι που διαφωνούν, ακονίζουν ο ένας το μυαλό του άλλου. - Ριντλς Γ.

    - Όσο πιο πολύ αγαπάμε τους φίλους μας, τόσο πιο λίγο τους κολακεύουμε. Η αληθινή αγάπη φαίνεται από το ότι δεν συγχωρεί τίποτε. - Μολιέρος

    - Όσοι παραμελούν τους αδελφούς των και επιζητούν να κάνουν τους άλλους φίλους, μοιάζουν με εκείνους που αφήνουν ακαλλιέργητο το δικό τους χωράφι και καλλιεργούν ξένο. - Σωκράτης

    - Όταν δίνεις δανεικά είσαι φίλος, όταν ζητάς τα δανεικά τότε είσαι εχθρός. - Αραβική παροιμία

    - Ουδείς χειρότερος εχθρός από τον ευεργεντηθέντα φίλο. - Ελληνική Παροιμία

 world-legion

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα