Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ηδύοσμος – Το αρχαίο βότανο με το γλυκό άρωμα

spearmint
www.grethexis.com
Ο δυόσμος χρειάζεται μόνο μία γλάστρα και άφθονο νερό, για να σας ξετρελάνει με το άρωμά του.
Πήρε το όνομά του από τη νύμφη Μίνθη, την οποία ερωτεύτηκε κάποτε ο θεός του Κάτω Κόσμου, ο Άδης, προκαλώντας την οργή της συζύγου του, Περσεφόνης. Η Περσεφόνη κυνήγησε την άτυχη νύμφη και όταν την βρήκε σε ένα βουνό της Μεσσηνίας την ποδοπάτησε μέχρι θανάτου. Η Μίνθη για να σωθεί μεταμορφώθηκε σε φυτό το οποίο, σε κάθε πάτημα της Περσεφόνης, ανέδιδε ένα υπέροχο άρωμα. Έτσι φύτρωσε για πρώτη φορά το αρωματικό φυτό που ονομάστηκε μίνθη από τους Έλληνες και οι Λατίνοι το είπαν mentha.
Μία ποικιλία της μίνθης ή μέντας είναι ο ηδύοσμος (από το ηδύς=γλυκός και οσμή), που πλέον ονομάζουμε δυόσμο. Στην αρχαιότητα ήταν σύμβολο της ελπίδας και το χρησιμοποιούσαν στις ταφικές τελετές, αλλά και στον «κυκεώνα», το ποτό που έπιναν οι μύστες στα Ελευσίνια Μυστήρια. Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται ευρύτατα ως αρωματικό σε σαλάτες, στους κεφτέδες, στις τυρόπιτες και σε σάλτσες. Αλλά ο δυόσμος από την αρχαιότητα ήδη είχε πολλές ακόμα χρήσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες (και αργότερα και οι Ρωμαίοι) είχαν ανακαλύψει τις ενδιαφέρουσες ιδιότητες του δυόσμου και το χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή αλοιφών και εκχυμάτων, χλωρό ή αποξηραμένο. Ρίξτε λίγα φύλλα δυόσμου σε καυτό (όχι βρασμένο) νερό και αφήστε το δεκαπέντε λεπτά σκεπασμένο. Μία κούπα την ημέρα είναι αρκετή για
*Να χαλαρώσει το νευρικό σας σύστημα μετά από έντονη δραστηριότητα.
*Να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης
*Να ενεργοποιήσει την ερωτική επιθυμία στους άντρες, μόνο όμως σε μικρές ποσότητες. Αν το παρακάνετε θα έχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
*Να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού
*Να καταπραΰνει τον πονοκέφαλο
*Να σας χαρίσει δροσερή αναπνοή
Μπορείτε απλώς μασώντας τα φρέσκα φύλλα του δυόσμου να διατηρείτε την αναπνοή σας καθαρή ή να αρωματίσετε τον χώρο σιγοβράζοντάς τα. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι τους με φύλλα δυόσμου πριν το γεύμα για να αρωματίσουν τον χώρο, ενώ τα έριχναν και στο νερό του μπάνιου.
Επειδή ευδοκιμεί σχεδόν σε κάθε κλίμα, είναι πολύ εύκολο να τον καλλιεργήσετε σε γλάστρα. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες, είναι πανέμορφος και αρκεί να κόψετε ένα φυλλαράκι για να μοσχοβολήσει ο τόπος.

Τρεις προτάσεις με άρωμα δυόσμου

Ελληνικό μοχίτο
ΥΛΙΚΑ: 50ml λικέρ μαστίχας, μισό κουταλάκι ζάχαρη, 2 λεπτές φέτες λεμόνι ή πορτοκάλι, 5 φύλλα δυόσμου, σόδα και παγάκια (κατά προτίμηση τριμμένα).
Λιώνουμε σ’ ένα ποτήρι τις φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού με τον δυόσμο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε τα παγάκια και το λικέρ και τέλος προσθέτουμε τη σόδα.
Δροσερή Σαλάτα με πλιγούρι
Φτιάξτε μία σαλάτα με πλιγούρι, ντομάτες, αγγούρι, ψιλοκομμένη κίτρινη πιπεριά, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα. Περιχύστε την με ελαιόλαδο και προσθέστε λίγο αλατοπίπερο.
Πρωτότυπα παγάκια
Ρίξτε φρέσκα φύλλα δυόσμου (για ένα λίτρο νερό, τα φύλλα από 4 κλωνάρια των 10cm) σε νερό που βράζει, σβήστε τη φωτιά και αφήστε τα σε σκεπασμένο κατσαρολάκι μέχρι το ρόφημα να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Γεμίστε με αυτό τις παγοθήκες σας και θα έχετε αρωματισμένα παγάκια. Χρησιμοποιείστε τα σε φρέσκο χυμό λεμόνι, πορτοκάλι, ροδάκινο ή φράουλα, ακόμα και σ’ ένα ποτήρι σκέτο νερό ή σόδα.
Απολαύστε!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα