Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ευαίσθητο στομάχι – Συμβουλές και οι κατάλληλες τροφές

ευαίσθητο στομάχι

Το ευαίσθητο στομάχι είναι ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή και τους κάνει να έχουν πάντα έναν μικρό φόβο στο πίσω μέρος του μυαλού τους για τις τροφές που πρόκειται να καταναλώσουν. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες οι οποίοι έχουν ευαίσθητο στομάχι έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που πλησιάζει η ώρα να γευματίσουν ειδικά σε χώρους εκτός σπιτιού αρχίζουν να αγχώνονται φοβούμενοι τα αποτελέσματα που θα έχει το γεύμα που θα φάνε στο ευαίσθητο στομάχι τους. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται ότι έχουν ευαίσθητο στομάχι και αυτό είναι κάτι που έχει εξήγηση εάν αναλογιστεί κάποιος τις τροφές που πλέον καταναλώνουμε και οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν καμία σχέση με τις αγνές και φυσικές τροφές του παρελθόντος μιας και όλες πια είναι βιομηχανοποιημένες και με κακής ποιότητας πρώτες ύλες.

 Φυσικά παίζουν και άλλοι παράγοντες καθοριστικό ρόλο στην ευαισθησία που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος στο στομάχι όπως το άγχος, η κακή ψυχολογική κατάσταση αλλά και η κληρονομικότητα όμως όλα αυτά θα τα αναλύσουμε διεξοδικά στην συνέχεια του συγκεκριμένου άρθρου. Μέσα από απλές συμβουλές θα προσπαθήσουμε να σας κάνουμε να καταλάβετε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να μειώσετε την ευαισθησία στο στομάχι σας αλλά θα σας πούμε και ποιες είναι οι πιο κατάλληλες τροφές για να καταναλώσετε κάθε φορά που νιώθετε λίγο παραπάνω ευαίσθητο το στομάχι σας.
Οι αιτίες για το ευαίσθητο στομάχι
Υπάρχουν πολλές αιτίες που ένας άνθρωπος έχει ευαίσθητο στομάχι. Η κληρονομικότητα σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία αλλά και την ιατρική έρευνα παίζει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην ευαισθησία του στομάχου ενός ανθρώπου. Για παράδειγμα εάν κάποιος από τους γονείς σας είχε κάποιο πρόβλημα στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να αναπτύξετε και εσείς ευαίσθητο στομάχι μεγαλώνοντας.
Επίσης η ψυχολογία ενός ανθρώπου φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με το στομάχι του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι οι προγονοί μας χρησιμοποιούσαν την έκφραση «μου κάθισε στο  στομάχι αυτός ο άνθρωπος ή αυτή η κατάσταση – συμπεριφορά» για να δείξουν την πίεση, την στεναχώρια αλλά και την δυσάρεστη αίσθηση που τους άφηνε η επαφή με τον άλλο άνθρωπο ή με την κατάσταση. Το στομάχι μας είναι ένας δεύτερος εγκέφαλος και δυστυχώς δεν μένει ανεπηρέαστο από την ψυχολογία και την διάθεση μας. Έτσι είναι πολύ πιθανό το ευαίσθητο στομάχι σας να είναι απλά ο αντικατοπτρισμός της ευαίσθητης ψυχολογίας σας.
Φυσικά ένα ευαίσθητο στομάχι μπορεί να έχει προκύψει από την λάθος διατροφή. Εάν για παράδειγμα τρώτε πρόχειρο φαγητό, επεξεργασμένο με πολλά λίπη, ζάχαρη και πίνετε πολλά αναψυκτικά, αλκοόλ αλλά και πολλούς καφέδες τότε σίγουρα η ευαισθησία σας οφείλεται σε αυτές τις λανθασμένες και βλαβερές συνήθειές σας. Επίσης τα μεγάλα γεύματα προκαλούν ευαισθησία στο στομάχι αφού το στομάχι σας δεν μπορεί να χωνέψει την μεγάλη ποσότητα φαγητού που του δίνετε.
Τέλος το άγχος, το στρες, τα φάρμακα αλλά και το φυτοφάρμακα τα χημικά και όλα τα συντηρητικά που έχουν κατακλύσει την ζωή μας είναι παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για το ευαίσθητο στομάχι.
Συμβουλές για το ευαίσθητο στομάχι
Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με ευαίσθητο στομάχι και θέλετε να απαλλαγείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα προβλήματα που προκύπτουν και συνεπάγονται από αυτό δεν έχετε παρά να αρχίσετε να εφαρμόζετε στην καθημερινότητά σας τις παρακάτω συμβουλές:
  • Αρχικά θα πρέπει να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για να βοηθήσετε με αυτόν τον τρόπο ευαίσθητο στομάχι σας να μην κουράζετε για να χωνέψει μεγάλη ποσότητα τροφής αλλά και για να χωνεύει όλο το περιεχόμενο, μέχρι το επόμενο γεύμα. Τρώγοντας μεγάλα γεύματα το στομάχι υπολειτουργεί και κουράζετε κατά την προσπάθεια του να μεταβολίσει όλη την ποσότητα της τροφής που του δώσατε με αποτέλεσμα μέρος της τροφής να μένει στο στομάχι και να βρίσκεστε εκεί και στο επόμενο γεύμα. Άρα καταλαβαίνετε πως προκύπτει η ευαισθησία στο στομάχι τρώγοντας μεγάλα γεύματα.
  • Μην πίνετε αναψυκτικά αλλά ούτε και νερό κατά την διάρκεια ή αμέσως μετά το φαγητό. Πίνοντας υγρά τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά το τέλος του γεύματος σας το μόνο που καταφέρνετε είναι να δυσκολέψετε την δουλειά που έχετε ήδη δώσει να κάνει το στομάχι σας. Το νερό και ακόμα χειρότερα τα αναψυκτικά θα αραιώσουν την τροφή μέσα στο στομάχι σας και αυτό με την σειρά του δεν θα μπορέσει να την διασπάσει και να την μεταβολίσει έτσι θα αναπτύξει ευαισθησία.
  • Μην τρώτε φαγητά από πολλές ομάδες τροφίμων. Για παράδειγμα μην συνδυάζετε μεγάλη ποσότητα κρέατος με μια εξίσου μεγάλη ποσότητα πατάτας ή ρυζιού γιατί η διάσπαση τους θα κάνει το στομάχι σας ευαίσθητο. Πάντα προτιμήστε να καταναλώνεται μεγαλύτερη ποσότητα από μια ομάδα τροφίμων και πολύ μικρότερη από την άλλη.
  • Μην τρώτε φρούτα αμέσως μετά το γεύμα σας γιατί θα δυσκολευτεί αφάνταστα το στομάχι σας. Τα φρούτα πρέπει να τα τρώμε μόνα τους και αυτός είναι ένας βασικός κανόνας για όποιον έχει ευαίσθητο στομάχι.
  • Μην τρώτε όταν είστε αγχωμένη ή στεναχωρημένη. Η τροφή πρέπει να καταναλώνετε σε κατάσταση ηρεμίας για να μην μας προκαλέσει ευαισθησία στο στομάχι. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε ευδιάθετη δεν σας ενοχλεί καθόλου το στομάχι σας ενώ όταν δεν είστε καλά σας ενοχλεί ακόμα και το νερό!
Οι πιο κατάλληλες τροφές για το στομάχι
Η πλέον σωστή αντιμετώπιση στο θέμα με το στομάχι είναι η σωστή διατροφή και η αποφυγή του άγχους. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές είναι οι καλύτερες για το στομάχι σας!
  • Παπάγια: η παπάγια είναι ένα εκπληκτικό φρούτο το οποίο βοηθάει σημαντικά στην μείωση των στομαχικών διαταραχών ενώ βοηθάει πολύ στην διαδικασία της πέψης. Καταναλώστε την στο πρωινό σας, μέσα στην σαλάτα σας ή λίγο μετά το γεύμα σας. Ένα στικ αποξηραμένης παπάγιας είναι αρκετό με την βασική προϋπόθεση όμως να φροντίστε να μην είναι ζαχαρωμένη γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
  • Ψητά μήλα: Τα μήλα είναι το πλέον κατάλληλο φρούτο για την χώνευση αφού τα συστατικά που περιέχει θα βοηθήσουν το στομάχι σας να διασπάσουν ακόμα και την πιο βαριά τροφή.
  • Μάραθος: Ο μάραθος είναι το φυτό – βότανο το οποίο αντιμετωπίζει την παλινδρόμηση, το έλκος αλλά και την καούρα. Μετά από κάθε γεύμα πιες ένα φλιτζάνι μάραθο.
  • Αβοκάντο: Το αβοκάντο λόγω των καλών λιπαρών και των φυτικών ινών που περιέχει βοηθάει πολύ στο πεπτικό σύστημα.
  • Βρώμη: η βρώμη πλούσια σε φυτικές ίνες επίσης κάνει θαύματα στο ευαίσθητο στομάχι για αυτό προτίμησε την στο πρωινό σου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα