Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Γιατί τα κοράκια θρηνούν τους νεκρούς τους;


Τα κοράκια είναι ιδιαίτερα ευφυή. Έρευνα δείχνει πως "θρηνούν" τους νεκρούς της κοινότητάς τους, αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων που αποτελούν απειλή και τα "διδάσκουν" στα υπόλοιπα κοράκια για να προσέχουν

Οι συνήθειες των πουλιών να τιμούν τους νεκρούς τους έχει παρατηρηθεί ευρέως το τελευταίο διάστημα. Τα κοράκια παρατηρούν και συγκεντρώνονται πάντα γύρω από έναν νεκρό πτηνό του είδους τους, όμως μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ακριβώς γιατί. Έρευνα του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, κατέγραψε τη συμπεριφορά των πτηνών αφού τοποθέτησε ομοιώματα με νεκρά κοράκια σε διάφορες περιοχές. Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα έστησε τρία "επικίνδυνα" σενάρια στο σκηνικό των νεκρών πτηνών. Ένας άνδρας που φορούσε μάσκα και κρατούσε ένα νεκρό κοράκι, ένας άνδρας με μάσκα δίπλα σε ένα γεράκι και ένας άνδρας με μάσκα πλάι σε γεράκι που έχει μπροστά του ένα νεκρό κοράκι.
Το σκεπτικό του πειράματος ήθελε αφενός να εξετάσει το μνημονικό που έχουν τα κοράκια να θυμούνται ανθρώπινα πρόσωπα, εξ' ου και οι συγκεκριμένες μάσκες ανά περίπτωση, αλλά και να σημειώσει σε ποιο από τα τρία σενάρια κινδύνου θα αντιδρούσαν εκείνα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση ένα κοράκι (εκείνο που ελέγχει την περιοχή) θα εμφανιζόταν και κράζοντας θα προσέλκυε επιπλέον πέντε με 11 επιπλέον πτηνά του είδους.
 
Οι δυνατές κραυγές των πτηνών συνεχίζονταν για 10 με 20 λεπτά και στη συνέχεια η... τελετή τελείωνε. Τα κοράκια αντιδρούσαν πιο έντονα στο σενάριο του ανθρώπου με το γεράκι, σε αντίθεση με τον άνθρωπο που έστεκε μόνος με το νεκρό κοράκι, γεγονός που δείχνει πως αντιλαμβάνονται και την κρισιμότητα του κινδύνου, ό, τι δηλαδή ένα γεράκι και ένας άνθρωπος μαζί στο ίδιο σημείο αποτελούν πολύ πιο μεγάλο κίνδυνο για εκείνα.

Το κοράκι θυμάται

Τα ευρήματα μάς δείχνουν πως τα κοινωνικά αιωνόβια πτηνά όχι απλά αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, θρηνούν τους νεκρούς και προειδοποιούν τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας τους, αλλά κατορθώνουν επιπλέον και να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων που συνδέονται με τον κίνδυνο ακόμη και πολλά χρόνια μετά το περιστατικό. Ομάδα του ίδιου πανεπιστημίου έκανε ένα παρόμοιο πείραμα, βάζοντας έναν μασκοφόρο άνδρα να παγιδεύει, να δένει και στη συνέχεια να απελευθερώνει κοράκια σε πέντε σημεία της πόλης του Σιάτλ.
 
Για διάρκεια πέντε χρόνων, μετά το πείραμα, σε κάθε επανεμφάνιση του μασκοφόρου στην περιοχή, τα κοράκια του επιφύλασσαν ιδιαίτερα εχθρική υποδοχή. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως τα πτηνά που είχαν πέσει θύματα στην παγίδα του, είχαν προειδοποιήσει τα άλλα κοράκια για τον συγκεκριμένο αυτό άνθρωπο και τον κίνδυνο που εγκυμονεί. Ο αριθμός των πτηνών που έκραζαν κάθε φορά που έβλεπαν τον επικίνδυνο άνθρωπο αυξανόταν περιοδικά για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Τα έξυπνα πουλιά...

Τα κοράκια αποτελούν από τα πιο ευφυή πτηνά, ενώ η νοημοσύνη τους συναγωνίζεται επάξια εκείνη αρκετών θηλαστικών, ακόμη και μικρών παιδιών. Φαίνεται πως παρά το γεγονός πως ανήκουν στο βασίλειο των πτηνών και το μυαλό τους παρουσιάζει εντελώς διαφορετική δομή, κατορθώνουν να πραγματοποιούν το συνδυασμό των ίδιων διανοητικών εργαλείων, να χρησιμοποιούν τη φαντασία και την πρόβλεψη πιθανών μελλοντικών γεγονότων προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα, όπως και τα μικρά παιδιά.

Πηγή: dailymail
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα