Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Πότε αξίζει ένας γάμος να σωθεί;

Πότε αξίζει ένας γάμος να σωθεί;

«Πότε αξίζει να προσπαθήσεις να σώσεις ένα γάμο;». Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν κατά καιρούς πολλά ζευγάρια και προβληματίζει μεγάλη μερίδα ανθρώπων.
Η Barbara Cavanaugh, κοινωνική λειτουργός στο Houston του Texas, είπε ότι η απάντηση είναι απλή: «Πάντα ξεκινώ, όταν δουλεύω με ζευγάρια, με το σκεπτικό ότι όλοι οι γάμοι αξίζουν μια προσπάθεια, επειδή οι άνθρωποι, δεν θα είχαν παντρευτεί αν δεν είχαν κάποιες κοινές αξίες ή στόχους ή αν τα πράγματα δεν ήταν κάποτε καλά».
Η Ελίζα, θα ήθελε να είχε γνωρίσει καλύτερα τον άνδρα της πριν τον παντρευτεί – τότε ίσως να μην είχε παντρευτεί καθόλου. «Είναι σημαντικό να χτίσεις μια φιλική σχέση με τον σύντροφο σου πριν παντρευτείτε επειδή σαν φίλοι μπορείτε να μάθετε ο ένας τον άλλο καλύτερα πριν έρθετε πιο κοντά. Εγώ για παράδειγμα, παντρεύτηκα έναν αγρότη που μιλούσε πολύ για τη δουλειά του, ενώ εγώ είχα μεγαλώσει σε πόλη. Δεν μπορούσε να υπάρξει σχέση έτσι. Αν και ήθελα να μάθω περισσότερα γι” αυτή την πτυχή της ζωής του, αν και προσπάθησα, δεν ήταν αρκετό. Στη πορεία άρχισα να νιώθω, ότι δεν είχαμε τίποτα κοινό».
Σχεδόν οι μισοί γάμοι, καταλήγουν σε διαζύγιο. Ο Bill Wear, Jr. — δικηγόρος, ιερέας, θεραπευτής και διαμεσολαβητής, δεν εκπλήσσεται. «Οι άνθρωποι στην κοινωνία μας είναι πνευματικά, συναισθηματικά και φιλοσοφικά ανώριμοι. Ασχολούμαι με τα διαζύγια από το 1974 και σχεδόν απ” όλους τους πελάτες που έχω αναλάβει είχα την αίσθηση ότι ο λόγος που ήθελαν να χωρίσουν ήταν εξαιτίας μιας προσωπικής δυστυχίας που βίωναν και την οποία προέβαλαν στο/στη σύντροφο τους«.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η ευτυχία πρέπει να προέρχεται εκ των έσω και όχι από τον/την σύντροφο σου. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν χωρίσουν μπορεί να ξαναβρούν την ευτυχία, αντί να ψάξουν τα αίτια του πραγματικού προβλήματος που είναι το γιατί δεν είναι ευτυχισμένοι».
Η κοινωνική λειτουργός Barbara Cavanaugh, λέει ότι τα ζευγάρια που παντρεύονται σε νεότερες ηλικίες μπορεί να βιώσουν προβλήματα με τον καιρό. «Δύο άνθρωποι μεγαλώνουν μαζί αλλά μετά από 10 χρόνια, μπορεί να μεγαλώνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτοί οι γάμοι συχνά ξεκινούν για τους λάθος λόγους, για παράδειγμα ότι αρχικά περνούσαν καλά μαζί, και δεν έχουν γερές βάσεις. Οι αξίες και οι στόχοι δεν είναι κοινοί μετά από το πέρασμα μερικών ετών αλλά αυτό δεν συμβαίνει ξαφνικά. Συμβαίνει όταν αγνοείς τα μικρά προβλήματα επί σειρά ετών».
Η Μαρία, λέει ότι ο γάμος της δεν βοηθήθηκε από το γεγονός ότι εκείνη και ο σύζυγος της είχαν μεγαλώσει σε διαφορετικό περιβάλλον και είχαν πολύ διαφορετικές επιρροές, αξίες και τρόπο ζωής. «Όταν έφυγα από το σπίτι ήμουν κακομαθημένη και προσκολλημένη στα υλικά αγαθά». Όμως στη μικρή επαρχιακή πόλη που έμεναν εκείνη και ο σύζυγος της, δεν είχαν πάντα αρκετά χρήματα. «Όταν έχεις χρήματα μπορείς να ξοδεύεις χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Όταν όμως δεν έχεις, μαθαίνεις να μετράς και τη δεκάρα. Το κατάλαβα αυτό αργότερα,» λέει.
Επιπλέον, ο σύζυγος της δεν ήταν εκδηλωτικός σύμφωνα με την ίδια. «Ό καθένας έχει τον δικό του τρόπο με τον οποίο εκφράζει τη τρυφερότητα που αισθάνεται. Ο σύζυγος μου δεν είχε καν φιλήσει άλλη γυναίκα πρίν από εμένα. Στον γάμο μας, μου είπε ότι  ήταν η πρώτη φορά που θυμόταν τη μητέρα του να του δίνει ένα φιλί. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Μεγαλώνοντας πιστεύεις ότι και οι άλλοι είναι σαν κι εσένα αλλά αυτό δεν ισχύει. Δεν ξέρεις τι συνέβη στο παρελθόν».
«Το κύριο πρόβλημα στις σχέσεις, είναι βασικά μια συγκέντρωση των εμπειριών ζωής και των συναισθηματικών επιπτώσεων που η ζωή είχε στο άτομο. Αυτό είναι κάτι που κάθε άτομο μέσα στο ζευγάρι, δεν έχει αντιμετωπίσει και επιλύσει κι έτσι όταν βρεθεί αντιμέτωπος/η με αυτό κομμάτι του παρελθόντος, έχει την τάση να κατηγορεί κάποιον άλλο, οπότε ο/η σύζυγος αποτελεί τον πιο εύκολο στόχο γι’αυτό το σκοπό» λέει ο Bill Wear, Jr και συνεχίζει. «Ερμηνεύουμε τον πόνο σαν κάτι που κάποιος άλλος κάνει και πρέπει να τον θεραπεύσουμε ώστε να μην τα προβάλουμε σε κάποιο άλλο άτομο. Το τι έχεις και το ποιος είσαι σαν άτομο, είναι αποτέλεσμα του πως μεγάλωσες. Κανενός η οικογένεια δεν είναι τέλεια».
Η Cavanaugh πιστεύει ότι οι σχέσεις χειροτερεύουν όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι. «Τα προβλήματα πολλές φορές, ξεκινούν όταν τα παιδιά ξεκινήσουν το Λύκειο ή το Πανεπιστήμιο. Το ζευγάρι μπορεί ν’ανακαλύψει τότε, ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει μαζί ήταν να μεγαλώσει τα παιδιά και τίποτα άλλο«.
Κοιτάζοντας πίσω η Μαρία, συνειδητοποιεί, ότι αγνόησε πως κάτι δεν πήγαινε καλά στη σχέση της με τον σύζυγο της. «Ό γάμος στην τελική είναι μια σχέση διαρκείας. Όταν παντρευτείς κάποιον όχι μόνο παντρεύεσαι το συγκεκριμένο άτομο αλλά και την οικογένεια του και τα πάντα σε σχέση με αυτό, όπως το παρελθόν του. Όμως κατάλαβα πως όπως μπορείς να ερωτευθείς κάποιον, έτσι μπορεί μια μέρα και να σταματήσεις να είσαι ερωτευμένος/η μαζί του!».
Ο Bill Wear, Jr λέει, ότι μια σχέση μπορεί να φτιάξει ακόμα και αν δυο άτομα έχουν πάψει να είναι ερωτευμένα. «Η αγάπη και η φιλία έχουν την πιθανότητα να προκύψουν αν δυο άτομα είναι αρκετά ώριμα ώστε να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο για να είναι συνοδοιπόροι στη ζωή. Πριν δοθείς σε μια σχέση είναι όμως καλό να ξέρεις ότι φέρεις ευθύνη για την δική σου ευτυχία. Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο για να μάθουν ποιοι πρέπει να είναι» και τονίζει ότι ειδικά η Αμερικάνικη (εμείς θα λέγαμε και η Ελληνική) κουλτούρα κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι  η αγάπη είναι τέλεια.
«Μεγαλώνουμε βλέποντας τηλεόραση και φανταζόμαστε ότι η ευτυχία είναι κάπου εκεί έξω. Ότι αν έχεις το κατάλληλο σπίτι, χρήματα, σύντροφο, αμάξι, ρούχα, ποτά, τότε όλα θα είναι τέλεια. Τίποτα απ” όλα αυτά όμως δεν είναι αλήθεια και μέχρι να τα δοκιμάσουν όλα αυτά και να τα βρουν ανεπαρκή, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη, πιστεύοντας πως αυτή τη τάξη θα τη φέρει μια καινούρια σχέση, ένας καινούριος σύντροφος. Γι” αυτό βλέπεις τόσους επιτυχημένους ανθρώπους που παντρεύονται και χωρίζουν με μεγάλη συχνότητα. Επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να είναι τόσο επιτυχημένοι στα προσωπικά τους όσο και στα επαγγελματικά τους. Όμως δεν πάει έτσι».
10 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς όταν αναρωτιέσαι αν ο γάμος σου μπορεί να σωθεί.
Πάντα μπορείς να προσπαθήσεις να σώσεις τον γάμο σου, λέει η κοινωνική λειτουργός, Barbara CavanaughΑν έχετε κοινούς στόχους και τρόπο σκέψης ως προς τη ζωή μάλλον ο γάμος σου μπορεί να επιβιώσει. Αν παντρεύτηκατε επειδή π.χ. είχατε παρόμοιο γούστο στη μουσική, τότε ο γάμος σας, δεν έχει ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία μπορείτε να χτίσετε. Αυτό για εμένα θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να εξετάσεις
Αν ο/η σύζυγος είχε παράλληλη σχέση, μην επικεντρωθείς στην πράξη αυτή καθ” αυτή αλλά στο τι την προξένησε.«Πιστεύω ότι το δυσκολότερο πράγμα για τους ανθρώπους που χωρίζουν είναι η ερώτηση: “Τι ρόλο έπαιξα στην διάλυση του γάμου;” Το επίκεντρο του προβλήματος είναι συνήθως ο γάμος και όχι η παράλληλη σχέση. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να συγχωρέσουν επειδή υπήρχαν πολλά προβλήματα στον γάμο. Κανένας όμως δεν κάνει εξωσυζυγική σχέση, αν ο γάμος είναι καλός».
Ο Bill WearJr λέει ότι μπορείς να καταλάβεις πότε έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για το διαζύγιο.«Λέω στους πελάτες μου, “Θα το καταλάβεις.” Το κλειδί είναι να έχεις ένα/μια σύντροφο που να θέλει να προσπαθήσετε να κάνετε ότι χρειάζεται για να σωθεί ο γάμος. Πάνε όλα καλά; Τέλεια. Αν όχι; Τότε έχετε φτάσει στο τέλος του δρόμου.»
Συνειδητοποίησε ότι αν δεν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, ο γάμος σου δεν θα πετύχει.«Όποτε δουλεύω με ζευγάρια συναντώ και τους δυο και τους λέω, “δεν πιστεύω ότι το γραφείο ενός συμβούλου γάμου πρέπει να είναι ο χώρος όπου να εκφράζει ο ένας τα παράπονα και τον εκνευρισμό του προς τον άλλο. Αυτό που θα κάνω είναι ότι θα συναντώ ξεχωριστά τον καθένα σας για να σας βοηθήσω να χτίσετε μια καλύτερη ζωή για τον εαυτό σας”. Όταν καταφέρετε να βρείτε τον εαυτό σας και τι έχει νόημα για εσάς, τότε θα μπορείτε να υπάρξετε σαν ίσοι σε μια σχέση. Αν και τα δυο άτομα στηρίζονται ο ένας στον άλλο, τότε θα πέσουν«λέει ο Wear.
Αν προσπαθείς να βρεις απαντήσεις μέσα από τη θρησκεία, οι θρησκευτικοί λόγοι για την διατήρηση ενός γάμου είναι ίδιοι με τους μη θρησκευτικούς.«Έχω εκπροσωπήσει τους πιο θρησκευόμενους και τους λιγότερο θρησκευόμενους ανθρώπους στον πλανήτη και όλοι υποφέρουν από τα ίδια πράγματα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να πάνε στην εκκλησία και όταν συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν αρκεί, η πίστη στο γάμο τους κλονίζεται όπως αντίστοιχα και η πίστη τους, Στο Θεό».
Η Cavanaugh λέει ότι αν ο γάμος σου καταλήξει σε διαζύγιο , καλό είναι να φανταστείς ένα καλύτερο και ευτυχέστερο μέλλον για τον εαυτό σου.«Πες, “Είτε χωρίσω είτε όχι, θα φτιάξω τη ζωή μου. Θα την κάνω πιο ευτυχισμένη επειδή δεν θέλω να καταλήξω σε μια ακόμα κακή σχέση'».
Αν χωρίσεις, ψάξε να βρεις κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.
«Αν χωρίσεις, θα σου συνιστούσα γι” αρχή, να επισκεφθείς κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να κάνεις μια εσωτερική αναζήτηση» λέει η Cavanaugh.
Πριν ξεκινήσεις να βγαίνεις και πάλι με άλλον/η, προσπάθησε να εντοπίσεις ποιες κακές συνήθειες είχες στο γάμο και στις προηγούμενες σχέσεις σου.Αυτό θα σ” εμποδίσει να επαναλάβεις τα λάθη σου. «Κάνε μια αναδρομή στις προηγούμενες σχέσεις σου και δες τι κοινά είχαν,» λέει η Cavanaugh.
Σταμάτα να ρίχνεις αλλού το φταίξιμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις.«Κάποιοι άνθρωποι κατηγορούν τις δουλειές τους και οτιδήποτε τους βρίσκεται εύκαιρο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους»
Είτε προσπαθείς να σώσεις τον γάμο σου είτε προσπαθείς να κάνεις μια καινούρια σχέση, να θυμάσαι ότι κανένας νέος και καμία νέα σύντροφος, δεν αντικαθιστά την προσωπική ολοκλήρωση. «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει κάποιον άλλο ευτυχισμένο όταν είναι ήδη αρκετά δύσκολο να κάνει ευτυχισμένο, τον ίδιο του τον εαυτό!».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα