Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Φιλοσοφώντας για τα ζώδια

zwdia1

Σύμφωνα με την αστρολογία, η ζωή των ανθρώπων επηρεάζεται συστηματικά από τα ουράνια σώματα. Από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας η αστρολογία είναι μια ψευδεπιστήμη. Οι θεωρίες της ποτέ δεν αποδείχτηκαν επιστημονικά και έρχονται σε σύγκρουση με βασικές αρχές της βιολογίας και φυσικής. Εμείς, καλούμαστε να πάρουμε θέση. Πιστεύουμε πραγματικά ή όχι στα ζώδια;
Ανεξαρτήτως των απόψεων μας, οι περισσότεροι συμπαθούμε ως ένα βαθμό τα ζώδια. Μας αρέσουν οι συζητήσεις για αυτά και μπορούν να μας διασκεδάσουν και να μας προκαλέσουν το ενδιαφέρον. Ακόμα και αυτοί που δηλώνουν κάθετα αρνητικοί τείνουν να βρίσκουν ενδιαφέρον σε μια σχετική αντιπαράθεση. Αλλά σπάνια έχουμε αναρωτηθεί τι σημαίνει ακριβώς να δηλώνουμε ότι πιστεύουμε στα ζώδια. Αρχικά, πρέπει να διαχωρίσουμε τα δυο επίπεδα πίστης που υπάρχουν. Το ένα είναι αυτό στο οποίο δεχόμαστε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ζωδίου και τα αναγνωρίζουμε ως μέρος της συμπεριφοράς στους ανθρώπους. Το άλλο επίπεδο της πίστης είναι αυτό το οποίο περιλαμβάνει επιπρόσθετα και την πρόβλεψη για το μέλλον.
Στο πρώτο σκαλοπάτι της πίστης στα ζώδια, αυτό που ουσιαστικά λέμε είναι ότι πιστεύουμε πως η στιγμή (μέρα και ώρα) που γεννηθήκαμε επηρέασε ή διαμόρφωσε ή επέβαλε συγκεκριμένα γνωρίσματα στον χαρακτήρα μας. Αρχικά δεχόμαστε ως στιγμή γέννησης, την στιγμή που αντικρίζουμε τον κόσμο και όχι κάποια παρελθούσα φάση στην κοιλία της μητέρας. Παραδινόμαστε στην πίστη ότι ένα ολόκληρο ηλιακό σύστημα, με τον Ήλιο του, τους πλανήτες του και τα φεγγάρια του, ίσως και πέρα από αυτό, επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό την ζωή μας, που μας προικίζει με συγκεκριμένα, βαθιά ριζωμένα, χαρακτηριστικά. Όλα αυτά τα αντιλαμβανόμαστε ως ένα απόλυτα φυσιολογικό φυσικό φαινόμενο το οποίο κυβερνάται από τις βαρυτικές έλξεις των πλανητικών συστημάτων και ίσως άλλα χαρακτηριστικά αυτών που δεν μπορούμε ακόμα να μετρήσουμε και να αναγνωρίσουμε. Έχει καθολική επίδραση σε όλους τους ανθρώπους ανά τους αιώνες της ύπαρξης του είδους μας.

Στο δεύτερο επίπεδο πιστεύουμε όχι μόνο τα προαναφερόμενα αλλά και το γεγονός ότι αυτό το φυσικό φαινόμενο θα καθορίσει το μέλλον μας ανεξάρτητα από εμάς και ότι αν ξέρεις να διαβάσεις τα σωστά σημεία στον ουρανό, τότε μπορείς να προφητέψεις αυτά που θα συμβούν στην ζωή ενός ανθρώπου, σε μια χώρα ή και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μάλιστα δεχόμαστε ότι κάποιοι έχουν αυτές τις γνώσεις και μπορούν να μας πληροφορήσουν για αυτά που θα συμβούν. Στην ουσία αυτό που παραδεχόμαστε είναι ότι το μέλλον είναι προδιαγραμμένο στα άστρα. Ποια άστρα όμως; Αυτά που βλέπουμε από την Γη. Δηλαδή ένα απειροελάχιστα μικρό μέρος σε σχέση με το σύνολο. Άρα, από το συγκεκριμένο σημείο ενός αχανούς γαλαξία που είναι μέρος ενός σύμπαντος με αμέτρητους άλλους γαλαξίες, εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε οπτική πρόσβαση στο μέρος του ουρανού που γράφει το δικό μας μέλλον.
zwdia2
Φυσικά και είμαστε ελεύθεροι να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε. Αλλά κάθε άποψη έχει και μια βάση λογικής που στηρίζεται και καλώς ή κακώς πάει πακέτο. Η πρόβλεψη έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την λογική, παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να πιστέψουν σε αυτή. Βρίσκουν πραγματικότητες μέσα σε διφορούμενες προβλέψεις, γενικολογίες και πολύ προσεκτικά αποτυπωμένες προτάσεις που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ κομμάτι της κοινωνίας που απευθύνονται.
Από την άλλη όμως, η προσέγγιση της επίδρασης του σύμπαντος πάνω μας δεν είναι εντελώς απαράδεκτη επιστημονικά. Η αλληλένδετη σύνδεση των πάντων με τα πάντα δεν συγκρούεται με την επιστημονική θεώρηση έτσι όπως είναι διαμορφωμένη έως τώρα. Στην φυσική τα πάντα αλληλεπιδρούν με τα πάντα. Σε αυτή την σχέση δεν υπάρχει τέλος σε χώρο και χρόνο. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι η οντότητα μας και οι πράξεις μας μέσα σε ένα ενιαίο δομημένο χώρο όπως θεωρείται το σύμπαν μας κατά την αστρονομία, θα μπορούσε να έχει το δικό του βαθμό επηρεασμού ακόμα και αν αυτός είναι τόσο μικρός που αδυνατεί να προκαλέσει ορατό αποτέλεσμα. Έτσι, η προσέγγιση της γενικής σκέψης ότι το σύμπαν μέσα στο οποίο εμφανιζόμαστε αλληλεπιδρά μαζί μας και εμείς μαζί του, δεν είναι επιστημονικά αβάσιμη.
Δεχόμενοι τις αρχές αυτής της απλοϊκής εξήγησης θα μπορούσαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να δεχτούμε ότι η τοποθέτηση των ουράνιων σωμάτων στον χώρο έχει συγκεκριμένη επίδραση στα υπόλοιπα μέρη του χώρου όσο μικρά ή μεγάλα είναι. Άρα οι συγκεκριμένες θέσεις των ουράνιων σωμάτων σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους έχουν τα αντίστοιχα αποτυπώματα στην επίδραση τους παντού και αναπόφευκτα και στους ανθρώπους, ως μέρη του ενιαίου συνόλου. Ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι σκέψης μας καταλήγουμε ότι όντως η χρονική στιγμή της γέννησης μας, είτε αυτή θεωρείται προ ή μετά της εξόδου από την μήτρα, επηρεάζεται από την αστρική χωροταξία.
Είναι απαραίτητο να κρατάμε ανοιχτό μυαλό. Είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτά που δεν γνωρίζουμε είναι απείρως περισσότερα από αυτά που θεωρούμε ότι ξέρουμε. Τίποτα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρά αλλά και τίποτα δεν πρέπει να υιοθετείται με παρόμοια ελαφρότητα. Έτσι και αλλιώς, ακόμα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τι παίζει με τους τοξότες!
ΥΓ. Φυσικά, για τον καθένα μπορεί να αλλάζει το ζώδιο που θα ήθελε να εξηγήσει η επιστήμη. Αισθανθείτε άνετα να βάλετε όποιο εσείς θέλετε. Προσωπικά όμως αμφιβάλλω ότι άλλο ζώδιο χρίζει τέτοιας ανάλυσης. Θεωρώ ότι όλη η πνευματική δύναμη της ανθρωπότητας πρέπει να σκύψει πάνω από το συγκεκριμένο ζώδιο.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα