Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής για την κόρη σας

Μια μαμά, με τις ανησυχίες που έχουμε όλες οι σύγχρονες μαμάδες και έντονο δυναμισμό, παραδίδει μαθήματα φεμινισμού στην κόρη της. Η μαμά-blogger Maureen Shaw, συντάσσει μια λίστα 32 συμβουλών μόνο για κορίτσια και κεντρίζει τον κοιμισμένο (;) μας φεμινισμό.


Η μητρότητα με έφερε αντιμέτωπη με προκλήσεις που δεν είχα φανταστεί ποτέ, τόσο ως άνθρωπο με πεπερασμένη ποσότητα υπομονής, όσο και ως φεμινίστρια. Είναι άθλος να μεγαλώνεις κορίτσια μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο βία, ρατσισμό, άνισες επαγγελματικές ευκαιρίες, σεξισμό και πλήθος άλλων κοινωνικών ασθενειών.

Θέλω η κόρη μου να είναι ενήμερη για την σκληρότητα της πραγματικότητας και των αγώνων που μελλοντικά θα δώσει, ώστε να μην της κόψει τίποτα τα φτερά και να μην πάνε χαμένες οι δυνατότητές της. Τι μπορεί να κάνει μια μαμά – υπέρμαχος του φεμινισμού και γεμάτη αγάπη για την κόρη της; Μπορεί, αν μη τι άλλο, να συντάξει μια λίστα συμβουλών.

1. Το ότι έχεις γυναικεία γεννητικά όργανα, είναι υπερ-δύναμη.
2. Η περίοδος δεν είναι κατάρα. Σημαίνει ότι έχει τη μοναδική ικανότητα να δημιουργήσεις μια καινούρια ζωή, αν το επιλέξεις.
3. Παρεμπιπτόντως, μόνο εσύ θα αποφασίσεις πότε και εάν θα γίνεις μαμά. Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα γίνω γιαγιά, αλλά μόνο όταν -και εάν- εσύ το θελήσεις.
4. Τα σημεία που υποδεικνύουν το θηλυκό σου γένος δεν είναι η μόνη ειδοποιός διαφορά σου από τους άλλους. Έχεις επίσης μυαλό, χιούμορ, γνώσεις και χιλιάδες άλλες ιδιότητες που σε κάνουν ξεχωριστή.
5. Το σεξ υπάρχει για να το απολαμβάνουμε –όχι μόνο για να κάνουμε παιδιά.
6. Το ασφαλές σεξ είναι το καλύτερο. Και λέγοντας ασφαλές, δεν εννοώ μόνο το σεξ με προφυλάξεις, εννοώ επίσης και το αισθησιακό, συναισθηματικά ασφαλές σεξ.
7. Απαγορεύεται να είμαστε επικριτικοί με τους ανθρώπους βασισμένοι στην εξωτερική τους εμφάνιση – αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το χρώμα του δέρματος, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις φυσικές ικανότητες κ.λ.π.
8. Η γνώση είναι δύναμη. Διάβασε, μπες σε διλήμματα, αμφισβήτησε την εξουσία. Θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος.
9. Να είσαι σύμμαχος, όχι Μητέρα Τερέζα. Δώσε προσοχή, κατανόηση και συμπόνια – μην παριστάνεις τον ήρωα.


10. Κατάλαβε ότι κάθε άνθρωπος έχει πίσω του μια διαφορετική ιστορία κι ότι όλες οι ιστορίες είναι σημαντικές.
11. Το μέγεθος του τζιν σου δεν είναι παρά ένας αριθμός γραμμένος σε ένα ταμπελάκι. Δεν καθορίζει την αξία σου.
12. Το ίδιο ισχύει για το νούμερο του σουτιέν σου.
13. Αγάπα το σώμα σου για όλα αυτά που είναι προορισμένο να κάνει, όχι για το πώς φαίνεται.
14. Δεν με νοιάζει αν ένας άντρας σου αγοράσει το ακριβότερο κόσμημα, φόρεμα, δείπνο στον κόσμο. Δεν του χρωστάς τίποτα.
15. Γέλα και χαμογέλα όσο πιο πολύ μπορείς, ακόμα -τι λέω; Κυρίως τότε!- κι όταν όλα πάνε στραβά.
16. Μάθε την οικονομική σου αξία και γίνε ο συνήγορος του εαυτού σου. Ζήτα προαγωγή, ηγήσου στη δουλειά σου, άδραξε όλες τις ευκαιρίες.
17. Υποστήριξε τις άλλες γυναίκες, μην είσαι επικριτική και κακόβουλη μαζί τους. Χρειαζόμαστε η μία την άλλη.
18. Ύψωσε την φωνή σου για να διεκδικήσεις δικαιοσύνη για τον εαυτό σου και τους άλλους.
19. Ψήφισε. Όχι μόνο στις κυβερνητικές εκλογές, αλλά σε κάθε ευκαιρία.
20. Ψήφισε και με το πορτοφόλι σου. Υποστήριξε τις γυναικείες επιχειρηματικές ιδέες.
21. Ταξίδεψε πολύ. Αν τα καταφέρεις να ταξιδέψεις σε ένα μακρινό μέρος, διάβασε πρώτα γι' αυτό. Δες ντοκιμαντέρ. Εξερεύνησε άλλους πολιτισμούς.
22. Χρησιμοποίησε τα (οικονομικά, εθνικά, εκπαιδευτικά) προνόμια που έχεις στην κατοχή σου, για καλό. Έχεις μέσα σου φωνή που ίσως ακουστεί δυνατότερα από άλλων. Είναι καθήκον σου να χρησιμοποιήσεις ό,τι μέσο έχεις στην διάθεσή σου, για να βοηθήσεις τους ανθρώπους.
23. Είναι ωραίο να έχεις σαγηνευτικά μάτια και στιλπνά μαλλιά. Το σημαντικότερο όμως, είναι η αυτοπεποίθηση και το πάθος σου.
24. Μην φοβάσαι να ξεχωρίσεις από το πλήθος και τις επιλογές του. Είσαι μοναδική.
25. Να είσαι προσεκτική! Ποτέ μην ερμηνεύεις την σεξουαλική παρενόχληση ως απλή φιλοφρόνηση.
26. Το «ναι» σημαίνει «ναι».
27. Δεν είσαι υποχρεωμένη να κάνεις οικογένεια και παιδιά, επειδή είσαι γυναίκα.
28. Μην απολογείσαι αν δεν το νιώθεις. Οι γυναίκες τείνουν να μοιράζουν συγγνώμες με την παραμικρή αφορμή. Είναι ενοχλητικό και περιττό.
29. Μην φοβάσαι να γίνεις αυταρχική. Χρειάζεται μερικές φορές.
30. Να έχεις τον δικό σου τραπεζικό λογαριασμό. Η οικονομική ανεξαρτησία είναι ένα κρίσιμο σημείο για την ισορροπία στην ζωή σου.
31. Μην επιλέξεις να σχετιστείς ερωτικά με δεσποτικούς άντρες! Δεν σου αξίζει να σε διατάζουν, ή να σου υποδεικνύουν τι να φορέσεις και πώς να μιλήσεις.
32. Αυτό είναι σοβαρό: ποτέ -πραγματικά, ποτέ- μην βολευτείς, εφησυχασμένη και σίγουρη για τα δικαιώματά σου. Μεγαλώνοντας θα έχεις το δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα να διαχειρίζεσαι όπως θέλεις το σώμα σου ή αυτό της επιλογής συντρόφου. Να θυμάσαι ότι γυναίκες πάλεψαν και πέθαναν για τα δικαιώματα που εσύ απολαμβάνεις. Και η δική σου γενιά έχει τους δικούς της αγώνες να δώσει.

mama365

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα