Η πιο παρεξηγημένη μορφή της ελληνικής κοινωνίας είναι η κουτσομπόλα.
Κανένας δεν τη συμπαθεί, οι περισσότεροι τη φοβούνται αλλά όλοι προσέχουν, έστω και αν δεν το δείξουν ποτέ, αυτά που λέει.
Αεικίνητη πάντα, τους γνωρίζει όλους με τη λεπτομέρειά τους, τα προβλήματά τους, την οικονομική τους κατάσταση, όλα.
Παρακολουθεί ό,τι συμβαίνει γύρω της, διακριτικά και προσεκτικά, και αναμεταδίδει στο υπόλοιπο περιβάλλον αυτά που θα μάθει.
Παραβιάζει βέβαια την ιδιωτικότητα του καθ’ ένα μεταφέροντας πράγματα που δεν θα ήθελε κάποιος να ειπωθούν ή να μαθευτούν, αλλά με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί σαν ένα είδος άτυπου συνδέσμου μεταξύ τους.
Οι πληροφορίες που μεταδίδει, για άλλους είναι χρήσιμες, για άλλους πολύτιμες και για άλλους καταστροφικές.
Η μετάδοση της πληροφορίας για μια κοινωνία είναι πάντοτε κάτι πολύ σημαντικό. Είναι αυτή που καθορίζει συνειδήσεις, δημιουργεί κοινωνικό κλίμα, ξεσηκώνει ομάδες και είναι σίγουρα ένα σημαντικό στοιχείο κάθε πολιτισμού.
Αυτό αναλαμβάνει και η κουτσομπόλα χωρίς να της το αναθέσει κάποιος επίσημα.
Σαν φορέας πληροφοριών την πλησιάζουν διακριτικά όλοι σχεδόν μήπως και μπορέσουν να μάθουν κάτι που τους ενδιαφέρει και είναι γνωστό πως αυτός που έχει την πληροφορία έχει και τη δύναμη.
Μπορεί να πληροφορηθεί κάποιος από τα πιο απλά, όπως αν τον/την θέλει το αντικείμενο του πόθου του ή αν έχει στην άκρη χρήματα ο γνωστός για να δανειστεί, μέχρι πιο σημαντικά όπως είναι τα θέματα υγείας.

Δεν είναι εύκολο και δεν μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Χρειάζεται κατ’ αρχήν μια διαρκή εγρήγορση, ψυχική και σωματική. Χρειάζονται αντοχές, ευρηματικότητα στην απόκτηση των πληροφοριών. Χρειάζεται ικανότητα στην αναμετάδοση ώστε να μην είναι εμφανής η προέλευση. Τεχνικές που δεν μπορεί ο καθένας να τις αναπτύξει.
Όλο αυτό βέβαια της δίνει μια τεράστια δύναμη και πιθανόν να είναι και ο λόγος που το κάνει. Την ισχύ αυτής της δύναμης μπορεί να γνωρίσει κανείς αν για οποιοδήποτε λόγο έρθει σε σύγκρουση μαζί της. Θ’ ανακαλύψει τότε έκπληκτος ένα κύμα αντιπάθειας και επιθετικότητας από όλο το περιβάλλον δίχως να μπορεί να το ερμηνεύσει.
Οι παλιοί αριστεροί αυτό το είδος της αντεπίθεσης το αποκαλούσαν «επαναστατικούς ψιθύρους».
Όλα τα παραπάνω είναι μια μικρογραφία σε μια κλειστή κοινωνία συνήθως, μπορεί να χρησιμοποιώ θηλυκό γένος αλλά υπάρχουν εξ’ ίσου πολλοί άντρες που κάνουν το ίδιο.
Η τεράστια δύναμη της πληροφορίας και ο τρόπος της μετάδοσής της γίνεται πλέον με πιο σύγχρονους τρόπους, όπως το διαδίκτυο τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και η κινητή τηλεφωνία. Αυτά είναι μια εξέλιξη της κουτσομπόλας της γειτονιάς.
Αυτή η δυναμική της πληροφορίας από μια κουτσομπόλα συμβαίνει σε καιρό ειρήνης και με προσωπική διάθεση της ίδιας. Είναι όμως τόσο αποτελεσματική που σε περιόδους πολέμου ή σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητη.
Αντιγράφοντας αυτήν τη διαδικασία και τις μεθόδους της κουτσομπόλας, εκπαιδεύονται στο στρατό αλλά και για την εσωτερική ασφάλεια, στρατιώτες και υπάλληλοι του κάθε κράτους είτε για επίθεση είτε για άμυνα.
Η κατασκοπεία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο κάθε πολέμου που δεν είναι πια για μια προσωπική ικανοποίηση.
Αφού επιλεγούν οι καταλληλότεροι θα εκπαιδευτούν σε στρατιωτικές σχολές ανώτατου επιπέδου και θα είναι περιζήτητοι σε κάθε μάχη. Είναι εκείνοι που προστατεύουν με τις πληροφορίες τους και ενημερώνουν για τις κινήσεις του αντίπαλου.
Είναι αυτοί που θα συλλέξουν πληροφορίες για τον εχθρό, τα όπλα του, τις κινήσεις του και τις όποιες αδυναμίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη διάρκεια των εχθροπραξιών.
Είναι η ίδια υπηρεσία που θα μεταδώσει ψευδείς ή ελλιπείς πληροφορίες, διεισδύοντας στο αντίπαλο στρατόπεδο, με στόχο την αποδυνάμωσή του ή τη δημιουργία πανικού, όπως ακριβώς το κύμα επίθεσης που θα δεχτεί εκείνος που θα επιτεθεί στην κουτσομπόλα.
Μπορεί να έχουν εκσυγχρονιστεί τα μέσα, μπορεί να δαπανώνται τεράστια ποσά αλλά οι τεχνική της κουτσομπόλας είναι αξεπέραστη ανά τους αιώνες.
Ο προβληματισμός για το αν είναι σωστό ή λάθος αυτό που κάνει, αν είναι έντιμο ή μη εξαρτάται πάντα από το σκοπό. Αν ο σκοπός έχει ηθικό και έντιμο στοιχείο τότε ο τρόπος και η μέθοδος τον ενισχύει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και αντίστροφα. Ικανός δηλαδή δεν είναι μόνο ο καλός, τις ίδιες ικανότητες έχει και αυτός που θέλει να κάνει κακό. Τις ίδιες μεθόδους και τεχνικές θα χρησιμοποιήσει.
Το τι ακριβώς είναι καλό και τι κακό για τον καθ’ ένα είναι μια άλλη προσέγγιση.
Η τεράστια δύναμη του άυλου όπλου είναι το ίδιο σημαντική με αυτό που αφαιρεί ή σώζει ζωές.
Ας μην το υποτιμούμε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ