Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ


Τον είπαν “Ψυχρό Πόλεμο”. Αρχές δεκαετίας '60. Οι πρώην “σύμμαχοι” στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση, οι δύο μεγάλες δυνάμεις της γης. Δύο κόσμοι διαφορετικοί, 15 χρόνια μετά είναι σε ανοικτό πόλεμο. Ψυχρό, όμως. Χωρίς πυρά. Σα σήμερα, 27 Οκτωβρίου, το 1962, ο πλανήτης είχε φθάσει στο παρά ένα. Είναι πολύ εύκολο να πεις ότι, τελικά, δεν θα πρυτανεύσει η λογική και οι δύο αντίπαλοι δεν θα πατήσουν τα κουμπιά. Δεν θα ανατινάξουν τον πλανήτη.
Κι αν ο ένας από τους δύο προχωρούσε στο απονενοημένο; Μιλάμε για την περιβόητη κρίση της Κούβας πριν 53 χρόνια. Το έργο ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και μετά από 12 μέρες το πράμα είχε φθάσει στην κόψη ξυραφιού. Υποχώρησε η σοβιετική πλευρά, όταν στις 28 Οκτωβρίου ο Νικήτα Χρουτσώφ διέταξε να τα μαζέψουν από τη χώρα του Κάστρο.
Με δυο λόγια. Ο Φιντέλ Κάστρο από τότε που έδιωξε τον δικτάτορα Μπατίστα ποτέ δεν ησύχασε, και φοβότανε δικαιολογημένα ότι θα του την κάνουν οι Αμερικανοί. Κομουνιστής ήταν, τακίμιαζε με την ΕΣΣΔ, που ξεκινάει να στήνει βαλλιστικούς πυραύλους στην Κούβα.
Ο Κένεντυ παίρνει χαμπάρι τη δουλειά και μετά από μία εβδομάδα, στις 22 Οκτωβρίου με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αποκλείει την Κούβα.
Να προλάβει τη μεταφορά των ρωσικών πυρηνικών όπλων. Μήνυμα του προέδρου Τζων Κένεντυ στη Μόσχα: “Καθήστε καλά!”. Απάντηση της Μόσχας: “Κάνε μας τη χάρη!”.
Καταρρίπτεται αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος πάνω από την Κούβα. Αναχαιτίζεται άλλο πολεμικό αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της Ρωσίας. Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος δείχνουν διάθεση να κάνουν πίσω. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος μέχρι που θα το τραβούσαν, και οι Αμερικανοί, και οι Ρώσοι. Εκείνο που πέρασε στον κόσμο όλο είναι ότι ο Κένεντυ έπαιξε σκληρά, και ότι ο Χρουτσώφ μόνον την έσχατη στιγμή την έκανε γυριστή.
Βεβαίως έγινε συμφωνία. Οι ΗΠΑ έδωσαν υπόσχεση ότι δεν πρόκειται ποτέ να εισβάλλουν στην Κούβα και θα απομακρύνουν τους πυρηνικούς πυραύλους τους από την Τουρκία. Ο Φιντέλ Κάστρο δεν κλήθηκε στις συζητήσεις, ούτε άλλωστε ρωτήθηκε, γι' αυτό ο πουράκιας τα 'χε με τον Χρουτσώφ που τον αγνόησε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα