Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Κατανόηση, διαχείριση ανδρικής απιστίας… Eίναι εφικτή η συγχώρεση;

Άρθρο: Φαίη Καλτσά
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Επιμέλεια: Ίριδα Γουδέλη
Φιλόλογος
god-bless-the-girl-012
Γιατί είναι άπιστοι οι άνδρες; Όσο καλές και λογικές δείχνουν να είναι οι αιτίες, οι άνδρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι γυναίκες ποτέ δεν θα ακούσουν ή θα αρκεστούν στην δικαιολογία τους διότι δεν υπάρχουν αρκετά σημαντικοί λόγοι ούτε ειδήμονες εφοδιασμένοι με προσόντα και περγαμηνές ώστε να μπορέσουν να το εξηγήσουν με ευχάριστο τρόπο. Οι απαντήσεις σε αυτήν την δύσκολη ερώτηση θα ακούγονται πάντα σαν φθηνές δικαιολογίες.
Για τις περισσότερες γυναίκες η απιστία σε πρώτη εντύπωση είναι αδιανόητη και ασυγχώρητη. Δεν υπάρχει γυναίκα που ισχυρίζεται πως μπορεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους ένας άνδρας θα ήταν ποτέ άπιστος ή να υποκριθεί πως τον καταλαβαίνει. Στο μυαλό των  περισσότερων γυναικών ισχύει ότι εφόσον έχετε εκφράσει τα συναισθηματά σας, του έχετε πει ότι τον αγαπάτε, του έχετε αφιερώσει τη σκέψη σας, το μυαλό σας, το σώμα σας, τον χρόνο σας, έχετε συζήσει μαζί του και εν κατακλείδι έχετε αυτοαποκαλυφθεί σε όλη σας την διάσταση, υποθέτετε ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνει… είναι, να μείνει πιστός.
Ας προσπαθήσουμε όμως, όχι να δικαιολογήσουμε αλλά να εξηγήσουμε γιατί ένας άνδρας μπορεί να ψάξει παραδίπλα, και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι ανάλογο στην σχέση σας.

Σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν στην απιστία είναι η απογοήτευση και η αποξένωση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, η μοναξιά, η συναισθηματική και σεξουαλική αποστασιοποίηση που χτίζεται συνήθως απο τη φθορά του χρόνου και την καθημερινότητα, η ανάγκη για επιβεβαίωση. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν άνδρες που ενώ έχουν σε γενικές γραμμές μια αρμονική σχέση συμπεριλαμβανομένου και σχετικού ικανοποιητικού σέξ, παρόλα αυτά αισθάνονται ότι αμφισβητείται ο ανδρισμός και ο εγωισμός τους, παρότι η σύντροφος τους με την συμπεριφορά της δεν έχει αφήσει υπόνοιες αμφισβήτησης, απλά και μόνο νιώθει την ανάγκη να είναι ποθητός επειδή πιθανόν έχει μεγαλώσει με την αντίληψη πως το αξιοπρεπές αρσενικό δεν εγκλωβίζεται σε μονογαμικά μοντέλα, αλλά χρειάζεται να είναι κοινωνικά δυνατό και αυτή η δύναμη απορρέι απο την επιτυχία του στις γυναίκες.
Άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην απιστία είναι οι συνεχείς και καθημερινές συγκρούσεις, το συναισθηματικό κενό, ή επιθετικότητα, ή εγωκεντρική συμπεριφορά που εκλαμβάνεται ως πλήρης αδιαφορία για τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου, η υποτίμηση και ή απαξίωση του συντρόφου.
Η αίσθηση του ευνουχισμού για έναν άνδρα μέσα σε μία σχέση είναι σχεδόν αβάσταχτη. Η σύντροφος οφείλει να τον υποστηρίζει ,να τον παροτρύνει θετικά, να τον προωθεί, και όχι να τον ανταγωνίζεται, να τον παραγκωνίζει και να τον υποτιμά έμμεσα και απροκάλυπτα με αποτέλεσμα να τον ακυρώνει. Οι συνεχείς επιπλήξεις τις, δεν απαξιώνουν μόνο τις πράξεις του αλλά  τον καταργούν ολοκληρωτικά ως ένα αρσενικό με χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Σύντομα, όταν γνωρίσει μια άλλη γυναίκα που θα του εκφράσει ότι αξίζει, θα γίνει έρμαιο του θαυμασμού της και με μαθηματική ακρίβεια «Θα πάει εκεί που νιώθει καλά«.
Επίσης η καταπίεση και ο έλεγχος που κάποιες φορές ασκείται αδικαιολόγητα απο την πλευρά της γυναίκας, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλά με το επιχείρημα και μόνο της έλλειψης εμπιστοσύνης.
Τέλος υπάρχει και ο αναπόφευκτος λόγος, αυτός που δεν τον έχει προγραμματίσει, θα απατήσει την σύντροφο ούτε γιατί θα θέλει να την εκδικηθεί, ούτε γιατί έχει κατέβει ή ανέβει υπερβολικά η αυτοπεποιθησή του ,απλά γιατί ερωτεύτηκε με εκείνον τον τρόπο που δεν έχει γυρισμό. Η ζώη συνήθως έχει μεγαλύτερη φαντασία… απο τα ονειρά μας.
Στο ερώτημα αν η συγχώρεση είναι εφικτή, η απάντηση εξαρτάται απο τα κίνητρα που έχει κανείς, αν η γυναίκα δει τον σύντροφό της να είναι ειλικρινά μετανιωμένος για αυτό που έχει συμβεί, και υπάρχει γνήσια διάθεση αλλαγών ώστε να μπορέσουν να ξαναδώσουν νέα πνοή στην σχέση τους. Επιπλέον η συγχώρεση, βασίζεται και στην ένταση των συναισθημάτων που είχαν ο ένας για τον άλλον, πράγμα που σημαίνει ότι αν η σχέση είχε τελματώσει τότε πολυ πιθανόν να μην ενδιαφέρει κανέναν απο τους δύο συντρόφους η συγχώρεση,αλλά το τέλος της σχέσης.
Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζουμε, άντρες και γυναίκες είναι ότι κανένας δεν μας υποχρεώνει να απατήσουμε τον/την συντροφό μας εάν δεν το επιθυμούμε. Τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό, υπάρχουν πάντα και εναλλακτικές λύσεις. Μολονότι μια τέτοια κατάσταση προκαλεί τεράστιο πόνο, υπάρχει πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία περιλαμβάνει ευκαιρίες που γεννιώνται για νέες αρχές και με μεγαλύτερη αυτογνωσία.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία
Steve Harvey. (2010). Τι σκέφτονται πραγματικά οι άντρες για τον έρωτα, τις σχέσεις, την τρυφερότητα και τον γάμο. Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα