Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Punt Gun: Το μεγαλύτερο κυνηγετικό όπλο στην ιστορία!

Punt Gun: Το μεγαλύτερο κυνηγετικό όπλο στην ιστορία!

Για τους σύγχρονους κυνηγούς, θα φάνταζε μεγάλο κατόρθωμα να μπορέσουν με μια βολή να πετύχουν πάνω από ένα θηράματα. Οι επαγγελματίες κυνηγοί στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα όμως ήθελαν πολλά παραπάνω από αυτό. Ήθελαν με μια βολή να σκοτώνουν όσα περισσότερα πτηνά ήταν δυνατό. Για το λόγο αυτό, κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο κυνηγετικό όπλο όλων των εποχών, το “punt gun”!
Punt Gun: Το μεγαλύτερο κυνηγετικό όπλο στην ιστορία!
Από τις αρχές του 1800, άρχισε να ανθίζει στη χώρα που σήμερα ονομάζεται ΗΠΑ, το επαγγελματικό κυνήγι κυρίως υδρόβιων πτηνών (πάπιες, χήνες κτλ). Ήταν μια πάρα πολύ προσοδοφόρα εργασία εκείνη την εποχή, καθώς ένα ζευγάρι πτηνών κοστολογούνταν στην αγορά 3,5 δολάρια (περίπου 60-70 σήμερα). Τότε έκανε την εμφάνιση του ένα κυνηγετικό όπλο το οποίο υποσχόταν πως με μια βολή μπορούσε να εξοντώσει 50-100 θηράματα.

1apuntgun1
Δεν είναι γνωστό ποιος έφτιαξε το πρώτο, όμως γρήγορα διαδόθηκε ανάμεσα στους κυνηγούς. Κατασκευάζονταν από οπλουργούς έπειτα από παραγγελία και ήταν προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις του εκάστοτε χειριστή. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους πάντως ήταν πάνω κάτω τα ίδια. Η κάνη τους είχε διάμετρο 5 εκατοστά και μήκος 3 μέτρα και ζύγιζε περίπου 45 κιλά. Κάθε βολή απελευθέρωνε 450 γραμμάρια πυρομαχικών (σκάγια). Το μεγαλύτερο όπλο αυτού του είδους, ήταν το “Irish Tom”, του οποίου η κάνη είχε μήκος 4,2 μέτρα και ζύγιζε 136 κιλά! 
1apuntgun2

Πως κυνηγούσαν με τα “punt guns”

Λόγω βάρους και μεγέθους, δεν ήταν δυνατόν ένας χειριστής να μπορέσει να σηκώσει και να στοχεύσει με το “punt gun”. Τα όπλα αυτά τοποθετούνταν σε επίπεδες βάρκες της λίμνης που ονομάζονταν “punts”, εξ ου και η ονομασία τους. Ο κυνηγός περίμενε τα πτηνά να κάτσουν στο νερό και εξαπέλυε τη βολή του. Συνήθως κάθε βολή σκότωνε από 12 εως 24 θηράματα, αρκετές όμως φορές ο αριθμός έφτανε κοντά στα 50, ανάλογα πάντα με τη συγκέντρωση των πτηνών στη λίμνη. 
1apuntgun3

Η κατάργηση του όπλου

Η αποδοτικότητα του αυτή, έστρεψε πολλούς στο κυνήγι και το εύκολο κέρδος. Αυτό είχε όμως σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των υδρόβιων πτηνών στη βόρειο Αμερική. Έπειτα και από επανειλημένες επιστολές διαμαρτυρίας από κυνηγετικούς συλλόγους (τα μέλη τους κυνηγούσαν για σπορ και όχι κέρδος) και φιλοζωικές οργανώσεις, απαγορεύτηκε η χρήση του όπλου αυτού το 1900 σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, για να απαγορευτεί συνολικά το 1918. Σήμερα, σώζεται κάποιος αριθμός από αυτά τα όπλα στη Μεγάλη Βρετανία.
1apuntgun4

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα