Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Γιατί αγαπάμε τόσο το κουτσομπολιό; Η επιστήμη απαντά

why love gossip
Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η όρεξή μας για ενασχόληση με τη showbizείναι ακόρεστη, δεδομένου ότι είναι συνήθως ένας συνδυασμός δύο αγαπημένων πραγμάτων: της φήμης και των άσχημων νέων.
Ο Daniel Kruger, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Michigan, αναφέρει ότι η επιθυμία μας να γνωρίζουμε πτυχές των δραστηριοτήτων επώνυμων ανθρώπων αποτελεί κοινό γνώρισμα όλων των θηλαστικών. Μιλώντας στο Live Science, ο Kruger επισημαίνει πως υπάρχουν δύο εξελικτικά οφέλη αναφορικά με το κουτσομπολιό:
Το πρώτο είναι για το προσωπική μας όφελος. Μαθαίνοντας τι κάνουν οι επώνυμοι μπορούμε και εμείς να τους αντιγράψουμε. Ο δεύτερος λόγος είναι πιο κοινωνικός. Γνωρίζοντας τι συμβαίνει σε αυτά τα άτομα, υιοθετούμε και εμείς την ίδια κοινωνική συμπεριφορά.
Πώς το κουτσομπολιό επηρεάζει το μυαλό

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Neuroscience και διεξήχθη σε 17 εθελοντές, διαπίστωσε πως υπήρχε έντονη δραστηριότητα στον κερκοφόρο πυρήνα – την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή όταν οι εθελοντές άκουγαν αρνητικά κουτσομπολιά για κάποιον celebrity. Επιπλέον, εγκεφαλογραφήματα έδειξαν πως αυξημένη ήταν και η δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο. Αυτό σημαίνει πως οι εθελοντές προσπαθούσαν να κρύψουν πόσο πολύ απολάμβαναν το άκουσμα ενός κουτσομπολιού.
Γιατί μας αρέσει
Ο κύριος λόγος που μας αρέσει να ακούμε κουτσομπολιά για τους ανθρώπους της showbizείναι γιατί κυρίως περιέχουν άσχημα και περίεργα νέα. Σύμφωνα με το BBC, οι κακές ειδήσεις ενεργούν ως «απειλή», παροτρύνοντας μας να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Με άλλα λόγια μας αρέσει να βλέπουμε τα λάθη των διασημοτήτων ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε και εμείς τα ίδια λάθη.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το κουτσομπολιό ικανοποιεί ένα έμφυτο ένστικτο ανθρώπου και προκαλεί πραγματική απόλαυση. Για μερικούς ανθρώπους το να μαθαίνουν για τις μυστικές ζωές των διασημοτήτων είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινή τους ρουτίνα. Τι καλύτερο λοιπόν από αυτό;
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα