Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Απαλλαγή απο τη δυστυχία


Πώς μπορώ λοιπόν να ελευθερωθώ από το βάσανο της ασυνειδησίας;
Κάνοντάς το συνειδητό. Παρατήρησε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η δυσφορία, η έλλειψη ικανοποίησης και η ένταση εμ­φανίζονται μέσα σου μέσα από τις περιττές κρίσεις, την αντίσταση σ' αυτό που υπάρχει και την άρνηση του Τώρα. Οτιδήποτε ασυνείδη­το διαλύεται όταν ρίχνεις πάνω του το λαμπερό φως της συνειδητότητας. Όταν ξέρεις πώς να διαλύεις τη συνηθισμένη ασυνειδησία, τότε το φως της παρουσίας σου ακτινοβολεί και σου είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίζεις τη βαθιά ασυνειδησία όποτε αισθάνεσαι το βάρος της να σε τραβάει.
Ωστόσο, μπορεί να μην είναι εύκολο να επισημάνεις τη συνηθι­σμένη ασυνειδησία, επειδή είναι τόσο φυσιολογική. Απόκτησε τη συνήθεια να παρακολουθείς τη νοητική-συναισθηματική σου κατά­σταση με την αυτοπαρατήρηση. "Είμαι ήρεμος αυτή τη στιγμή;"
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση· να την κάνεις στον εαυτό σου συχνά. Ή, μπορείς να ρωτήσεις: "Τι συμβαίνει μέσα μου αυτή τη στιγμή;"
Δεί­χνε τουλάχιστον το ίδιο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει μέσα σου, μ' αυτό που δείχνεις για το τι συμβαίνει έξω από σένα. Αν το μέσα είναι σωστό, το έξω θα ακολουθήσει. Η πρωταρχική πραγματικότητα είναι μέσα, η δευτερεύουσα είναι έξω.

Όμως μην απαντήσεις αμέσως σ' αυτές τις ερωτήσεις. Κατεύθυνε πρώτα την προσοχή σου προς τα μέσα. Ρίξε μια ματιά μέσα σου. Τι είδους σκέψεις παράγει ο νους σου; Τι αισθάνεσαι; Κατεύθυνε την προσοχή σου μέσα στο σώμα σου. Υπάρχει κάποια ένταση;
Όταν διαπιστώσεις ότι υπάρχει ένα χαμηλό επίπεδο δυσφορίας, τα παράσιτα του φόντου, δες με ποιον τρόπο αποφεύγεις, αντιστέκε­σαι ή αρνείσαι τη ζωή - με το να αρνείσαι το Τώρα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι αντιστέ­κονται στην παρούσα στιγμή. Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα. Με την εξάσκηση, η δύναμη της αυτοπαρατήρησής σου, της παρακο­λούθησης της εσωτερικής σου κατάστασης, θα οξυνθεί.
Απαλλαγή από τη δυστυχία
Αγανακτείς όταν κάνεις αυτό που κάνεις; Μπορεί αυτό να έχει σχέση με τη δουλειά σου ή με οτιδήποτε άλλο. Και το κάνεις, αλλά ένα μέρος σου αγανακτεί και αντιστέκεται. Μήπως κουβαλάς για κά­ποιον κοντινό σου άνθρωπο μνησικακία που δεν την έχεις εκφράσει ποτέ; Αντιλαμβάνεσαι ότι η ενέργεια που εκπέμπεις με αυτό τον τρόπο είναι τόσο βλαβερή, ώστε στην πραγματικότητα μολύνει κι ε­σένα και τους γύρω σου;

Ρίξε μια καλή ματιά μέσα σου. Υπάρχει έστω και το παραμικρό ίχνος αγανάκτησης ή απροθυμίας; Αν υπάρχει, παρατήρησέ το τόσο στο νοητικό όσο και στο συναισθηματικό επίπεδο. Τι σκέψεις δη­μιουργεί ο νους σου για αυτή την κατάσταση; Έπειτα κοίτα το συναίσθημα, που είναι η αντίδραση του σώματος σε αυτές τις σκέψεις. Νιώσε το συναίσθημα. Είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο; Είναι μια ενέρ­γεια που θα διάλεγες να την έχεις μέσα σου; Έχεις άλλη επιλογή;
Ίσως πράγματι κάποιος να σε εκμεταλλεύεται, ίσως η δραστηριότητα που κάνεις να είναι βαρετή, ίσως κάποιος κοντινός σου άνθρωπος να είναι ανειλικρινής, εκνευριστικός ή μη συνειδητός, αλλά όλα αυτά είναι άσχετα. Είτε αυτά που σκέφτεσαι και νιώθεις είναι δικαιολογημένα είτε όχι, δεν έχει σημασία. Το γεγονός είναι ότι αντιστέκεσαι σ' αυτό που υπάρχει. Κάνεις την παρούσα στιγμή εχθρό σου. Δημιουργείς δυστυχία, σύγκρουση ανάμεσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η δυστυχία σου "ρυπαίνει" όχι μόνο την εσωτερική σου ύπαρξη κι αυτούς που είναι γύρω σου, αλλά και τη συλλογική ανθρώπινη ψυχή, της οποίας είσαι αξεχώριστο μέρος. 

Η ρύπανση του πλανήτη δεν είναι παρά μια εξωτερική αντανάκλαση μιας εσωτε­ρικής ψυχικής ρύπανσης: εκατομμύρια μη συνειδητών ανθρώπων που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη του εσώτερου χώρου τους.

Ή σταμάτα να κάνεις αυτό που κάνεις, ή μίλα στον ενδιαφερό­μενο και έκφρασέ του αυτό που αισθάνεσαι, ή παραιτήσου από την αρνητικότητα που έχει δημιουργήσει ο νους σου γύρω από την κα­τάσταση και που δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό πέρα α­πό το να δημιουργεί μια πλαστή αίσθηση εαυτού. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τη ματαιότητά της.
Η αρνητικότητα δεν είναι ποτέ ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση. Στην πραγματικότητα, στις περισ­σότερες περιπτώσεις σε κρατάει κολλημένο σ' αυτήν, εμποδίζοντας την αληθινή αλλαγή. Οτιδήποτε γίνεται με αρνητική ενέργεια θα μολυνθεί απ' αυτήν, και με τον καιρό θα δώσει περισσότερο πόνο, περισσότερη δυστυχία.
Επιπλέον, κάθε αρνητική εσωτερική κατάσταση είναι κολλητική: η δυστυχία εξαπλώνεται πιο εύκολα από μια σωματική αρρώστια. Μέσα από το νόμο της συνήχησης, πυροδοτεί και τρέ­φει τη λανθάνουσα δυστυχία και στους άλλους, εκτός κι αν έχουν ανοσία - δηλαδή, υψηλό επίπεδο συνειδητότητας.

Ρυπαίνεις τον κόσμο ή καθαρίζεις τη σαβούρα; 
Εσύ είσαι υπεύ­θυνος για τον εσώτερο χώρο σου, εσύ και κανένας άλλος, και επι­πλέον είσαι υπεύθυνος για τον πλανήτη. Όπως είναι τα πράγματα μέ­σα έτσι είναι και έξω: αν οι άνθρωποι καθαρίσουν την εσωτερική ρύπανση, τότε θα πάψουν να δημιουργούν και εξωτερική ρύπανση.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα