Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Γάμος χωρίς σεξ: Όσα πρέπει να ξέρετε


Δεν θα εξετάσουμε την περίπτωση μιας φευγαλέας ζήλιας ή ενός συζυγικού μικρό-επεισοδίου, που κατέληξε στην πεισματική αποχή από το σεξ ως «τιμωρία» -επειδή ο σύζυγος κοίταξε επίμονα ένα εντυπωσιακό ζευγάρι γοφών ή η σύζυγος γκρίνιαξε περισσότερο από το «επιτρεπτό».

Ο λόγος εδώ, γίνεται για τα ζευγάρια εκείνα που βρίσκονται σε χρόνια –συμφωνημένη ή μη- αποχή από το σεξ. Για τους συντρόφους αυτούς που, συν τω χρόνω, έγιναν δυο συγκάτοικοι, που μοιράζονται την ίδια ζωή (και ίσως το ίδιο κρεβάτι), αλλά δεν επιθυμεί πια ερωτικά ο ένας τον άλλον.

Αν είστε σε μια τέτοια σχέση, όπου μεταξύ σας δεν υπάρχει πια παρά αμοιβαία αγάπη και συντροφικότητα και η φλόγα του πάθους έχει προ πολλού σβήσει για τα καλά, οι ακόλουθες πληροφορίες και συμβουλές έχουν γραφτεί για εσάς.

Δεν είστε (οι) μόνοι
 
Ο μέσος, κοινωνικά νοήμων άνθρωπος το προσυπογράφει: σχέση χωρίς σεξ, είναι σχέση μισή –είναι, τελικά, φιλία. Παρά την κοινή παραδοχή ότι η αποχή από το σεξ οδηγεί με ακρίβεια σε μια σχέση δυστυχή και ελλιπή, τα ζευγάρια που συμβιώνουν έχοντας από καιρό πάρει διαζύγιο από το σεξ δεν είναι καθόλου λίγα.


Η παραδοχή αυτής της μορφής σχέσης, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Επομένως, το γεγονός ότι καμία εκ των φίλων ή συγγενών σας δεν έχει μοιραστεί μαζί σας το αντίστοιχο πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβαίνει και στις... πιο ευτυχισμένες οικογένειες.

Ο αναλυτής δεδομένων μεγάλης κλίμακας (data scientist) Seth Stephens-Danidowitz, ανέλυσε αποτελέσματα αναζήτησης της Google που δημοσίευσε σε άρθρο του στο ΝΥ Τimes και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναζήτηση «γάμος χωρίς σεξ» είναι 3,5 φορές συχνότερη απ' το «δυστυχισμένος γάμος» και 8 φορές δημοφιλέστερη απ' το «γάμος χωρίς αγάπη»!

Με δυο λόγια: οι χωρίς σεξ σχέσεις είναι πολύ συχνότερες απ' αυτό που ίσως υποθέτετε, γεγονός που σας καθιστά -τρόπον τινά- «μέσο όρο» των συζυγικών προβλημάτων.


Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας!
 
Όποιος κι αν είναι ο λόγος που η σχέση σας οδηγήθηκε σ' αυτή τη μορφή, είναι εντελώς παράλογο να κατηγορείτε τον εαυτό σας –είτε είστε άντρας, είτε γυναίκα. Όταν δύο άνθρωποι σταματούν να θέλουν να έρχονται σε επαφή, «φταίνε» κι οι δύο. Οι λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι στη σεξουαλική αποχή μπορεί να είναι δεκάδες (ναι, το «βαρεθήκαμε ο ένας τον άλλον», δεν είναι απαραίτητα η απάντηση), όμως σε καμία περίπτωση δεν φταίει (μόνο) ότι το σώμα σας άλλαξε μεγαλώνοντας ή ότι πήρατε κιλά.


Ιδιαίτερα οι γυναίκες έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους για την έλλειψη σεξ. Φοβούνται ότι έπαυσαν να είναι αρκετά ελκυστικές και ερωτικές και γι' αυτό οδηγήθηκαν στην αποχή. «Συχνά, οι άντρες σταματούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί επειδή βιώνουν έντονο άγχος το οποίο φοβούνται ότι θα εξελιχθεί σε στυτική δυσλειτουργία», γράφει στην Huffingtonpost η Tammy Nelson, σεξολόγος. Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους, που ο καλός σας δεν έχει διάθεση πια για... τρελίτσες.

«Απλά... βαρεθήκαμε ο ένας τον άλλον»: Ισχύει;
 
Μιλώντας για τους λόγους που οδηγούν ένα ζευγάρι στην άνευ σεξ συμβίωση: η εκατέρωθεν ερωτική ανία είναι ίσως –σύμφωνα με τους ψυχολόγους- η κορυφή του παγόβουνου. Η έλλειψη όρεξης για οτιδήποτε είναι, σε κανονικές συνθήκες, ευχάριστο και απολαυστικό, μπορεί να είναι σύμπτωμα αγχώδους διαταραχής ή ακόμη και κατάθλιψης.


Επομένως, πριν σπεύσετε να καταλήξετε σε κάτι τελεσίδικο και καταδικαστικό όπως «Δεν μας συνδέει πια τίποτα» ή«Ο έρωτας μας "τελείωσε"», κάντε μια βαθειά κι ουσιαστική ανασκόπηση. Είστε ευχαριστημένοι απ' τη ζωή σας; Ή, ακόμη: είστε ευχαριστημένοι απ' τον σύντροφό σας, εν γένει; Οι άνθρωποι μεγαλώνουν και εξελίσσονται.

Ενδέχεται η ζωή σας να μην είναι αυτή που φανταστήκατε ή ο/η σύντροφός σας να μην σας καλύπτει πια ως προσωπικότητα. Η δουλειά και τα παιδιά μπορεί να σας καταβάλουν ψυχικά και σωματικά τόσο, ώστε το μόνο που επιθυμείτε στο τέλος της ημέρας να είναι ένας χορταστικός ύπνος.

Πριν, λοιπόν, καταλήξετε ότι το σεξ για σας του δύο είναι κεφάλαιο που έχει οριστικά κλείσει, σιγουρευτείτε ότι είστε καλά με τον εαυτό, τη ζωή και το άλλο σας μισό. Επικοινωνήστε κάθε σκέψη σας στο σύντροφό σας και, εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία του προβλήματος, επισκεφτείτε έναν ειδικό. Σίγουρα τα χρήματα δεν περισσεύουν, αλλά υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορείτε να λύσετε μόνοι.

Είστε σύμμαχοι απέναντι στο πρόβλημα;
 
Είστε ή όχι και οι δύο «στην ίδια σελίδα»; Η έλλειψη σεξ είναι μια κοινή, σιωπηλά παρμένη απόφαση που ικανοποιεί –ή, τουλάχιστον, δεν ενοχλεί- και τους δύο ή είναι επιλογή του ενός εκ των δύο συντρόφων; Αν η απόφαση είναι κοινή και έχει παρθεί με ωριμότητα, τότε έχετε κάνει μια σοβαρή επιλογή ζωής, που μπορεί να είναι μεγάλης σημασίας, αλλά είναι επιλογή δύο σκεπτόμενων ενηλίκων.

Αν είστε εσείς ο... αρνητής του σεξ, τότε πρέπει άμεσα να βρείτε τι φταίει, τόσο για την υγεία της σχέσης σας όσο και για χάρη του/ της συντρόφου σας. Εξαλείψτε την πιθανότητα ιατρικού προβλήματος και ρωτήστε τον εαυτό σας, γιατί έχετε χάσει την όρεξή σας. Συζητήστε το ανοιχτά, ζητήστε κατανόηση και χρόνο και δείξτε την αγάπη σας –η έλλειψη σεξ, δεν χρειάζεται να συνεπάγεται έλλειψη τρυφερότητας μεταξύ σας.

Τι γίνεται όμως αν είστε ο «αδικημένος» της υπόθεσης; Σ' αυτή την περίπτωση πρέπει χωρίς περιστροφές, αλλά δίχως πίεση και άγχος να μιλήσετε ξεκάθαρα για το άγχος σας. Η Sallie Foley, διευθύντρια του Κέντρου Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μιλάει στο ιατρικό site WebMD και συμβουλεύει: «Αν ο σύντροφός σας είναι απρόθυμος, τότε πρέπει να του πείτε ευθέως "Πρέπει να συζητήσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα «θέλω» μας. Δεν μπορώ να είμαι σε μια σχέση όπου το σεξ έχει τελειώσει."». Η S. Folley, επισημαίνει ότι συχνά η αιτία που μπορεί να κρύβεται πίσω απ' την απουσία διάθεσης είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Η επίσκεψη σε έναν ειδικό μπορεί να χαράξει τις στρατηγικές εκείνες που θα οδηγήσουν στο να βρεθεί η χαμένη διάθεση.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει το ζήτημα να τεθεί επί τάπητος, Αν δεν έχετε διάθεση, παραδεχτείτε το, ζητήστε συγγνώμη και προσπαθήστε να βρείτε τη λύση. Αν η διάθεση σάς περισσεύει, απαιτήστε να λυθεί το ζήτημα με αμοιβαία προσπάθεια και υποχωρήσεις.

Μόνο εσείς ξέρετε τι είναι καλύτερο για 'σας
 
Το πού μπορεί να οδηγηθεί η σχέση σας είστε σε θέση να το ξέρετε μόνο εσείς. Ένας γάμος χωρίς σεξ είναι σύμφωνα με την κοινή λογική, ένας ελλιπής -αν όχι δυστυχισμένος- γάμος. Εσείς όμως δεν έχετε την «κοινή» λογική –έχετε τη δική σας. Υπάρχουν άντρες και γυναίκες που δηλώνουν χαρούμενοι και απόλυτα ικανοποιημένοι από τη λευκή τους σχέση -δήλωση που για τους περισσότερους είναι ακατανόητη.


Ο καθένας γνωρίζει τι είναι καλύτερο για εκείνον και τη ζωή του. Αν η απόφασή σας να απέχετε από το σεξ είναι απόφαση που έχει παρθεί με ωριμότητα και η επιλογή αυτή είναι πραγματικά ικανοποιητική για εσάς, δεν χρειάζεται να δώσετε λογαριασμό σε κανέναν ούτε να πτοηθείτε από τα σχόλια και τις απόψεις του κόσμου. Η σεξουαλικότητα είναι όμως αναπόσπαστο κομμάτι σας, γι΄αυτό εξετάστε το πολύ σοβαρά: θέλετε πράγματι να ζείτε χωρίς ερωτικά χάδια, οργασμούς και σεξουαλική τρυφερότητα;

 typos

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα