Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΣΑΜΑΝΙΣΜΟΣ : ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ

Τι διδάσκει ο Σαμανισμος; Πως μπορεί ο άνθρωπος να μεταμορφωθεί σε έναν Πολεμιστή Σαμάνο και ποιά είναι τα βήματα που ακολουθεί κάποιος που αναζητά τις πρακτικές εφαρμογές του Σαμανισμού;
Ας ακολουθήσουμε τα βήματα ενός ερευνητή που έλαβε μέρος σε ένα διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με όνομα «Βασικός Σαμανισμός» που ήταν μία εισαγωγή στις Σαμανικές πρακτικές που υπάρχουν στον κόσμο και δεν περιορίζονται σε πολιτισμικά και φυλετικά όρια. Αυτό το πρόγραμμα θα επιχειρήσει να διδάξει στον ερευνητή την είσοδό του σε ένα εναλλακτικό πεδίο συνειδητότητας μέσα από τις παραδοσιακές Σαμανικές πρακτικές όπως ο Σαμανικός Διαλογισμός.

Σαμανισμος – Το μονοπάτι του Πολεμιστή

Το πρόγραμμα ήταν μία πρωτοβουλία του The Foundation for Shamanic Studies, ενός Μη κερδοσκοπικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού που ιδρύθηκε από τον Ανθρωπολόγο Michael Harner. Η διακήρυξη της αποστολής του Οργανισμού έχει ως εξής: «Ο Οργανισμός Σαμανικής Μελέτης είναι αφιερωμένος στην διατήρηση, την μελέτη και την διδαχή της Σαμανικής γνώσης για την ευημερία του Πλανήτη και των κατοίκων του»
Ας δούμε μέσα από την αυτούσια καταγραφή του Ερευνητή την πρώτη ημέρα της διαδρομής που ακολούθησε για να διαβεί το Μονοπάτι του Πολεμιστή:

Η επιρροή του Κάρλος Καστανέντα

«Αν και ξεκινάω την επίσημη εκπαίδευσή μου στον Σαμανισμό, το θέμα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Έχω μελετήσει αρκετά διαφορετικά πνευματικά μονοπάτια κατά την διάρκεια των τελευταίων είκοσι και πλέον χρόνων και εξασκήθηκα σε μερικά από αυτά. Ξεκίνησα να ενδιαφέρομαι για τον Σαμανισμό μετά από χρόνια μελέτης της Υψηλής Μαγείας. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα έπεσε στα χέρια μου το “The Teachings of Son JuanA Yaqui Way of Knowledge» του Ανθρωπολόγου Κάρλος Καστανέντα. Ενθουσιάστηκα με την εργασία του και έσπευσα να διαβάσω την βιβλιογραφία του. Κάτι που αποδείχθηκε πολύτιμο εργαλείο για την αναζήτηση του μονοπατιού που είχα επιλέξει…»

Ανακαλύπτοντας τον «Τρόπο του Σαμάνου»

Κατά το παρελθόν ερεύνησα και μελέτησα διαφορετικές μεθόδους Σαμανισμού ώσπου μία ημέρα ανακάλυψα το “The Way of the Shaman” του Michael Harner. Τότε διαπίστωσα πως ο Κος Harnerείχε μυηθεί από μία ιθαγενή φυλή στην Νότια Αμερική στις Σαμανικές Πρακτικές τους.
Προμηθεύτηκα ένα τύμπανο για να προετοιμάσω τον εαυτό μου και ένα κρότταλο που ήταν πρακτικά απαραίτητα για την εκπαίδευση. Κατά την διάρκεια της περασμένης εβδομάδας δεν κατανάλωσα κρέας για να βοηθήσω στην αποτοξίνωση του Οργανισμού μου και να υποδηλώσω στην Ανώτερη Δύναμη πως είμαι αποφασισμένος να πάρω την εκπαίδευσή μου στα σοβαρά! Αυτο βέβαια δεν ήταν ένα απαραίτητο βήμα όμως το έκανα για τους προσωπικούς δικούς μου λόγους.Θα κρατήσω σημειώσεις σχετικά με τις εμπειρίες μου όταν θα βρίσκομαι σε κατάσταση έκστασης και για αυτά που θα διδαχθώ τις επόμενες δύο ημέρες. Και έτσι ξεκινάει το ταξίδι μου.

Ημέρα 1η

Σήμερα ξεκίνησα την μύησή μου στον Βασικό Σαμανισμό. Οι εκπαιδευτές ξεκίνησαν με μία επεξήγηση του τί είναι ή δεν είναι ο Σαμανισμός. Εξήγησαν πως κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής μας θα χρησιμοποιούσαμε τεχνικές σταθερού τυμπανισμού για να εισχωρήσουμε στη μη-συμβατική πραγματικότητα και να εξερευνήσουμε τους Ανώτερους και Κατώτερους Κόσμους. Κατά την εξερεύνηση θα προσπαθούσαμε να συναντήσουμε τους Ζωικούς Οδηγούς μας, Τα τοτεμικά μας Στοιχεία που είναι και οι πνευματικοί μας δάσκαλοι. Θα μαθαίναμε επίσης τεχνικές που θα μας επέτρεπαν να οικειοποιηθούμε το Ζωικό πνεύμα και τις δυνάμεις του κατά βούληση.

Καλώντας το Ζώο

Ξεκινήσαμε την τάξη σχηματίζοντας ένα κύκλο και τραγουδώντας σε όσους ζωικούς Οδηγούςεπιθυμούσαν να μας αποκαλυφθούν. Τότε ήταν που είχαμε την πρώτη πρακτική τυμπανισμού. Έπειτα χορέψαμε σε κυκλική μορφή ενώ ο εκπαιδευτής βρισκόταν στο κέντρο του κύκλου. Ο σκοπός εδώ ήταν να καλέσουμε ένα από τα Ζωικά Πνεύματα μέσα στον εαυτό μας και να χορέψουμε μαζί του επιτρέποντάς του να εκφράσει τον εαυτό του καθως εμείς του δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας για την επιλογή του να μας συνοδεύσει. Αρχικά δεν αισθάνθηκα τίποτα και ακολουθούσα τα βήματα του κύκλου αλλά τελικά με κατέκλυσε ένα απόλυτο αίσθημα ειρήνης. Αισθάνθηκα την δύναμη του Πίθηκου να με συνοδεύει. Το Ζώο-Πνεύμα επιθυμούσε από μένα να χτυπήσω με τις γροθιές μου το στήθος και να βρυχηθώ αλλά αντιστάθηκα στην επιθυμία,πιθανόν γιατί δεν ήθελα να αφήσω τον Ζωικό Οδηγό να πάρει τον έλεγχο του εαυτού μου. Με την ολοκλήρωση της άσκησης καθίσαμε αναπαυτικά και συζητήσαμε τα βιώματά μας.

Εξερευνώντας τον Κατώτερο Κόσμο

Το επόμενο βήμα μας ήταν το εξερευνητικό ταξίδι στον Κατώτερο Κόσμο. Η οδηγία που μας είχε δωθεί ήταν να οραματιστούμε μία τρύπα στην Γη που μας ήταν οικεία στην συνηθισμένη πραγματικότητα και Σαμανισμοςνα εισχωρήσουμε μέσα της σε μια μή συνηθισμένη πραγματικότητα. Θα εισχωρούσαμε σε ένα τούνελ που βρισκόταν στην είσοδο και θα το ακολουθούσαμε ως τον Κατώτερο κόσμο με σκοπό να εξερευνήσουμε το περιβάλλον τριγύρω. Πραγματοποιήσαμε τον Οραματισμό καθισμένοι σε στάση διαλογισμού την ώρα που ο εκπαιδευτής έπαιζε ένα σταθερό ρυθμό με το τύμπανό του. Εισχώρησα στο Τούνελ χωρίς κάποιο πρόβλημα αλλά δεν κατόρθωσα αρχικά να φτάσω στο τέλος του. Είδα ανθρώπους που γνώριζα στην συνηθισμένη πραγματικότητα-ακόμη και μία εφημερίδα που βρισκόταν στο τραπέζι της κουζίνας μου. «Μεταφέρθηκα» επίσης σε ένα μεταλλικό δωμάτιο με μεταλλικές καρέκλες και ένα τραπέζι. Δεν κατόρθωσα να βγω από το τούνελ προτού ο εκπαιδευτής μας κάλεσε να επανέλθουμε από το ταξίδι μας. Ολοκληρώσαμε την Συνεδρία με την ομαδική συζήτηση των εμπειριών προτού αποσυρθούμε για γεύμα.
Με την ολοκλήρωση του Γεύματος ακολούθησε ένα θεραπευτικό «ταξίδι» για όσους από εμάς που δεν κατάφεραν να εισχωρήσουν μέχρι το τέλος του τούνελ την πρώτη φορά. Επαναεισχωρήσαμε στο τούνελ και ακόμα δεν μπορούσα να φτάσω στο τέλος του. Ο Εκπαιδευτής μας μιλούσε κατά την διαδρομή προς το τούνελ ξεχωριστά. Κάλεσα τον Πίθηκο που με είχε συνοδεύσει στον προηγούμενο χορό. Τότε με συνόδευσε και πάλι βοηθώντας με να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν να περάσω κατά μήκος του τούνελ και να βρώ την άλλη άκρη του προς τον Κατώτερο Κόσμο που ανοιγόταν σε ένα δέντρο που βρισκόταν σε ένα αχανές Δάσος. Αυτή ήταν μία πανέμορφη εμπειρία και αφού πλέον γνώριζα τον δρόμο και τον τρόπο, θα μπορούσα να βρώ το μονοπάτι ξανά.
Η επόμενη εργασία μας ήταν να εισχωρήσουμε σε αυτόν τον Κατώτατο κόσμο ξανά. Όταν φτάναμε εκεί θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ένα ζώο. Το πρώτο ζώο που θα βλέπαμε θα ήταν και το Τοτέμ μας, το Ζώο Δύναμης, ένα πανίσχυρο πλάσμα που θα μας βοηθούσε στις πνευματικές μας περιπλανήσεις. Για την συγκεκριμένη εργασία λειτουργήσαμε ομαδικά. Εγώ θα έπρεπε να ρωτήσω τη συνεργάτιδά μου για να ανακαλύψει το Τοτεμικό της Ζώο και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει εκείνη και για μένα. Εισχώρησα στο Τούνελ και βρήκα το άνοιγμα για τον Κατώτερο Κόσμο με σχετική ευκολία. Πέρασα μέσα του αλλά τα πάντα τριγύρω ήταν θολά. Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να ξυπνάω και το «ταξίδι» να έχει φτάσει στο τέλος του. Είχα αποκοιμηθεί χωρίς να καταφέρω να ολοκληρώσω ακόμη ένα ταξίδι μου. Ήμουν απογοητευμένος αλλά καθόλου έτοιμος να εγκαταλείψω την προσπάθεια…»
Η συνέχεια και το τέλος για το Μονοπάτι του Σαμάνου στο επόμενο άρθρο που θα ακολουθήσει
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα