Πολλοί πιστεύουν ότι η δυστυχία, που προκαλείται από τις άσχημες εργασιακές συνθήκες, από στρεσογόνες σχέσεις ή από μια γενική απογοήτευση για τα πάντα, πιθανόν να αφαιρεί χρόνια ζωής. Όμως, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η κακή υγεία είναι αυτή που φέρνει δυστυχία και σχετίζεται με πρόωρο θάνατο
Μελέτησαν περισσότερες από 700.000 γυναίκες γύρω στα 60, στη Βρετανία και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο "The Lancet"

«Η αρρώστια σε κάνει δυστυχισμένο, αλλά η ίδια η δυστυχία δεν σε αρρωσταίνει. Στη δεκαετή μελέτη μας, δεν βρήκαμε άμεση επίπτωση τηςδυστυχίας ή του στρες πάνω στη θνησιμότητα» δήλωσε η ερευνήτρια Dr Bette Liu, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο New South Wales στην Αυστραλία. 
Η ίδια μελέτη ασχολήθηκε με τις αιτίες που προκαλούν καρκίνο στον μαστό και στις ωοθήκες.
«Πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η δυστυχία είναι μια σημαντική αιτία θνησιμότητας αλλά αυτά είναι ανοησίες. Συγκρίνετέ το με το ελαφρύ κάπνισμα 5-10 τσιγάρων την ημέρα, που σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου στη μέση ηλικία. Η δυστυχία κάνει τους ανθρώπους να ζουν ανθυγιεινά, πίνοντας αλκοόλ, καπνίζοντας, τρώγοντας ακατάλληλες τροφές ή βλάπτοντας τους εαυτούς τους. Όμως η έρευνά μας έδειξε ότι ούτε η ευτυχία, ούτε η δυστυχία από μόνες τους έχουν οποιαδήποτε άμεση επίπτωση στο ποσοστό των θανάτων» τόνισε ο καθηγητής Sir Richard Peto, που συνέβαλε στη συγγραφή της μελέτης.
Με βάση τις απαντήσεις των γυναικών, που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, όπου τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την κατάσταση της υγείας τους, την ευτυχία, το στρες, το αίσθημα ελέγχου στη ζωή τους και το αν αισθάνονται ποτέ χαλαρές, φάνηκε ότι 5 στις 6 είναι ευτυχισμένες γενικά, αλλά το 17% είπε ότι αισθάνεται δυστυχισμένο. Κι όσες είπαν ότι δεν έχουν καλή υγεία, ήταν εκείνες που παραδέχτηκαν ότι δεν είναι ευτυχισμένες και χαρούμενες.
Καταλήγοντας οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει τέλειος τρόπος μέτρησης της ευτυχίας, αλλά κάποιοι παράγοντες, όπως η γήρανση και η ωριμότητα, το αίσθημα πληρότητας, η καλή φυσική κατάσταση, η ύπαρξη συντρόφου, η απουσία καπνίσματος, ο καλός και επαρκής ύπνος και η συμμετοχή σε διάφορες κοινωνικές ομάδες συνάδουν στο αίσθημα της ευτυχίας. Πάντως η ευτυχία και η δυστυχία δεν σχετίζονται άμεσα με τη θνησιμότητα.