Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Τα τελευταία στάδια μιας σχέσης

Τα τελευταία στάδια μιας σχέσης
Συνήθως όταν ακούμε τη φράση τα τελευταία στάδια της σχέσης συνήθως πάει ο νους μας στο κακό και φανταζόμαστε το τραγικό τέλος μιας σχέσης, ποτάμια δακρύων και γενικά όχι και πολύ ευχάριστα πράγματα. Η αλήθεια ακούγεται όμως από τα χείλη – ή καλύτερα τις έρευνες των ειδικών, οι οποίοι μας δηλώνουν ότι τα τελευταία στάδια της σχέσης μπορούν να αφορούν είτε το χωρισμό είτε όμως και μια κοινή ζωή, καθώς η εξελικτική πορεία της σχέσης μπορεί να φτάσει στο σημείο όπου το ζευγάρι με την κοινή ζωή έχει πλέον κάνει τα σχέδια του και ζει μια κοινή ζωή με κοινά οράματα και στόχους.

Ας δούμε όμως τις δυο περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν τα τελευταία στάδια μιας σχέσης:
Το τέλος της σχέσης – Ο χωρισμός
Πώς ένα ζευγάρι οδηγείται στο χωρισμό; Οι ψυχολόγοι και οι ειδικοί επί σχέσεων θα σας πουν ότι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα ζευγάρι να χωρίσει είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Στα προηγούμενα στάδια της σχέσης, τόσο στην αρχή όσο και στα μεσαία στάδια της σχέσης περιγράψαμε τα προβλήματα και τις παγίδες μιας σχέσης ανάλογα τη φάση στην οποία βρίσκεται και ανάλογα με το επίπεδο επικοινωνίας και κατανόησης ανάμεσα στο ζευγάρι. Πρακτικά το ζευγάρι μπορεί να οδηγηθεί στο χωρισμό από κάθε προηγούμενο στάδιο, εφόσον δεν μπορέσει να απομακρυνθεί και να ξεπεράσει τις παγίδες.


Ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος όταν ένας ή και οι δυο δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται μέσα στη σχέση, όταν δεν μπορούν να δεσμευτούν ή να αποφασίσουν για μια από κοινού ζωή. Το αποτέλεσμα του χωρισμού, αλλά και η ποιότητά του διαφέρουν από ζευγάρι σε ζευγάρι, τονίζουν οι ειδικοί. Προφανώς ένας χωρισμός που έρχεται σαν αποτέλεσμα κοινής απόφασης είναι πιο ειρηνικός και μπορεί να οδηγήσει το ζευγάρι σε ένα άλλο επίπεδο σχέσης, της φιλικής, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Φυσικά αν ο χωρισμός επέλθει ως αποτέλεσμα απιστίας και προδοσίας, τότε τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα. Έτσι κι αλλιώς, κάποιος πάντα πληγώνεται από έναν χωρισμό που καταλήγει έτσι. Και τι γίνεται τότε; Το ζευγάρι χωρίζει, οι πρώην εραστές αλλάζουν τους δρόμους τους και προσπαθούν να βρουν ένα νέο επίπεδο ζωής έξω και μακριά από τη σχέση.

Η παγίδα: υπάρχει παγίδα στο χωρισμό; Κι όμως ναι και αφορά κυρίως στη μετέπειτα ζωή των εραστών. Η παγίδα έγκειται στο κατά πόσον θα μπορέσουν οι εραστές να βρουν τον εαυτό τους μετά τη σχέση και να σταθούν αυτόφωτοι και ανεξάρτητοι. Όσο μεγαλύτερη σε διάρκεια είναι η σχέση, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεπεράσει κανείς τη συνήθεια αλλά και την εξάρτηση που εύλογα δημιουργείται. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το να μπορέσει κάποιος να σταθεί στα πόδια του μετά το χωρισμό δεν είναι εύκολο και παίρνει συνήθως αρκετό χρόνο.
Τα τελευταία στάδια μιας σχέσης – Η κοινή ζωή

Διαμετρικά αντίθετο από το χωρισμό το στάδιο της κοινής ζωής χαρακτηρίζεται από τους ψυχολόγους ως «τελικό» γιατί πολύ απλά αποτελεί το στόχο και τον τελικό προορισμό μιας πορείας που μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και να περάσει από όλα τα στάδια που είδαμε στις προηγούμενες αναφορές μας. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: και τι σημαίνει τελικό στάδιο; Φτάνοντας στο γάμο, την κοινή ζωή και την κοινή πορεία, φτάνει κανείς στο τέλος; Δεν έχει τίποτα άλλο μετά; Οι ειδικοί θα μας πουν ότι αυτό είναι σχηματικό: Φυσικά και ο γάμος ή η κοινή ζωή δεν είναι το τέλος.

Ακόμα και στην περίπτωση του χωρισμού υπάρχει το μετά – έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της κοινής ζωής, το ζευγάρι πρέπει να μάθει να ζει, να αποφασίζει και να δημιουργεί από κοινού. Σε αυτήν την περίπτωση κάποια από τα προηγούμενα στάδια ενδέχεται να επαναληφθούν. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα όταν φτάσει κανείς στα τελευταία στάδια της σχέσης, δεν έχει να περιμένει κάποιο νέο στάδιο, αλλά μόνο επαναλήψεις και συνδυασμούς των προηγούμενων, τα οποία μπορεί να έρθουν σε διαφορετικές εκδοχές – για παράδειγμα ακόμα και η δέσμευση ή ο καρπός της σχέσης μπορούν να δοκιμαστούν εκ νέου σε κάποιες περιπτώσεις. Το πώς το ζευγάρι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινής ζωής είναι κάτι που αφορά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η παγίδα: Το ενδιαφέρον εδώ κατά τους ειδικούς είναι το κατά πόσο το ζευγάρι θα μπορέσει να ξεπεράσει το σκόπελο της πλήξης που μπορεί να έρθει μέσα στην κοινή ζωή. Το ζευγάρι πρέπει να μάθει να ανανεώνεται και να δημιουργεί όμορφες στιγμές μέσα στη σχέση του ώστε να μη νιώσει τη μονοτονία, κούραση και πλήξη που μπορεί να έρθουν με την κοινή ζωή.

Η ζωή μαζί μπορεί να είναι το τελευταίο στάδιο της σχέσης κατά τους ειδικούς, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι η αφετηρία μιας όμορφης ζωής για το ζευγάρι, που μπορεί χαλαρά και ήρεμα να μοιράσει τις στιγμές και τη ζωή του δημιουργώντας συνθήκες ευτυχίας.

eros-erotas
lovepoint


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα