Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Η ιστορία του Άγιου Βασίλη ξεκίνησε από ένα… μανιτάρι

amanita-muscaria

Τι σχέση έχει ο Σάντα με τον σαμανισμό;


Αν γιορτάζετε τα Χριστούγεννα από παιδί, η ιστορία του άντρα με τα λευκά γένια που πετάει με το έλκηθρο του και πηγαίνει τα δώρα σε όλα τα παιδιά μέσα σε ένα βράδυ μπορεί να σας είχε φανεί παράξενη, αλλά την πιστεύατε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, μια νέα εκδοχή του μύθου θα σας φανεί ακόμα πιο περίεργη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Live Science τα μαγικά μανιτάρια μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση του Άγιου Βασίλη και των ταράνδων του.
«Καθώς η ιστορία συνεχίζεται μέχρι και πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια αυτοί που χρησιμοποιούν πρακτικές του σαμανισμού συνέλεγαν Amanita muscaria (τα Άγια Μανιτάρια), τα στέγνωναν και στη συνέχεια τα δώριζαν κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστάσιου»» δήλωσε ο ανθρωπολόγος John Rush.
Δεδομένου ότι οι πόρτες ήταν συνήθως μπλοκαρισμένες από το χιόνι , οι άνθρωποι έμπαιναν μέσα από ένα άνοιγμα στην οροφή – εξ ου και η διάσημη είσοδος του Αϊ-Βασίλη απ’ την καμινάδα, πρόσθεσε ο Rush.

Μερικοί λαογράφοι υποστηρίζουν ότι η παράδοση των ταράνδων που φέρουν τον Σάντα, προέρχεται από τους ανθρώπους που μαστούρωναν με αυτά τα μανιτάρια. Οι τάρανδοι είναι κοινό φαινόμενο στη Σιβηρία και επίσης είναι γνωστό πως τρώνε τα μανιτάρια – πολλά μανιτάρια.
Στη συνέχεια υπάρχει το γεγονός ότι τα A. muscaria φυτρώνουν κάτω από τα δέντρα (όπως τα δώρα) , και είναι κόκκινα και άσπρα (όπως το κοστούμι του Αϊ-Βασίλη).
Αυτά τα μανιτάρια είναι συνήθως τοξικά για τον άνθρωπο, αλλά οι σαμάνοι τα χρησιμοποιούν σε θρησκευτικές πρακτικές λόγω των παραισθησιογενών ιδιοτήτων τους σύμφωνα με το βιβλίο «Παραισθησιογόνα και Πολιτισμός» του Peter Furst. Τα A. muscaria είναι διαφορετικά από τα μαγικά μανιτάρια που χρησιμοποιούνται συνήθως ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό, εξηγούν.
Μια ένωση, η οποία είναι γνωστή ως μουσκιμόλη, είναι η κύρια ψυχοτρόπος ουσία στα Α muscaria. Η μουσκιμόλη δρα παρομοίως στον εγκέφαλο όπως η χημική ένωση GABA, η οποία καταστέλλει τη δραστηριότητα των κυττάρων του εγκεφάλου και χαλαρώνει τα συναισθήματα.
Η θεωρία “Άγιου Βασίλη – σαμανισμού” αμφισβητείται από ορισμένους. Αν κοιτάξετε τα στοιχεία θα διαπιστώσετε ότι οι σαμάνοι δεν ταξιδεύουν με έλκηθρο, συνήθως δεν ασχολούνται με τα πνεύματα των ταράνδων, πολύ σπάνια έπαιρναν μανιτάρια για να εκστασιαστούν και δεν έχουν κόκκινα και λευκά ρούχα, υποστηρίζει ο Ronald Hutton , καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Αντ ‘αυτού, λέει ο Hutton , ο Σάντα «εφευρέθηκε» το 1822 από έναν Νεοϋορκέζο το όνομα Clement Clarke Moore , ο οποίος έγραψε το βιβλίο των κλασικών παιδιών «The Night Before Christmas».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα