Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Το CERN έχει ενδείξεις για «μυστηριώδες» νέο σωματίδιο, βαρύτερο από το Higgs

Δύο ανεξάρτητες ομάδες φυσικών (ATLAS και CMS) που εργάζονται παράλληλα στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN βρήκαν ενδείξεις για κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί ένα νέο θεμελιώδες σωματίδιο της φύσης, μία βαρύτερη έκδοση του μποζονίου Higgs - του σωματιδίου που εξηγεί γιατί τα υπόλοιπα έχουν μάζα και το οποίο είχε προκαλέσει θαυμασμό με την ανακάλυψη από τις ίδιες ερευνητικές ομάδες το καλοκαίρι του 2012.Πρόκειται για μία εξέλιξη, που, αν και είναι νωρίς ακόμη για να εξαχθούν σίγουρα συμπεράσματα, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
CERN
Το αμφιθέατρο του CERN, έξω από τη Γενεύη, ήταν ασφυκτικά γεμάτο χθες, σε σημείο ορισμένοι να χρειαστεί να καθίσουν ακόμη και στο... πάτωμα, για μια παρουσίαση δύο ωρών που αφορούσε τις ανακοινώσεις. Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που προέρχονται από τιςσυγκρούσεις πρωτονίων στο Μεγάλο Επιταχυντή, σημειώνοντας ότι εντόπισαν περίσσεια ζεύγη φωτονίων με ενέργεια περίπου 750 GeV (giga electronvolts) το κάθε ένα. Αυτό σημαίνει ότι το νέο σωματίδιο ενδέχεται να έχει συνολική μάζα 1.500 GeV και να διασπάται σε δύο φωτόνια με μάζα 750 GeV το καθένα. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι είναι αρκετά βαρύτερο από το μποζόνιο Χιγκς (περίπου 125 GeV) και από κάθε άλλο σωματίδιο που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα.
Οι απρόσμενες ενδείξεις προέκυψαν καθώς οι ομάδες έψαχναν για ένα γκραβιτόνιο (‎graviton), τον υποτιθέμενο κβαντικό φορέα της βαρύτητας, η ανακάλυψη του θα μπορούσε να σημαίνει την ύπαρξη και άλλων διαστάσεων στο χωροχρόνο. Είναι, ωστόσο, πολύ νωρίς για να υπάρξει ενθουσιασμός και φυσικοί, τόσο εντός όσο και εκτός του CERN, σημειώνουν ότι η ιστορία της σωματιδιακής φυσικής είναι γεμάτη με στατιστικά "λάθη" σαν αυτό, τα οποία αποκαλύπτονται μετά την ανάλυση περισσότερων στοιχείων.
'Εως το καλοκαίρι του 2016, οπότε και θα έχουμε τουλάχιστον δεκαπλάσιο όγκο σωματιδιακών συγκρούσεων, τα συμπεράσματα θα είναι ασφαλέστερα, αν ωστόσο αποδειχθεί ότι το "ξαδερφάκι" του Higgs υπάρχει, το μποζόνιο του Higgs θα "ωχριά μπροστά του", όσον αφορά τη σύγκριση, σημειώνουν κάποιοι ειδικοί. Ο επόμενος χρόνος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, όσον αφορά την απόδειξη ή όχι της ύπαρξης του νέου σωματιδίου και περιμένουμε με πραγματικό ενδιαφέρον ενδεχόμενες νέες ανακοινώσεις...
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα