Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Πως να προστατέψω το wifi μου

Πως μπορείτε να θωρακίσετε το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού ή του γραφείου σας; Ας δούμε ορισμένους εύκολους τρόπους στο άρθρο που ακολουθεί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον χρησιμοποιούν ασύρματα δίκτυα τύπου wi-fi για να συνδεθούν στο internet είτε από τον υπολογιστή είτε από φορητές συσκευές.

Φυσικά τα δίκτυα αυτά έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται καλώδια και πολύπλοκες ρυθμίσεις, ωστόσο κρύβουν και ορισμένους κινδύνους.

Τι γίνεται όμως με το wi-fi του σπιτιού μας; Είναι πράγματι ασφαλές και αν όχι τι μπορούμε να κάνουμε για να το θωρακίσουμε; Ας δούμε!

Τι σημαίνει wifi

Στην ουσία ο όρος wi-fi δεν είναι τίποτε άλλο από το εμπορικό όνομα του πρωτοκόλλου IEEE 802.11 για τα ασύρματα δίκτυα.

τι είναι wifiΑρχικά η εταιρία που λάνσαρε τα ασύρματα δίκτυα τύπου wi-fi στην αγορά τα διαφήμισε με το σλόγκαν "Wireless Fidelity", δηλαδή "Ασύρματη Πιστότητα".

Το γεγονός αυτό οδήγησε πολλούς να σκεφτούν ότι το Wi-Fi ήταν το ακρωνύμιο των λέξεων αυτών.

Στην πραγματικότητα το "πιασάρικο" αυτό όνομα δεν σημαίνει απολύτως τίποτε.

Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, προέκυψε ως λογοπαίγνιο με το hi-fi που χρησιμοποιείται για τα ηχοσυστήματα.




Τι είναι το wifi

Τα ασύρματα δίκτυα είναι ευέλικτα συστήματα επικοινωνίας δεδομένων, τα οποία χρησιμοποιούν ασύρματα μέσα, όπως για παράδειγμα η τεχνολογία ραδιοσυχνοτήτων, για τη μετάδοση και λήψη δεδομένων μέσω του αέρα.

Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η ανάγκη για ενσύρματες συνδέσεις και καλώδια. 

Έτσι μπορεί κανείς με το laptop, το tablet, το κινητό ή ακόμη και με σταθερό υπολογιστή που διαθέτει ασύρματη κάρτα δικτύου να συνδεθεί στο internet όπου υπάρχουν ασύρματα δίκτυα.
στο wifi η σύνδεση γίνεται ασύρματα
Ωστόσο, καλό είναι να πάρει κανείς όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ακολουθώντας κάποια συμβουλές ασφαλείας, ώστε να διατηρήσει τα δεδομένα του ασφαλή.


Πώς λειτουργούν τα ασύρματα δίκτυα

Τα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi ή δίκτυα 802.11 είναι μια μέθοδος για τη σύνδεση ενός υπολογιστή με άλλους υπολογιστές ή στο Internet χωρίς να απαιτούνται καλώδια.

Τα δίκτυα Wi-Fi χρησιμοποιούν τεχνολογίες ραδιοεπικοινωνιών που ονομάζεται IEEE 802.11a, 802.11b ή 802.11g ώστε να παρέχουν ασφαλή, αξιόπιστη και γρήγορη ασύρματη συνδεσιμότητα.

Η εμβέλεια του σήματος ενός τέτοιου δικτύου εξαρτάται από το εύρος της συχνότητας των κυμάτων, την ισχύ του πομπού, τον τύπο και τα χαρακτηριστικά του δέκτη και της κεραίας, καθώς και από την τεχνική διαμόρφωσης του σήματος.
εμβέλεια wifi

Πως να προστατέψετε το wi-fi σας

Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα προστασίας και θωράκισης των ασύρματων δικτύων από μη εξουσιοδοτημένη χρήση.

Συνήθως όταν παίρνουμε ένα ρούτερ είναι σεταρισμένο από την εταιρία που μας παρέχει internet. Καλό είναι να αλλάξουμε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Για να κλειδώσουμε το δίκτυο μας πρέπει να ορίσουμε ένα μυστικό κωδικό χρησιμοποιώντας κάποιου είδους κρυπτογράφηση.

Το πιο κοινό πρότυπο ασύρματης κρυπτογράφησης, το λεγόμενο Wired Equivalent Privacy ή WEP, έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά εύθραυστο, ακόμη κι αν έχει ρυθμιστεί σωστά.

Προτιμήστε το ασφαλέστερο WPA ή το WPA2 από το Wifi Protected Access. Αυτού του τύπου η προστασία είναι αρκετά πιο ασφαλής ειδικά αν χρησιμοποιηθεί ένα ισχυρό password.
πως να κλειδώσω το wifi
Εννοείται πως αν δείτε οποιαδήποτε περίεργη συμπεριφορά στο δίκτυο σας καλό είναι να αλλάξετε τους κωδικούς και να επικοινωνήσετε αμέσως με τον πάροχο σας.

Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο λογισμικό anti-virus δωρεάν ή αγορασμένο ή ακόμα καλύτερα κάποιο τείχος προστασίας (firewall) για έξτρα προστασία.

Φυσικά, μπορείτε κάθε φορά να απενεργοποιείτε το ασύρματο δίκτυο όταν δεν το χρησιμοποιείτε για να αποκλείσετε και να αποθαρρύνετε έτσι τους επίδοξους "πειρατές".


Τέλος έχετε την δυνατότητα να περιορίστε το δίκτυο σας ορίζοντας επιτρεπτές συνδέσεις, δηλαδή δηλώνοντας μόνο τις συσκευές που θα επιτρέπεται να συνδέονται σε αυτό (πχ το laptop και το tablet σας).

Οπότε πλέον ξέρετε πως να προστατευτείτε. Καλό σερφάρισμα!


coolweb

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα