Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχει δεύτερο ντύσιμο

Δεν υπάρχει δεύτερο ντύσιμο
Βρίσκομαι για καφέ με γυναικοπαρέα σε πολυσύχναστο καφέ της πόλης. Οι συζητήσεις περί των γνωστών κλασσικών θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη Ελληνίδα- άντρες ως επί το πλείστον.
Ξάφνου, η κουβέντα διακόπτεται, το βλέμμα των υπολοίπων γυρνάει διακριτικά- αδιάκριτα και τσεκάρει την κοπέλα που μόλις μπήκε. Σκανάρισμα κανονικότατο. Το κοινό της παρέας αποδοκιμάζει κι ανακηρύσσει το ντύσιμο της κοπέλας «δεύτερο».
Η κοπέλα, για να μιλάμε με ντοκουμέντα βεβαίως βεβαίως, φορούσε λεοπάρ κολάν, μαύρη μπλούζα με ντεκολτέ, ψηλοτάκουνες μπότες κι ένα μπουφάν έντονου χρώματος. Επιπλέον, ιδιαιτέρως κρεπαρισμένο μαλλί σε απόχρωση ξανθό πλατινέ και βάψιμο τόσο έντονο που παρέπεμπε σε 5’ βγαίνω (στην πίστα). Η παρέα επέμενε, το ντύσιμο είναι «δεύτερο».
Κι έρχομαι εγώ να σου ζητήσω να μου εξηγήσεις τι σημαίνει «δεύτερο» ντύσιμο κι επίσης να μου προσθέσεις ποιο είναι το «πρώτο».
Δεν υπάρχει ούτε «πρώτο», ούτε «δεύτερο» ντύσιμο και, το σημαντικότερο όλων, οι άνθρωποι δε διακρίνονται σε «πρώτους και δευτέρους» με βάση κανένα κριτήριο.
Ξέρω, θα ισχυριστείς ότι τα ρούχα αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα μας, δηλώνουν πολλά για τον εαυτό μας, είναι το περιτύλιγμα, αλλά, και πάλι, είναι μόνο ρούχα.
«Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά», κι αυτό είναι αποδεδειγμένο.

Τι τρώνε οι Αμερικανοί (να μην το φάμε);

Ευτυχώς είμαστε μεσογειακοί τύποι. Και καλά θα κάνουμε να παραμείνουμε έτσι – κυρίως στη διατροφή μας – παραμερίζοντας διάφορες ταχυφαγικές συνήθειες αμερικανικού τύπου. Έστω και αν η λιτότητα μας έχει αποκλείσει κάποιες διατροφικές χαρές, σε καλό θα μας βγει, γιατί αλλού κινδυνεύουν να πεθάνουν ή να στειρωθούν από το πολύ και κακό φαγητό. Για του λόγου το ασφαλές, ας δούμε μερικά τρομακτικά γεγονότα που αποκάλυψε το Mother Nature Network για τον τρόπο που σιτίζεται ο κόσμος στην Αμερική:
• Μέσα στο 80% των συσκευασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ υπάρχουν γενετικά τροποποιημένες τροφές. Σύμφωνα με ρωσική μελέτη, η τρίτη γενιά των πειραματόζωων που τράφηκε με μεταλλαγμένη σόγια κατέληξε να είναι στείρα (αφού πρώτα μειώθηκε ο αριθμός των νεογνών και άρχισαν να γεννούν νεκρούς απογόνους), είχε μικρή σωματική ανάπτυξη και άρχισε να βγάζει σκληρές τρίχες μέσα στο στόμα!

Γιατί το υπαίθριο περπάτημα είναι καλύτερο από τον διάδρομο του γυμναστηρίου;



Τι είναι καλύτερο για το σώμα και τον εγκέφαλο, να περπατάς στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή σε εξωτερικό χώρο; Έστω και αν ο διάδρομος είναι μια βολική, εύκολη λύση, η απάντηση είναι ότι το υπαίθριο βάδισμα υπερέχει, επειδή αποτελεί μια συνεχή πρόκληση τόσο για τον εγκέφαλο όσο και για το σώμα ολόκληρο. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Διάδρομος, το… αραλίκι του εγκεφάλου

EN + ΑΙΣΘΗΣΗ και Ευφυία

της Βίκυς Χρυσού

Με την αυξημένη στροφή των ανθρώπων προς την πνευματικότητα, δεν έλειψαν τα τελευταία χρόνια και οι προσπάθειες του κατεστημένου τρόπου σκέψης που μέσα από "επιστημονικές" τοποθετήσεις επιδίωξαν να στιγματίσουν την ευαισθησία και την ανθρωπιά που διακρίνει τους αφυπνησμένους ανθρώπους.

Κάποια από τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως "η πνευματική κατανόηση της ζωής" κάνει τους ανθρώπους να εμφανίζουν πιο συχνή ροπή προς προβλήματα ψυχικής υγείας, εθισμούς και αγχώδεις διαταραχές. (Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που βιώνει ένας άνθρωπος που εφαρμόζει π.χ. το διαλογισμό ή άλλες πνευματικές πρακτικές στη ζωή του...)

Με τίτλο "Οι πνευματικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι διανοητικά άρρωστοι - αλλά τουλάχιστον νομίζουν πως η ζωή έχει περισσότερο νόημα" χλευάζει σχεδόν το δημοσίευμα της Daily Mail ανθρώπους που έχουν θρησκευτική ή πνευματική στάση ζωής και συμμετείχαν στη μελέτη του καθηγητή Michael King του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, υπονοώντας πως διακατέχονται από ένα είδος "παράνοιας", αλλά τουλάχιστον νομίζουν πως η ζωή έχει κάποιο νόημα...

Με ανάλογο τρόπο καλύπτει και η εφημερίδα The Telegraph το θέμα της ίδιας έρευνας αναφέροντας πως οι άνθρωποι που δεν ανήκουν σε μία θρησκεία, αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως "πνευματικοί άνθρωποι", διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διανοητικών διαταραχών, όπως φοβίες, κρίσεις άγχους και διατροφικές διαταραχές.

Μολονότι έχω επανειλλημένα αναφέρει πως έλλειψη διάκρισης, αλλά και η τάση να πιέσουμε τον εαυτό μας να χωρέσει  στα πλαίσια μιας πνευματικής παράδοσης και να παραχωρήσουμε την αυτογνωσία και αυτοκεπλήρωση μας στα χέρια κάποιου ειδικού "γκουρού" με τρόπο απόλυτο, ή η τυφλή πίστη σε συστήματα, εργαλεία και επιταγές των NewAgers, σίγουρα ενέχει τον κίνδυνο να χάσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και να βρεθούμε ανίκανοι να χειριστούμε απλές καταστάσεις της ζωής, η αλήθεια για την ψυχική και πνευματική κατάσταση των πνευματικών ανθρώπων απέχει παρασάγγες από την οπτική  αυτή γωνία της συγκεκριμένης έρευνας.

Το Βατικανό προειδοποιεί για την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη



Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι απλά και μόνον μια «επιστημονική πραγματικότητα», είναι θρησκευτική και ηθική υποχρέωση να κάνουμε κάτι για αυτό το ζήτημα. Αυτό επισημαίνεται στη Διακήρυξη που προέκυψε από τη συνάντηση εκκλησιαστικών ηγετών, πολιτικών, επιστημόνων και οικονομολόγων στις Παπικές Ακαδημίες Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών.


«Οι φτωχοί και απόκληροι είναι αντιμέτωποι με τρομερούς κινδύνους από τις διαταράξεις στο κλίμα, συμπεριλαμβανομένων της αυξημένης συχνότητας φαινομένων ξηρασίας, των έντονων καταιγίδων, των κυμάτων καύσωνα και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών», αναφέρεται στη διακήρυξη της συνόδου στο Βατικανό.

Για πολλούς, η Διακήρυξη δεν είναι παρά ένα πρελούδιο της παπικής εγκυκλίου που αναμένεται το καλοκαίρι, στην οποία ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το ζήτημα του περιβάλλοντος και της ηθικής υποχρέωσης της ανθρωπότητας να ενδιαφερθεί γι' αυτό.

Νάρκισσοι: Άνθρωποι που αγαπάνε τον εαυτό τους υπερβολικά

Τι ακριβώς είναι ο ναρκισσισμός;  Πρόκειται για ένα αρνητικό μοτίβο χαρακτηριστικών και συμπεριφορών που δηλώνουν το ξελόγιασμα και την εμμονή με τον εαυτό, αποκλείοντας άλλα άτομα, και το εγωιστικό και ανελέητο κυνήγι της ατομικής ευχαρίστησης, κυριαρχίας και φιλοδοξίας.


Η Διαταραχή της Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας

            Πρόκειται για ένα μοτίβο μεγαλομανίας, στη φαντασία ή τη συμπεριφορά, ανάγκη για θαυμασμό και λατρεία και έλλειψη συναισθημάτων για τον άλλον, κάτι που ξεκινά νωρίς στην ενήλικη ζωή κι εμφανίζεται σε διάφορες πτυχές της.

Πώς να αναγνωρίσετε τη ναρκισσιστική προσωπικότητα

Για να γίνει η διάγνωση, χρειάζονται πέντε ή περισσότερα κριτήρια.  Το άτομο:

Κάθε φορά που εντυπωσιάζεις, αποκτάς κι έναν εχθρό Για να είσαι δημοφιλής πρέπει να είσαι μετριότητα

Ο Ισπανός ψυχολόγος και ψυχίατρος Ενρίκε Ρόχας αναφέρει πως «όσοι νιώθουν ότι αποτελούν αντικείμενο του φθόνου συναδέλφων, συμμαθητών, γειτόνων, φίλων, ακόμα και συγγενών, πρέπει να ξέρουν πως το πιο σημαντικό είναι να προφυλάσσονται, να μην εκτίθενται σε καταστάσεις που προκαλούν και οξύνουν αυτό το συναίσθημα».
fthonos
Για το τόσο ανθρώπινο ελάττωμα του φθόνου, μια παραδοσιακή ιστορία αναφέρει πως μια φορά ένα φίδι άρχισε να κυνηγάει μια πυγολαμπίδα.
Ύστερα από τρεις μέρες αδιάκοπης καταδίωξης, χωρίς δυνάμεις πια, η πυγολαμπίδα σταμάτησε και μίλησε στο φίδι:

Θεέ μου, με συγχωρείς αλλά δεν έχω χρόνο

Σε έχω όμως υπόψιν μου! Σε σκέφτομαι, αλλά το πρόγραμμα μου δεν μου επιτρέπει να έχω τον χρόνο να ασχοληθώ μαζί σου. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι με ζητάς, ότι με θέλεις, αλλά βλέπεις, έχω τόσα και τόσα να κάνω μέσα στη μέρα μου. Θέλω να αφιερωθώ σε σένα, θέλω να επικοινωνήσω μαζί σου, θέλω να βάλω ένα πρόγραμμα ανέλιξης και προσευχής, όμως θα το κάνω, να είσαι σίγουρος όταν τελειώσουν οι υποχρεώσεις μου.


Αγαπημένο μου παιδί.
Δεν σε έστειλα στη γη για να γεμίσεις τον χρόνο σου με υλικά και δεσμευτικά προγράμματα, αλλά αφού αυτό επέλεξες για να περάσεις τη ζωή σου, το Σέβομαι. Μην ψάχνεις να βρεις δικαιολογίες για να νιώθεις εσύ καλύτερα, ως προς την απόσταση που έχεις μαζί Μου. Αλλά αφού Μου απευθύνεις τον λόγο, θα Σου πω το εξής. 

Να ξέρεις ότι ποτέ δεν θα βρεις τον χρόνο για να είσαι κοντά μου, όπως λες. Οι μέρες και τα χρόνια θα περνάνε. Θα ψάχνεις τρόπο να γεμίσεις από όλα όσα σε περιβάλλουν και να αναζητάς μέσα σε αυτά την πληρότητα, την ευτυχία και την αρμονία. Και όλα θα είναι σαν τον καπνό, όλα θα είναι σαν την γεύση της σοκολάτας, η οποία κρατά για μερικά λεπτά και ύστερα χάνετε.  Γιατί σε αυτά που έχεις στηρίξει την ζωή σου, είναι εφήμερα και ανούσια.

Η Οδός

Αλήθειες

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΑΥΤΟΣ  Είναι η Αιώνια Βάση Πάνω στην Οποία χτίζονται όλες οι πρόσκαιρες αντιλήψεις, εμπειρίες, δραστηριότητες.
Είναι ο Ουρανός που «φιλοξενεί» τα διαβατάρικα σύννεφα που εμφανίζονται από το «πουθενά» και χάνονται στους ορίζοντες του χρόνου.
.
Η Κατανόηση της Ζωής είναι Σύλληψη του πραγματικού νοήματος «αυτού που συμβαίνει».
Αυτή η Κατανόηση δεν αποκτιέται με την συσσώρευση γνώσεων, εμπειριών, ή με δραστηριότητες.
.
Η Πραγματική (Πραγματωμένη) Γνώση του Εαυτού, δηλαδή η Βιωματική Μετοχή στην Αληθινή Ουσία μας, είναι η Πραγματική Ζωή και Ελευθερία.
Είναι η Βιωματική Μετοχή στο Απεριόριστο, στην Ενότητα της Ύπαρξης, Όπου Όλα Συνδέονται με Αληθινή Αγάπη και Μετουσιώνονται σε Κοινή Ουσία.
Αυτή είναι η Μόνη Αληθινή Αυτογνωσία κι όχι η αυτογνωσία του περιορισμένου, του διαχωρισμένου εαυτού, του «φαινομενικού εαυτού», του «άρρωστου εαυτού» - αυτό είναι απλή «ψυχολογική» αυτογνωσία.
Η ειλικρινής αυτογνωσία είναι απλά ένα Δίλλημα: Ή θα γιατρευτούμε, ή θα παραμένουμε μέσα στην αρρώστια.

Βροχές ψαριών, Charles Hoy Fort και Σελήνη


 Χθες έβαλα στην σελίδα μου στο facebook ένα κουίζ : … κουίζ ! όποιος έχει διαβάσει τον Τσαρλς Φόρτ, μπορεί να μου πει γιατί οι βροχές ψαριών είναι πάντα από ψάρια του γλυκού νερού ;
Δεν πήρα απάντηση βέβαια, αλλά μην ξεχνάτε ότι το διεστραμμένο μυαλό μου βρίσκει παράξενες λύσεις. Σχολίασα κατόπιν : «… χαχαχα, όχι είναι πολύ πιο σημαντικό αν μελετήσει κάνεις γεωγραφικά που έχουν παρατηρηθεί . Συνεχίζονται μέχρι σήμερα !» Φυσικά συμβαίνει και στην Ελλάδα αλλά σπανιότερα από ότι στην Βόρειο Ευρώπη. Οι «βροχές» δεν είναι μόνο ψαριών αλλά και βατράχων! Πάλι πλάσματα του γλυκού νερού. Επίσης πολλά από αυτά όταν πέφτουν είναι ζωντανά. Για να μην σας ταλαιπωρώ άλλο, ιδού η λύση.
Την δεκαετία του 1990 το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό εξαπέλυσε ένα διαστημόπλοιο στην Σελήνη το Clementine. Αν διερωτάστε τι δουλειά έχει το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό με διαστημόπλοια επιτρέψτε μου να σας πω ότι είστε βαθειά νυχτωμένοι, χωρίς παρεξήγηση. Μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι ο Νότιος Πόλος της Σελήνης που δεν τον βλέπει ποτέ ο Ήλιος είναι μια παγωμένη λίμνη γλυκού νερού βάθους χιλιομέτρων!!!  Τι χρειάζεται το γλυκό νερό σε μια προφανώς τεχνητή κατασκευή στην Σελήνη; Μα για να πίνουν και να πλένονται οι «κάτοικοι» αυτού του πλοίου ελέγχου της Γής.

Τσαρλς Φορτ «παράξενα γεγονότα»


Το 1921 εκδίδεται στο Λονδίνο -κι έπειτα στην Αμερική- το δεύτερο από τα θρυλικά βιβλία του, New Lands (Νέες Χώρες). Από τις δύο πρώτες σελίδες του ξεχύνεται ένας χείμαρρος έμπνευσης με ένα πρωτόγνωρο ύφος για την εποχή:
[Χώρες στον ουρανό, άγνωστες χώρες που βρίσκονται πολύ κοντά, χώρες που στέκουν ακίνητες στον ουρανό.
Ο νέος άνθρωπος δεν νιώθει πια εκείνη την παρόρμηση που τον έκανε να ταξιδεύει προς τη Δύση. Παρ’ όλα αυτά θα ταξιδέψει για κάπου. Αν μονάχα τα σημεία του ορίζοντα δεν τον προσκαλούν πια, τότε ίσως ν’ ακούσει καλέσματα προς νέες διαστάσεις.
Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, που χωρίς να το έχουν εξακριβώσει οι ίδιοι, πιστεύουν πως και οι δύο Πόλοι αυτής της Γης έχουν εξερευνηθεί. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που ταξιδεύουν πολυτελέστατα στη «Σκοτεινή Αφρική». Οι Εσκιμώοι του Ντίσκο, στη Γροιλανδία, εκδίδουν μια εφημερίδα. Πρέπει να υπάρχει εκροή, αλλιώς θα γίνει έκρηξη —εκροή και καλέσματα και νέες ευκαιρίες. Σαν-Σάλβαντορς του ουρανού, ένας μονόλιθος που κρέμεται στους ουρανούς της Σερβίας, μια ξένη ακτή από την οποία οι καταιγίδες έφεραν παράξενα αντικείμενα στην πόλη του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία.

Νησιά στο διάστημα. Νησιά στον ουρανό, και τα ποτάμια μιας Έξτρα-Γεωγραφίας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο

hailos
Έχει αποδειχθεί ότι οι βιταμίνες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν τα μαλλιά να αναπτυχθούν και να μειωθεί η απώλεια τους. Προϊόντα για τα μαλλιά, όπως σαμπουάν και μάσκες, μπορούν επίσης να αποτρέψουν την έντονη τριχόπτωση, με έμφαση πάντα στα φυσικά σκευάσματα, καθώς τα χημικά παρασκευασμένα ίσως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Μπορεί η φαλάκρα να είναι ένα γενετικό γνώρισμα, αλλά η καλή διατροφή και η πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση και ανάπτυξη του τριχώματος του κεφαλιού.

Ο κόσμος αλλάζει πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζετε

worlnumb
Ο Karl Fisch υπήρξε δάσκαλος για 25 χρόνια. Έχει διδάξει μεσαία και υψηλά επίπεδα μαθηματικών και πλέον είναι Διευθυντής Τεχνολογίας στο Λύκειο Arapahoe του Colorado της Αμερικής.
Μέσα από την πολυετή του εμπειρία, συνέλεξε μία σειρά στοιχείων του 2012 σχετικά με την εξέλιξη της ανθρωπότητας που εντυπωσιάζουν.
1. Αν είσαι ο ¨ένας στο εκατομμύριο¨ στην Κίνα, τότε υπάρχουν 1300 άνθρωποι σαν κι εσένα.
Η Κίνα σύντομα θα γίνει η νούμερο ένα χώρα στον κόσμο που μιλάει Αγγλικά.
2. Το 25% του πληθυσμού της Ινδίας με το υψηλότερο IQ είναι μεγαλύτερο από τον συνολικό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Δηλαδή, η Ινδία έχει περισσότερα ευφυή παιδιά από τα συνολικά παιδιά που έχει η Αμερική.
3. Οι 10 πιο περιζήτητες εργασίες το 2010, δεν υπήρχαν το 2004! Προετοιμάζουμε πλέον τους μαθητές για επαγγέλματα που δεν υπάρχουν ακόμα, στα οποία θα χρησιμοποιείται τεχνολογία που δεν έχει επινοηθεί, με σκοπό να λύσουμε προβλήματα, τα οποία δεν ξέρουμε καν αν αποτελούν ήδη προβλήματα!

Ο Μύθος Του Φάωνα

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.
*Πίνακας δημοσίευσης: «Φάων, Σαπφώ και Έρωτας", (Jacques-Louis David, 1809)


Στα αρχαία χρόνια ζούσε στο νησί της Λέσβου ένας γέρο-βαρκάρης που ονομαζόταν, Φάων. 
Καθημερινά κέρδιζε "τα προς το ζην" χρησιμοποιώντας τη μικρή βαρκούλα του με την οποία μετέφερε τους κατοίκους του νησιού από το ένα λιμανάκι στο άλλο. 
Πονόψυχος όμως καθώς ήταν δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από εκείνους που ήταν πολύ φτωχοί. 
Κάποια μέρα η θεά Αφροδίτη έμαθε για εκείνον και θέλησε να δοκιμάσει την καλοσύνη του. 
Πήρε λοιπόν τη μορφή γριάς, ντύθηκε με κουρέλια, και παρουσιάστηκε μπροστά του ζητώντας του να τη μεταφέρει κάπου με τη βάρκα του. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα