Η φάση του οργασμού στον άντρα είναι η δεύτερη, ύστερα από εκείνη της διέγερσης και της στύσης, και συνοδεύεται από την εκσπερμάτιση. Τον οργασμό ρυθμίζουν τα νευρικά κέντρα που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του νωτιαίου μυελού. Ομως υπάρχουν και ανώτερα κέντρα στον εγκέφαλο, όπου καταγράφεται η συνειδητή εμπέδωση της αίσθησης του οργασμού.
Μετά τη φάση της διέγερσης, που για τον άνδρα είναι η έκφραση της στύσης, μέσα από την κατάλληλη αιμάτωση του πέους, εκδηλώνεται η φάση του οργασμού, που συνοδεύεται από τη χαρακτηριστική εκσπερμάτιση.
Οταν ο άνδρας είναι στη φάση της διέγερσης ορισμένα σωματικά φαινόμενα, εκτός της στύσης, είναι καίρια για την κατάλληλη προετοιμασία του οργασμού του.
Ετσι, θα ερχόταν η ολοκλήρωσή του μέσα από μία πλήρη συμμετοχή των σωματικών αισθήσεών του για να απολαύσει και να νιώσει πιο έντονα την οργασμική του κορύφωση. Το ’γέμισμα’ με αίμα των αιμοφόρων αγγείων στα σηραγγώδη σώματα του πέους εγγυάται την καλή στύση, ενώ οι όρχεις ανυψώνονται και το πέος αποκτά μια μεγαλύτερη ερυθρότητα, λόγω της αυξημένης υπεραιμίας.
Οταν ο άνδρας βρίσκεται σε έντονη διέγερση μία σταγόνα προσπερματική εξέρχεται από το στόμιο της ουρήθρας, που καλείται προστατικό υγρό, έτσι ώστε να προετοιμαστεί η ευκολότερη διείσδυση στον κόλπο της γυναίκας.