Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Πώς να κάνετε το παιδί να πάρει το φάρμακό του

Μόλις έχετε ξυπνήσει το παιδί για το σχολείο και παρατηρείτε ότι κάτι δεν πάει καλά: Η όψη του είναι χλωμή, βήχει, φταρνίζεται και όταν πιάνετε το μέτωπό του, συνειδητοποιείτε ότι ο ανεπιθύμητος πυρετός... χτύπησε την πόρτα! Τι κι αν το ντύνετε σαν κρεμμύδι, τι κι αν του λέτε να μην τρέχει ιδρωμένος όταν παίζει στο σχολείο, προφανώς τίποτα δεν έπιασε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σας περιμένει μία ακόμα πρόκληση: να του δώσετε τα φάρμακά του! Τα περισσότερα παιδιά αρνούνται πεισματικά να πιουν το αντιπυρετικό σιρόπι ή την αντιβίωσή τους. Πώς, λοιπόν ,μπορείτε να τα πείσετε να πάρουν το φάρμακό τους; Με λίγα τρικ και, σε κάποιες περιπτώσεις, με πολλή φαντασία!

1. Επιλέξτε ένα σιρόπι/ αντιβίωση με γεύση

Ρωτήστε τον παιδίατρο αν μπορεί να αντικαταστήσει το φάρμακο ή την αντιβίωση που σας έγραψε με ένα αντίστοιχο με πιο ευχάριστη γεύση. Θυμάστε την αντιβίωση με γεύση φράουλα ή το σιρόπι- κεράσι που μας έδιναν οι γονείς μας όταν ήμαστε άρρωστοι; Σίγουρα είναι προτιμότερα από τα κλασικά σιρόπια, που- ας το παραδεχτούμε- κάποιες φορές ακόμα και εμείς δυσκολευόμαστε να τα πάρουμε.

2. Αφήστε του περιθώρια επιλογής

Φυσικά όχι για το αν θα πάρει το φάρμακο ή όχι, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο! Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να το ρωτήσετε αν θέλει να το πιει, για παράδειγμα, μαζί με την πορτοκαλάδα ή το κακάο του. Με αυτό τον τρόπο, θα του δείξετε ότι ναι μεν είναι υποχρεωτική η λήψη του αλλά μπορεί να την συνδυάσει με κάτι που θα επιλέξει το ίδιο. Του δίνετε εν μέρει τον έλεγχο και μαζί μ' αυτόν, μία σχετική ελευθερία επιλογής.

3. Δώστε του το φάρμακο όταν είναι απασχολημένο

Η κατάλληλη στιγμή για να πετύχετε τον στόχο σας χωρίς φωνές, γκρίνιες και κλάματα είναι όταν το παιδί παίζει ή βλέπει τηλεόραση. Έτσι, αποσπάται η προσοχή του με κάτι άλλο και αυτόματα δεν δίνει σημασία στο φάρμακο που θα του δώσετε. Το αποτέλεσμα; Η απροθυμία του και οι αντιστάσεις του μειώνονται τουλάχιστον στο μισό. Μπορείτε μάλιστα, πριν του το δώσετε, να το αφήσετε να χαζέψει τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια ή να του δώσετε το μπλοκ ζωγραφικής για να δημιουργήσει. Πρόκειται για... την τέλεια κάλυψη του εγκλήματος!

4. Κρύψτε τα στο φαγητό

Εφόσον ο γιατρός το επιτρέπει, μπορείτε να κρύψετε τα φάρμακα μέσα στο αγαπημένο του φαγητό ή ρόφημα. Ίσως αισθάνεστε ότι «ξεγελάτε» το παιδί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, επιβάλλεται προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία του! Μπορείτε να αναμίξετε το σιρόπι ή την αντιβίωση μέσα στην πορτοκαλάδα ή τη σοκολάτα του. Η έντονη γεύση του πορτοκαλιού και η γλυκιά γεύση της σοκολάτας θα «απαλύνουν» αισθητά την «πικράδα» του φαρμάκου και έτσι θα δείτε το παιδί να καταπίνει αδιαμαρτύρητα το ρόφημά του. 
Μην ξεχάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά και ν' ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του.

5. Καμουφλάρετέ τα με παιχνίδι

Το παιχνίδι και το χιούμορ πάντα κερδίζουν! Τι πιο εύκολο, λοιπόν, να χρησιμοποιήσετε αυτές τις... πονηρές τεχνικές για να δώσετε στο παιδί τα φάρμακά του; Φτιάξτε ένα καινούριο παιχνίδι: πείτε του ότι το αγαπημένο του αρκουδάκι είναι άρρωστο και ότι θα γίνει καλά μόνο αν πιει το φάρμακό του. Για αν το κάνει αυτό, όμως, πρέπει το παιδί να του δείξει πώς θα το πάρει. Διαφορετικά, ο αγαπημένος του φίλος δεν θα γίνει καλά και δεν θα μπορεί να παίζει μαζί του.
Ένα ακόμα... παιχνιδιάρικο τρικ που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι να του σερβίρετε την αντιβίωση στο παιδικό σερβίτσιο. Όταν δει την αντιβίωση στο παιδικό ποτηράκι, θα φαντάζει λιγότερο απειλητική και θα του θυμίζει περισσότερο παιχνίδι.

6. Βάλτε τα στο ψυγείο

Ένα έξυπνο κόλπο που απαιτεί μηδέν κόπο! Πριν δώσετε την αντιβίωση ή το σιρόπι στο παιδί, βάλτε το για λίγη ώρα στο ψυγείο, έτσι ώστε να γίνει πιο δροσερό. Το κρύο θα μειώσει την πικράδα του φαρμάκου, κάνοντας την γεύση πιο υποφερτή. Προσέξτε, ωστόσο, να μην το ξεχάσετε μέσα στο ψυγείο όλη μέρα. Τότε, όντως, το παιδί δεν θα μπορεί να το πιει -και, μεταξύ μας, θα έχει και δίκιο!

7. Υπενθυμίστε του τι... χάνει!

«Δεν θέλω φάρμακα!», «Δεν πρόκειται να τα πάρω ό,τι κι αν κάνεις!»: πόσες φορές έχετε ακούσει αυτές τις φράσεις όσο το παιδί είναι άρρωστο; Κι όμως, μπορείτε να επιστρατεύσετε τα μεγάλα μέσα. Υπενθυμίστε του ότι αν δεν πάρει το φάρμακό του, δεν θα μπορέσει να πάει στο πάρτι της κολλητής του το Σάββατο ούτε να παίξει στην παιδική χαρά το απόγευμα. Αυτές οι προτάσεις θα λειτουργήσουν... δελεαστικά για το παιδί. Η μετέπειτα προθυμία του να πάρει τα φάρμακα για να γίνει καλά θα σας εντυπωσιάσει.

8. Επιβραβεύστε το και στο τέλος... γιορτάστε!

Η επιβράβευση, έστω και η πιο μικρή, πάντα βοηθάει! Κάθε φορά που θα παίρνει κανονικά το φάρμακό του, δώστε του το αυτοκόλλητο του πιο γενναίου παιδιού. Πείτε του ότι όσα περισσότερα «βραβεία» μαζέψει, τόσο πιο κοντά θα βρίσκεται στο στόχο του για να γίνει καλά. Όταν αναρρώσει, γιορτάστε το! Αφήστε το, για παράδειγμα, να βάλει τη στολή του σούπερ-ήρωα που λατρεύει και παίξτε μαζί του αναπαριστώντας πώς κατάφερε να «νικήσει» την αρρώστια.
 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα