Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ

ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ

Η λέξη ΄σαχλαμάρες΄ είναι πολύ καλύτερη από την ΄εκλογίκευση΄, αλλά σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Η λέξη ΄εκλογίκευση΄ είναι κλινική λέξη, λέξη που χρησιμοποιεί ο καθηγητής΄ οι ΄σαχλαμάρες΄ είναι πιο ζωντανή. Η ΄εκλογίκευση΄ είναι στεγνή΄ οι ΄σαχλαμάρες΄ είναι λέξη πολύ νεαρή, ζωντανή και δυνατή. Το νόημα όμως είναι το ίδιο΄ δεν πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.
Ο πολιτιστικός σύλλογος οργάνωνε μια ομάδα που θα την αποτελούσαν αποκλειστικώς παρθένες, όταν εμφανίστηκε μια νεαρή γυναίκα που κρατούσε ένα μωρό.
΄΄Μα, κυρία μου,΄΄ διαμαρτυρήθηκε ο πρόεδρος, ΄΄αυτό το στοιχείο είναι αρκετό ότι δεν μπορείτε να μπείτε στο σύλλογο. Γιατί νομίζετε ότι θα μπορέσετε να γίνετε μέλος;΄΄
΄΄Όταν συνέβη αυτό, εγώ απλώς χάζευα,΄΄ εξήγησε εκείνη.

Η ΄εκλογίκευση΄ είναι φιλοσοφικός όρος. Η λέξη ΄σαχλαμάρες΄ προέρχεται από τον κοινό άνθρωπο, από τις μάζες, από ανθρώπους που ζουν πάνω στη γη, μαζί με τη γη, που τα χέρια τους πιάνουν λάσπες. Η λέξη ΄σαχλαμάρες΄ είναι κι εκείνη από λάσπη, γιατί χρησιμοποιείται από ανθρώπους που δουλεύουν και κάνουν συνηθισμένη ζωή. Δεν έρχεται από τις αίθουσες κάποιου πανεπιστημίου. Και είναι πιο αυθεντική, λέει πολύ περισσότερα από την ΄εκλογίκευση΄. Οι λέξεις που έχουν επινοηθεί από καθηγητές είναι πάντοτε αναιμικές. Είναι νεκρές λέξεις, κλινικές, και δεν λένε πολλά πράγματα΄ αντί να λένε, κρύβουν. Ας το πω με τον εξής τρόπο, η ίδια η λέξη ΄εκλογίκευση΄ αποτελεί εκλογίκευση: χρησιμοποιείται για να αποφύγεις τη λέξη ΄σαχλαμάρες΄.

Osho, Tao: The Pathless Path, Τόμος1, Ομιλία #10
 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα