Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Αιτίες του νεανικού διαβήτη

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μία σημαντική έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα και αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Τον διαβήτη δηλαδή που εμφανίζεται στην νεανική ηλικία.
Ο διαβήτης των ενηλίκων (διαβήτης τύπου 2), είναι γνωστό πια, πως οφείλεται σε μεταβολικές διαταραχές που προκαλούνται από τις ορμόνες του στρες.


Ο νεανικός διαβήτης όμως, δεν έχει συσχετισθεί με τις ορμόνες του στρες. Τι
ακριβώς τον προκαλεί, δεν είναι ακόμη γνωστό. Μία πολύ πιθανή εκδοχή είναι αυτή της αυτοανοσίας. Ο οργανισμός (το ανοσοποιητικό σύστημα), δηλαδή, για άγνωστους προς το παρόν λόγους, δημιουργεί αντισώματα εναντίον των κυττάρων του παγκρέατος σε αυτά τα παιδιά καταστρέφοντας αυτό το όργανο που παράγει την ινσουλίνη του οργανισμού. Η ινσουλίνη είναι η απαραίτητη ορμόνη για τον μεταβολισμό του σακχάρου.

Στην πρόσφατη έρευνα που ανέφερα στην αρχή του άρθρου,  οι επιστήμονες, μελέτησαν το μικροβίωμα  παιδιών που είχαν κληρονομικό ιστορικό βεβαρημένο (γονείς, ή συγγενείς που είχαν εμφανίσει παρόμοιο διαβήτη). Μικροβίωμα, είναι όπως σας έχω εξηγήσει σε άλλοβίντεο, το σύνολο των μικροβίων και ιών που ζει στο έντερό μας. Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες μέχρι τώρα, η σωστή αναλογία αυτών των οργανισμών που ζουν μαζί μας, μέσα στο έντερό μας, έχει μεγάλη σημασία για την καλή λειτουργία όχι μόνον του σώματός μας αλλά και του ψυχισμού μας.

Ερευνητές στην Αμερική, λοιπόν, αποφάσισαν να μελετήσουν παιδιά που είχαν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 1, ως προς την κατάσταση του μικροβιώματός τους, και να παρακολουθήσουν αυτή την κατάσταση, από τη γέννησή τους μέχρι τα 3 τους χρόνια, μελετώντας τα κόπρανά τους.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν, πως στα παιδιά που εμφάνισαν διαβήτη, παρατηρήθηκε, ένα χρόνο πριν, μία πτώση της ποικιλομορφίας των μικροβίων του εντέρου τους κατά 25% , με μείωση ανάμεσά τους των φιλικών μικροβίων και αύξηση των βλαβερών.

Είναι σημαντική αυτή η διαπίστωση, ωστόσο δεν μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα. Δεν μπορεί κάποιος να καταλήξει πως αυτή η αλλαγή του μικροβιώματος οδήγησε στην εμφάνιση του διαβήτη.  Πιθανόν, η αιτία που οδήγησε στον διαβήτη τα παιδιά αυτά να είναι εκείνη που δημιούργησε και την αλλαγή του μικροβιώματος.

Όμως με βάση αυτά τα καινούργια ερευνητικά δεδομένα, γονείς που ξέρουν πως υπάρχει κάποιο κληρονομικό ιστορικό της ασθένειας στην οικογένειά τους, καλό θα είναι να φροντίσουν η διατροφή του μικρού παιδιού τους να είναι από νωρίς τέτοια, που να βοηθάει τη καλή λειτουργία του εντέρου του παιδιού τους και την καλή κατάσταση των μικροβίων του. Ίσως αυτό βοηθήσει να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσου στο παιδί τους.

Μέχρι οι έρευνες να καταλήξουν σε κάτι θετικότερο, καλό είναι να παίρνει κάποιος ένα τέτοιο μέτρο. 

Και ας αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν με τα χώματα, την άμμο, τις πέτρες. 

Το να τα κρατάμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, όλο και περισσότερο μακριά από τα μικρόβια, πράγμα που συνηθίζουν να κάνουν πολλοί γονείς στην εποχή μας, ίσως καταλήγει εις βάρος της υγείας των παιδιών μας τελικά, όπως ισχυρίζονται και οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα που προανέφερα.

Η επαφή των παιδιών με τα μικρόβια, από νωρίς, πιθανόν ευνοεί την σωστή ανάπτυξη των ωφελίμων μικροβίων στον έντερό τους και δημιουργεί συνθήκες καλύτερης λειτουργίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος. 

Με αγάπη  



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα