Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Μια Νέα Χρονιά σε ένα Δύσκολο Περιβάλλον

Συμβουλές για μια Καλή Χρονιά

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Το 2016 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά σε ένα ασταθές περιβάλλον τόσο στην χώρα μας όσο και παγκόσμια, σε συνέχεια μιας σειράς δύσκολων ετών.

Τα τελευταία 6 χρόνια έφεραν βίαιες αλλαγές στη κοινωνία και στη ζωή μας. Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα εξαλείφονται ή έχουν πάψει να υπάρχουν.  Το κοινωνικό κράτος, μια ασφαλής και σταθερή δουλειά, ένα σίγουρο μέλλον, μια καλή σύνταξη και ένα συνεχώς βελτιούμενο και αναπτυσσόμενο περιβάλλον είναι πράγματα που έχουν πλέον αρχίσει να ανήκουν στις όμορφες αναμνήσεις του παρελθόντος. 
Παρότι το τίμημα που πληρώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας είναι βαρύ και οι αλλαγές βίαιες αυτό δεν σημαίνει ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι αρνητικά. Για να μπορέσει όμως κανείς να δει ή να αντιδράσει θετικά σε κάτι που συμβαίνει θα πρέπει πρώτα να το κατανοήσει. 
Η πληροφόρηση όμως γίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Και η “πληροφόρηση” μας μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έχει σκοπό να μας εκπαιδεύσει ώστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει, δεν είναι εξάλλου αυτός ο σκοπός τους. Ο στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πληροφόρησης είναι η καθήλωση της προσοχής του θεατή. Αυτό όμως που χρειαζόμαστε είναι ακριβώς το αντίθετο.  
Τα τελευταία 20 χρόνια μέσα στα πλαίσια της μελέτης της ιατρικής και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε χρειάστηκε αναπόφευκτα να εμβαθύνω και να μελετήσω πέρα από τις συνθήκες ζωής και τις κοινωνικές και ιστορικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον τρόπο ζωής μας σήμερα. Προσπαθώ κατά το δυνατόν να διατηρήσω ένα εξωτερικό σημείο παρατήρησης των πραγμάτων και να αντλήσω πληροφορίες που να είναι χρηστικές ώστε να με βοηθούν να βελτιώσω την υγεία και τις καταστάσεις διαβίωσης σε όσο μεγαλύτερη σφαίρα επιρροής είναι εφικτό. 

 

Η Εποχή της Πληροφορίας
Ζούμε την εποχή της επανάστασης της πληροφορίας. Πρόκειται για μια ιστορική περίοδο αντίστοιχη της βιομηχανικής επανάστασης που έγινε τον 18ο αιώνα με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και της νεολιθικής επανάστασης με την ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας που συνέβη 10.000 χρόνια πριν. 
Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ιστορικών περιόδων είναι οι βαθιοί μετασχηματισμοί στις κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές συνθήκες. 
Η έναρξη της επανάστασης της πληροφορίας άρχισε να διαφαίνεται στις αρχές του 1980. Από την δεκαετία του ’80 και μετά οι αλλαγές άρχισαν να γίνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ενώ η κοινωνία μας συνέχισε να λειτουργεί με θεσμούς, νομικά πλαίσια και ρυθμούς της βιομηχανικής εποχής. 
Οι αλλαγές όμως αυτή τη φορά δεν γίνονται σε βάθος χιλιετιών ή εκατονταετιών όπως στις δύο προηγούμενες επαναστάσεις αλλά μέσα σε λίγες δεκαετίες. Όσοι είναι σήμερα πάνω από 24 ετών έχουν μεγαλώσει, εκπαιδευτεί και έχουν θέσει όνειρα και στόχους σε ένα κοινωνικό μοντέλο που δεν ισχύει πια. 
Όπως σε κάθε επανάσταση αυτού του είδους προκύπτουν αλλαγές που δημιουργούν μια τεράστια ανάπτυξη, πλούτο, αφθονία και νέες τεχνολογίες ενώ παράλληλα εξαθλιώνονται και εξαφανίζονται ολόκληρες επαγγελματικές, κοινωνικές ομάδες ή και χώρες ολόκληρες.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον “κινούμενη άμμο” ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε είναι να ξεχάσουμε τελείως αυτά που ξέραμε ως δεδομένα. Να σηκώσουμε το κεφάλι και να κοιτάξουμε μπροστά, να δούμε που πατάμε και πως μπορούμε να βοηθήσουμε και να φανούμε χρήσιμοι στον εαυτό μας, στην οικογένεια μας, στους φίλους μας, στους συνανθρώπους μας και στη φύση. 
Μαζί όμως με τα προβλήματα δημιουργήθηκαν και νέες δυνατότητες. Μπορεί κανείς σήμερα με το πάτημα ενός κουμπιού να έχει πρόσβαση σε γνώση που χρειάζονταν χρόνια ή και αιώνες για να την αποκτήσει σε άλλες εποχές. 
Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται είναι πραγματικά άπειρες. Για να το κάνει όμως αυτό κανείς πρέπει να έχει υψηλό ηθικό. Το ηθικό και η διάθεση μας είναι η μεγαλύτερη περιουσία μας και πρέπει να τα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. 
Ενώ μέχρι και την δεκαετία του ’70 η ανθρωπότητα έψαχνε απαντήσεις και δεδομένα, σήμερα το πρόβλημα είναι να βρει τις σωστές απαντήσεις μέσα σε άπειρα δεδομένα. 
Οι συμβουλές μου για τη χρονιά που έρχεται βασίζονται σε πράγματα που έχω παρατηρήσει και διαβάσει ότι κάνουν όσοι είναι υγιείς, χαρούμενοι και επιτυχημένοι και ελπίζω να βοηθήσουν να προσανατολιστείτε ώστε να επιλέξετε τις δικές σας ιδανικές λύσεις, και είναι οι εξής:
  • Προσέξτε την υγεία σας, τρώτε τροφές που είναι θρεπτικές και βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται. Η υγεία είναι η καλύτερη ασφάλεια για το μέλλον. Όταν είμαστε υγιείς και έχουμε άφθονη σωματική ενέργεια έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα.
     
  • Παίρνετε μια φυσική πολυβιταμίνη και βιταμίνη D καθημερινά. Οι τροφές δεν καλύπτουν πια τις βασικές ανάγκες σε στοιχεία και βιταμίνες. Είναι απίστευτη η διαφορά που μπορεί να νιώσει κανείς όταν συμπληρώνει την διατροφή του μια καλή φυσική πολυβιταμίνη και βιταμίνη D.  
     
  • Να κοιμάστε επαρκώς και να πίνετε αρκετό νερό. Ο ύπνος και το νερό είναι αναντικατάστατα και επηρεάζουν όσο τίποτα άλλο την υγεία μας, τη διάθεση και την ενέργεια μας.   
     
  • Κάντε άσκηση καθημερινά, ένα ελάχιστο 15-30 λεπτά μπορούμε να κάνουμε όλοι μας. Ιδανικά μειώστε αυτό το χρόνο από τον χρόνο που βλέπετε τηλεόραση ή περνάτε στο facebook.
     
  • Φροντίστε να κάνετε παρέα με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Κάντε παρέα με ανθρώπους που μοιράζεστε κοινά όνειρα και σκοπούς, με ανθρώπους που έχουν κάτι να σας διδάξουν. Λέγεται ότι είμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο. 
     
  • Αγνοείστε οτιδήποτε αρνητικό σας συμβαίνει και ενισχύστε ότι θετικό υπάρχει στη ζωή σας. Έχουμε την τάση να αγνοούμε τα καλά πράγματα που μας συμβαίνουν, πετυχαίνουμε ή έχουμε όπως την οικογένεια, τους καλούς φίλους, τις επιτυχίες, τα καλά λόγια που μας λένε, τα ευχαριστώ και να σκεφτόμαστε ή να ασχολούμαστε συνέχεια με κάποια αναποδιά, ένα κακό σχόλιο ή κάποια ατυχία που προέκυψε. Όσο επικεντρωνόμαστε και ενισχύουμε τα θετικά τόσο περισσότερο μας προκύπτουν καλά πράγματα. 
     
  • Σκεφτείτε με πιο μακροπρόθεσμους όρους. Τα προβλήματα της καθημερινότητας τείνουν να παγιδεύουν την προσοχή μας για το πως θα επιβιώσουμε στην καθημερινότητα ή πως θα πληρώσουμε τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα. Για να βελτιώσει όμως κανείς τις συνθήκες που ζει πρέπει να σκέφτεται τουλάχιστον 6 μήνες, ένα χρόνο, πέντε χρόνια ή και παραπάνω στο μέλλον. Αυτό που μας συμβαίνει σήμερα απορρέει από τις ενέργειες που κάναμε ή δεν κάναμε στο παρελθόν. Αν απλά τρέχουμε για να επιβιώσουμε χωρίς να δημιουργούμε αυτό που θέλουμε να έχουμε στο μέλλον μας, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ από μόνο του.
     
  • Διαβάζετε βιβλία. Τα βιβλία είναι η σύνδεση μας με τις πιο φωτισμένες διάνοιες της ανθρωπότητας και μέσα σε αυτά μπορούμε να βρούμε πως κάποιος έκανε πετυχημένα κάτι που θα μπορούσε να χρειαστεί και σε εμάς. Τα βιβλία ανοίγουν νέους κόσμους και μας επιτρέπουν να δούμε τη ζωή από επιπλέον οπτικές γωνίες και να οραματιστούμε το μέλλον μας όπως εμείς το θέλουμε. Οι πετυχημένοι άνθρωποι διαβάζουν πολύ και δεν βλέπουν τηλεόραση. Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί μια λίστα με προτεινόμενα βιβλία. Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε την δική σας λίστα. 
     
  • Χαμογελάτε! Ακόμα και αν τα πράγματα δείχνουν δύσκολα ένα χαμόγελο μπορεί να μας αλλάξει πλήρως τη διάθεση και την οπτική των πραγμάτων, μπορεί να κάνει κάποιον άλλο να χαμογελάσει, είναι μεταδοτικό και βοηθάει τόσο εμάς όσο και τους άλλους γύρω μας να νιώσουμε καλύτερα. Δοκιμάστε την εξής άσκηση, χαμογελάστε και προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι αρνητικό … είναι ιδιαίτερα δύσκολο! Έτσι δεν είναι;  
     
  • Να σκέφτεστε πως μπορείτε να βοηθήσετε και να φανείτε χρήσιμοι. Η κοινωνία και τα ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν συνέχεια ώστε να εμπεδώσουμε όλα τα κακά που μας συμβαίνουν ή μπορεί να μας συμβούν. Αυτό μας βάζει σταθερά και συνεχόμενα σε θέση θύματος. Σε κάποιο βαθμό μας “βολεύει” και εμάς γιατί έτσι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος γι αυτό που μας συμβαίνει. Για να πάμε όμως τη ζωή εκεί που θέλουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να έχουμε την αντίθετη οπτική, του τυχερού, του νικητή, του θαρραλέου, του τολμηρού, του υπεύθυνου, του χαρούμενου, του επιτυχημένου, του γοητευτικού … και μπορείτε να προσθέσετε ότι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτά που οραματίζεστε. 
Καλή Χρονιά με Υγεία, αφθονία και δημιουργικότητα!  

Λίστα με προτεινόμενα βιβλία να διαβάσετε μέσα στο 2016 
- Πως να Ζήστε 150 Χρόνια με Υγεία. Δημήτρης Τσουκαλάς. Εκδόσεις Μεταίχμιο 
- Saving the world at work. Tim Sanders 
- Η εβδομάδα των 4 εργάσιμων ωρών. Timothy Ferriss
- Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας. George Clason 
- Grain Brain. David Perlmutter 
- Contagius, Why things catch on. Jonah Berger
- H Μαγεία της μεγαλόπνοης Σκέψης. David J. Schwartz 
- Secrets of the millioner mind. Harv T. Eker
- The top 10 distinctions between winners and whiners. Keith Cameron Smith

The top 10 distinctions between millionaires and the middle class. Keith Cameron Smith
- Crisis By Design. John Truman Wolfe
- How to be a Genius or the Science to being Great. Wallace Wattles 
- Ο δρόμος προς την ευτυχία. LR Hubbard 
- Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων. Stephen R. Covey
- Η περιπέτεια της φιλοσοφίας. Will Durant. Εκδόσεις Μεταίχμιο
- Your body’ s many cries for water. Batmanghelidj F.  
- The Rosedale Diet. Ron Rosedale
- The 22 Immutable Laws of Marketing. Al Ries, Jack Trout
- The fall of marketing and the rise of PR. Al ries and Laura Ries


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα