Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΠΙΠΑ 10 ΕΒΡΟ: κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά – πώς κι έτσι;

Kuvahaun tulos haulle ΠΙΠΑ 10 ΕΒΡΟ: κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά – πώς κι έτσι;
 
φίλες και φίλοι
 
ΕΑΝ συγκρίνουμε το χρήμα που κυκλοφορούσε στην αγορά το 2010 (πρώτο μνημόνιο) με αυτό που κυκλοφορεί σήμερα, 2016 (τρίτο μνημόνιο), θα παρατηρήσουμε ότι σήμερα κυκλοφορεί πολύ περισσότερο. Είναι πολύ παράξενο. Διότι τα τρία μνημόνια  δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να αφαιρούν χρήμα από την αγορά –  είναι η γνωστή λιτότητα: μεροκάματα και μισθοί κόπηκαν, συντάξεις και επιδόματα μειώθηκαν, με σκοπό να φύγει από τη μέση η πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους οι μεγάλες ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις –  αυτά είναι τα μνημόνια. Παρ΄ όλη όμως την αφαίμαξη, σήμερα το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά είναι περισσότερο από το 2010, ενώ την ίδια ώρα οι Τράπεζες έχουν γονατίσει και το Χρηματιστήριο έχει καταβαραθρωθεί. Αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη, την οποία και θα σχολιάσουμε.
ΠΟΥ βρέθηκε, φίλες και φίλοι, αυτό το χρήμα;

ΥΠΗΡΧΕ και υπάρχει με τη μορφή των καταθέσεων. Οι καταθέσεις είναι χρήμα αποθησαυρισμένο, που έχει απομακρυνθεί από την αγορά. Οι καταθέσεις είναι μελλοντική κατανάλωση –  προκειμένου βέβαια για τις εργατικές και υπαλληλικές καταθέσεις, οι οποίες βέβαια σήμερα είναι παντελώς ανύπαρκτες.  Οι καταθέσεις των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων (επιχειρήσεων) είναι λίπος  που καταναλώνεται όταν οι δουλειές δεν πάνε καλά. Ή είναι μικροεπενδύσεις. Πήρα χτες ταξί στη Θεσσαλονίκη για να πάω να πάρω μαχαίρια για τη φρέζα και μου έλεγε ο ταξιτζής ότι αγόρασε στο χωριό του, κοντά στο Κιλκίς,  ένα χωράφι 8,5 στρεμμάτων με 400 ευρά το στρέμμα. Μαζί με τα συμβόλαια, κοντά τέσσερα χιλιάρικα. Θα φυτέψω λεβάντα, μου είπε, τι να τα κάνω τέσσερα χιλιάρικα στο σπίτι, η γη θα μου μείνει. Να πως θα κινηθεί το χρήμα:  θα αγοράσει τα φυτά, θα πληρώσει για να οργωθεί το χωράφι, θα πληρώσει τον γεωπόνο –  κυκλοφορεί το χρήμα.
ΕΚΤΟΣ από τις καταθέσεις υπάρχει και το χρυσάφι -  πολύ χρυσάφι, φίλες και φίλοι. Έχω λίρες ή κοσμήματα ή άλλα τιμαλφή –  τι να τα κάνω; Τα ρευστοποιώ, παίρνω χρήμα ζεστό και βουλώνω τρύπες, βοηθώ τα παιδιά, κάνω καμιά επένδυση σε γη, ψωνίζω για να ζήσω, κυκλοφορεί το χρήμα. Αυτός ο Ριχάρδος ο Χρυσόκαρδος πόσα υποκαταστήματα έχει ανοίξει σε όλη την Ελλάδα και ανοίγει συνεχώς νέα –  άσε τα άλλα, που είναι και πολύ περισσότερα! Και ποιος το αγοράζει το χρυσάφι; Αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, γιατροί) που μάζεψαν πολλά λεφτά, με ή χωρίς φακελάκι –  αγοράζουν χρυσό για να αποφύγουν τον κίνδυνο μιας υποτίμησης! Ή εξάγεται στην Τουρκία. Ζεστό χρήμα ρέει στην αγορά.
Η εκποίηση του χρυσού είναι μια μορφή αναδιανομής του πλούτου χωρίς την παρέμβαση της πολιτικής. Πολύ πιο σαφής είναι η περίπτωση της πορνείας. Περπατούσα μια μέρα στην Αλεξανδρούπολη, με σταματάει μια γυναίκα, γύρω στα σαράντα, με δείχνει ένα χαρτί και με ρωτάει: το ξέρεις αυτό το οδό; Διαβάζω –  και τι να διαβάσω! ΠΙΠΑ 10 ΕΒΡΟ!  Όποια κι αν είναι η κοινωνική καταγωγή της εκπορνευομένης νεανίδος, εργατική ή μικροαστική, η δραστηριότητά της δεν είναι παρά μια μορφή αναδιανομής του πλούτου –  από τους έχοντες, όποιο κι αν είναι αυτοί, στις μη έχουσες! Οι οποίες βέβαια ή θα καταναλώσουν τα έσοδά τους, για να επιβιώσουν ή για να αγοράσουν είδη πολυτελείας ή θα συνδράμουν άλλους και άλλες –  το χρήμα πάντως θα κυκλοφορήσει, οι πουτάνες έχουν μεγάλη ψυχή (όχι όλες).
ΜΟΡΦΗ αναδιανομής του πλούτου είναι και η παραγωγή και εμπορία της ινδικής κάνναβης. Οι παραγωγοί είναι συνήθως αγρότες με πολύ μικρό εισόδημα ενώ οι καταναλωτές είναι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων. Με το χρήμα που παίρνουν οι παραγωγοί θα ζήσουν και θα βουλώσουν πολλές τρύπες –  θα πληρώσουν τις ζωοτροφές που χρωστάνε, θα επισκευάσουν το αγροτικό τους, θα πάνε πιο συχνά για τσίπουρο και το τσιπουράδικο δεν θα κλείσει και ούτω καθ΄ εξής –  το χρήμα κυκλοφορεί.
ΔΕΝ θα μπορούσαμε βέβαια να παραβλέψουμε τη ροή χρήματος που πηγάζει από τον τουρισμό και τις εξαγωγές μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων. Και υπάρχει ακόμα ένας μεγάλος αριθμός δραστηριοτήτων (νόμιμων, ημινόμιμων και παράνομων)  που συμβάλλουν στην καθημερινή τόνωση της ρευστότητας του χρήματος.
ΦΤΑΣΑΜΕ λοιπόν στο σημείο κάθε νέο μνημόνιο να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ποσότητας του χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά. Όλα αυτά βέβαια, φίλες και φίλοι, τα γνωρίζει ο Κύριος ημών και οι Υπηρέτες Του –  όταν παραδέχονται όταν η ελληνική περίπτωση είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Και τι θα κάνει;
ΘΑ συνεχίσει το ίδιο τροπάριο –  και τέταρτο μνημόνιο και πέμπτο και έκτο. Κι αν δει ότι δεν τα καταφέρνει θα καταφύγει στις μόνες λύσεις που θα του επιτρέψουν να έχει αποτελέσματα: κούρεμα καταθέσεων, διώξιμο από την ευροζώνη, υποτίμηση νέου νομίσματος –  κοινωνική πανωλεθρία για αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.
ΑΥΤΟΣ είναι άλλωστε ο λόγος που από τη πρώτη Ιανουαρίου 2017 θα δοθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 700.000 οικογένειες. Από κει και μετά ας περιμένουμε, μέσα στο 2017  ή το 2018, πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα