Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Πως να αναγνωρίσετε τις τρείς διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητά σας !!!

Γνωρίζετε ότι έχουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να συμπεριφερόμαστε, να σκεφτόμαστε και να εκδηλώνουμε τα συναισθήματα μας ;;;

Σύμφωνα με μια από τις θεωρίες της προσωπικότητας, τη λεγόμενη συναλλακτική ανάλυση, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι να εκδηλώνουμε την προσωπικότητά μας, γνωστό ως μοντέλο της κατάστασης του εγώ , είναι η κατάσταση του γονέα, του ενήλικα και του παιδιού!

Η κατάσταση του γονέα είναι όταν κάποιος συμπεριφέρεται ως γονέας απέναντι στον άλλον, σύμφωνα με τα δικά του γονεϊκά πρότυπα που είχε ως παιδί. Για παράδειγμα η κατάσταση του γονέα θα μπορούσε να είναι όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον και του λέμε «φόρεσε το παλτό σου γιατί θα κρυώσεις! Εκεί ενεργοποιείται η κατάσταση του παιδιού του άλλου ατόμου στο οποίο απευθύνεται και απαντάει ως παιδί  “ΟΧΙ δεν το θέλω,  Δε με νοιάζει εάν κρυώσω! “

Η στάση  ενός  ενήλικα με βάση το παραπάνω παράδειγμα θα ήταν :  “Επειδή ο καιρός φαίνεται να χαλάει, ίσως θα ήταν  καλύτερα να ντυθείς πιο ζεστά” και η απάντηση που πιθανότατα να παίρναμε με την φωνή ενός ενήλικα θα ηταν : “ΝΑΙ  ίσως έχεις δίκιο ή νομίζω ότι είμαι εντάξει με αυτά που φοράω”. Ο ενήλικας είναι αυτός που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με ένα ορθολογιστικό τρόπο.

Με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε κάποιον, ενεργοποιούμε αντίστοιχα μια από τις τρεις καταστάσεις του άλλου. Ο ιδανικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ δύο ενηλίκων είναι να μιλάει ο ένας απέναντι στον άλλον ως ενήλικας, εκεί είναι συνήθως που υπάρχει και η Ισοτιμία μιας σχέσης.


Όμως γιατί δεν συμπεριφερόμαστε σε μόνιμη βάση ως ενήλικες?  Είναι οι καταγραφές αυτές που μένουν κρυμμένες στον Ψυχισμό του ατόμου και ενεργοποιούνται σύμφωνα με τις συνθήκες που τις ευνοούν και εκεί έχουμε είτε τη συμπεριφορά του γονέα είτε του παιδιού.

Πόσο λειτουργικός μπορεί να είναι ο τρόπος που εσείς συμπεριφέρεστε στις διάφορες περιστάσεις της ζωής σας; Ποιά θα μπορούσε να ήταν η στάση των 2 άλλων πτυχών της προσωπικότητά σας και ποιά τα οφέλη της καθεμιάς από αυτές;  Ανακαλύψτε ποιός είναι ο τρόπος που σας ταιριάζει περισσότερο σε μια δεδομένη στιγμή και ποιός θα ήταν αυτός που σας βοηθούσε να έχετε μια καλύτερη Επικοινωνία με τους άλλους!!!

 focuswebtv

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα