Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Τι παθαίνουμε, όταν μας λείπουν τα χρήματα;




Θεωρητικά το χρήμα δεν φέρνει ευτυχία. Όταν όμως μας λείπει, όχι μόνο νιώθουμε ανήμποροι και ανασφαλείς, αλλά πονάμε! Στην κυριολεξία, ψυχικά και σωματικά. Το επιβεβαίωσαν επιστημονικά Κινέζοι και Αμερικανοί ψυχολόγοι τονίζοντας ότι ακόμα και το άγγιγμα ή η απλή σκέψη του χρήματος μπορούν να μας ανακουφίσουν τόσο από τον φυσικό πόνο, όσο και από το άγχος της κοινωνικής απόρριψης. Τώρα μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε κι εμείς που το βιώνουμε καθημερινά.

Έχω χρήματα; Αντέχω τον πόνο…

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και μόνο στη σκέψη του χρήματος οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη φυσική δύναμη (π.χ. έχουν μεγαλύτερη αντοχή να κρατήσουν το χέρι τους μέσα σε ένα δοχείο με σχεδόν καυτό νερό) και ταυτόχρονα νιώθουν λιγότερο εξαρτημένοι από τους άλλους για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Όπως τόνισαν: «Το χρήμα ενεργοποιεί ένα γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης, δύναμης και αποτελεσματικότητας». Από την άλλη, όπως αποφάνθηκαν, η ανάμνηση των ξοδεμένων χρημάτων μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και το άγχος.

Το χρήμα προκαλεί εθισμό

«Το χρήμα μπορεί να ενεργοποιεί τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τους μηχανισμούς απόλαυσης, να προκαλεί διέγερση και στη συνέχεια εθισμό, όπως το ναρκωτικό», υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι Στέφεν Λία και Πολ Γουέμπλι των πανεπιστημίων του Έξετερ και του Λονδίνου, αντίστοιχα.

Το χρήμα είναι κληρονομική παρεξήγηση!

Άλλη μια ενδιαφέρουσα άποψη εκφράζει και ο Ινδός καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαντ Ταλ Μπεν Σαχάρ: Ότι η ανάγκη να έχουμε πολλά χρήματα βρίσκεται βαθιά ριζωμένη μέσα μας από αρχαιοτάτων ετών.
«Πρόκειται για μια κληρονομική παρεξήγηση, μια πλάνη, την οποία οι άνθρωποι καλλιεργούν ασυνείδητα και πιθανότατα προέρχεται από μια κατάσταση που ίσχυε προ χιλιάδων ετών, όπου έπρεπε να συσσωρεύσουμε αγαθά για να περάσουμε τον χειμώνα. Έτσι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν πως όσο πιο πολλά κατέχουμε, τόσο πιο ασφαλής είναι η επιβίωσή μας και πιο σίγουρη η ευτυχία μας».

Θα το βάλουμε κάτω;

Όχι, σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσουμε τις οικονομικές δυσκολίες να μας καταβάλουν. Ακόμα και αν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το χρήμα που θα θέλαμε, μπορούμε να το ονειρευόμαστε! Ώσπου να ξαναμπεί στο πορτοφόλι μας, τουλάχιστον θα νιώθουμε καλύτερα, χωρίς ψυχικούς και σωματικούς πόνους.

Οδηγίες οικονομικής επιβίωσης:

Αν έχεις εξασφαλίσει τα προς το ζην, βάλε στην άκρη του μυαλού σου τα οικονομικά θέματα και φέρε στο προσκήνιο άλλες χαρές. Τα επιπλέον χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν αγάπη, έρωτα, φιλίες, εσωτερική γαλήνη, λένε οι ειδικοί επί του θέματος.
Να μην σε νοιάζει πόσα έχουν οι άλλοι. Ας δείχνουν ότι με πολλά λεφτά είναι ευτυχισμένοι. «Η τηλεόραση και το διαδίκτυο μας δείχνουν έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων επιφανειακά ευτυχισμένων. Είμαστε περικυκλωμένοι από την καθημερινότητα πλούσιων και επώνυμων ανθρώπων, γεγονός που μας θυμίζει συνεχώς πως κάποιοι έχουν πιο πολλά από εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του. «Κι αν συναντούσατε ξαφνικά την ευτυχία;» ο καθηγητής Ψυχολογίας του Χάρβαρντ Ντάνιελ Γκίλμπερτ. Έχει άδικο; Γι΄ αυτό μην παρασύρεσαι. Έχεις τη δική σου ζωή και σίγουρα μέσα σου ξέρεις πώς να της δίνεις – με αυθεντικό τρόπο – ουσία (κι όχι να παίρνεις ουσίες για να την αντέχεις!).
Αυτά που έκανες, ξέχασέ τα. Μην γυρίζεις συνεχώς στο παρελθόν αναλογιζόμενος/η πόσα άσκοπα έξοδα έκανες και σε ποιες οικονομικές περιπέτειες μπήκες. Το πεπραγμένα δεν αλλάζουν και τέτοιου είδους αναμνήσεις μόνο πόνο και άγχος μπορούν να σου προσφέρουν. Οπότε, τακτοποίησε τα οικονομικά σου όσο καλύτερα μπορείς στην παρούσα φάση και να είσαι προσεκτικός/ή στην επόμενη οικονομική κίνηση που θα κάνεις, για να μην την μετανιώσεις.
Καιρός να το οραματιστείς! «Όσοι πιστεύουν ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί, νιώθουν σαφώς πιο ευτυχείς από αυτούς που ζουν υπό καλύτερες συνθήκες αλλά δεν ελπίζουν σε τίποτα», υποστηρίζει η οικονομολόγος Kάρολ Γκράχαμ του Iνστιτούτου Mπρούκινγκς της Oυάσιγκτον. Αυτό σημαίνει ότι και εδώ η θετική σκέψη παίζει σημαντικό ρόλο.
[Φωτό: © Depositphotos.com/Gaj Rudolf]


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα