Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Οι Έλληνες λατρεύουν τα ΑΜΕΑ

life's unfair venus de milo

Ο Λάκης Λαζόπουλος ζήτησε συγγνώμη αν κάποια ΑΜΕΑ θίχτηκαν από το σχόλιό του για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας πως το σχόλιό του αφορούσε μόνο τον Σόιμπλε.
Είναι προφανές πως η πανταχόθεν επίθεση στον Λάκη Λαζόπουλο οφείλεται στις πολιτικές του απόψεις και στην δημοφιλία του. Αν και ο Λαζόπουλος δεν μου είναι συμπαθής, διάβασα και άκουσα κάτι πράγματα που δεν στέκουν πουθενά. Αυτά δεν ήταν κριτική για το σχόλιό του για τον Σόιμπλε, ήταν καθαρό μίσος. Αλλά ο Λαζόπουλος έχει αλλάξει τα φώτα σε πολύ κόσμο, οπότε αυτοί βρήκαν την ευκαιρία να του την πέσουν.

Προφανώς, δεν είναι ρατσιστής ο Λαζόπουλος με τα ΑΜΕΑ. Έκανε ένα πολύ κακό και άτυχο σχόλιο. Αν ήταν ρατσιστής, δεν θα περίμενε να φτάσει στα 60 του χρόνια για να το δείξει· θα το είχε κάνει νωρίτερα.

Αλλά η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος είναι βαθύτατα ρατσιστικά με τα ΑΜΕΑ. Και οι Έλληνες είναι βαθύτατα υποκριτές.
Διαβάζοντας τα σχόλια εναντίον του Λάκη Λαζόπουλου, θα υπέθετε κάποιος πως η Ελλάδα είναι παράδεισος για τα ΑΜΕΑ και πως τα ιδρύματα με ΑΜΕΑ θα είναι πλημμυρισμένα από κόσμο.

Ήμουν εθελοντής τρία χρόνια σε ίδρυμα για παιδιά με προβλήματα -τους τελευταίους μήνες δεν μπορώ να πηγαίνω για προσωπικούς λόγους- και δεν διαπίστωσα αυτή την αγάπη για τα ΑΜΕΑ που προκύπτει από όλους αυτούς που επιτέθηκαν στον Λαζόπουλο.

Αντιθέτως, διαπίστωσα εγκατάλειψη, αδιαφορία, εκμετάλλευση, μείωση κονδυλίων για την διατροφή των παιδιών, μείωση προσωπικού και διάφορα άλλα που δεν μπορώ να τα γράψω, γιατί αν τα γράψω, δεν θα μπορέσω να ξαναπάω να δω τα παιδιά, κι εγώ θέλω να ξαναπάω.

Αυτά τα ιδρύματα υπάρχουν, εξαιτίας της προσπάθειας λίγων, καλών και ηρωικών ανθρώπων.

Δεν είναι τίποτα καινούργιο στην Ελλάδα -και όχι μόνο- να αναζητείς το σωματικό ελάττωμα του άλλου -ή κάποιο χαρακτηριστικό που η κοινωνία θεωρεί ελάττωμα- για να τον χτυπήσεις εκεί ακριβώς. Στη σάτιρα -που είναι αδυσώπητη- αυτό μάλιστα είναι και νόμος.

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι Έλληνες, δεν ήταν μόνο η Σπάρτη που έδειχνε απονιά για τα νεογέννητα που είχαν κάποιο πρόβλημα, ούτε ήταν μόνο ο Καιάδας.

Όποιος έχει διαβάσει έστω και λίγο τους μεγάλους φιλόσοφους και ποιητές της αρχαιότητας, θα έχει διαπιστώσει πως σε σχέση με τον Αριστοτέλη και τον Αριστοφάνη, αυτό που είπε ο Λαζόπουλος ήταν ένα …θετικό σχόλιο για τον Σόιμπλε.

Ακόμα και οι θεοί γελάνε με τον κουτσό θεό Ήφαιστο.

Κουτσοί, τυφλοί, νάνοι, θηλυπρεπείς, δύσμορφοι, ψευδοί, τραυλοί, καμπούρηδες ψυχικά ασθενείς, άσχημες ή χοντρές γυναίκες και πολλοί άλλοι αντιμετωπίζονται με τον χειρότερο τρόπο.

Κάτι ανάμεσα σε ανάπηρους και τέρατα.

Ο χλευασμός για αυτά τα πρόσωπα πάει σύννεφο, αν και υπάρχουν περιπτώσεις σεβασμού αλλά μόνο στην περίπτωση που το ΑΜΕΑ της εποχής έχει ταλέντο σε κάποια τέχνη.

Από αυτή την άποψη, το πώς δηλαδή συμπεριφέρονταν στους ανάπηρους, οι σύγχρονοι Έλληνες είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, ενώ έχουν παρουσιάσει και κάποια μικρή βελτίωση.

Βέβαια, οι αρχαίοι Έλληνες ζούσαν σε μια διαφορετική εποχή και πίστευαν πως το «άτυχο» νεογέννητο ήταν τιμωρία των θεών για τους γονείς.

Η απέχθεια των αρχαίων Ελλήνων για τα δυσμορφικά ή ανάπηρα πρόσωπα είχε να κάνει μάλλον με την αγάπη τους για το κάλλος, την ομορφιά.

Οι σύγχρονοι Έλληνες κατάφεραν να είναι βουτηγμένοι στην ασχήμια, να νομίζουν ότι η ασχήμια είναι ομορφιά και, παράλληλα, να κάνουν τα ΑΜΕΑ να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν πουθενά.

Εξαιρετικά επιτεύγματα.

Μπορούμε και χειρότερα.

Επίσης, μπορούμε και περισσότερη υποκρισία.

(Φαντάζομαι τώρα τον Λαζόπουλο να προετοιμάζει την επόμενη εκπομπή του, στην οποία θα παρουσιάσει οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει πόσο καλός άνθρωπος είναι. Ανάπηρους, τυφλούς, κουτσούς, νάνους, ανάπηρα παιδιά, γέρους, τις γιαγιάδες της Μυτιλήνης που χτυπάνε Νόμπελ Ειρήνης, πρόσφυγες, αδέσποτα, τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, την Χαρούλα Αλεξίου και ό,τι άλλο σκεφτεί. Δεν φταίει ο Λαζόπουλος για αυτό. Ο Λαζόπουλος έχει την ανασφάλεια και θέλει να είναι αγαπητός· κάτι για το οποίο αδιαφορούσε ο Αριστοφάνης. Το κοινό του Λαζόπουλου φταίει. Γιατί το κοινό του τον έκανε έτσι. Πριν, ήταν πολύ καλύτερος. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι είναι πως το κοινό του οδήγησε τον Λαζόπουλο στο κακό σχόλιο για τον Σόιμπλε. Και τον χειροκρότησε για αυτό.)


pitsirikos


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα