Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Φιλία

Περί φιλίας ο λόγος… Σ’  αγαπώ μεν, αγνοώντας σε δε !




… και κάποτε όλοι μας φθάνουμε στο ερώτημα που καθορίζει σχέσεις, που ψάχνει απαντήσεις… που συνήθως δεν τις βρίσκει. Περί φιλίας λοιπόν ο λόγος.

-           Πόσους φίλους έχεις;
-           Ένα
-           Ένα; Είσαι πολύ τυχερός, έχεις πολλούς!

Γνωρίζουμε καλά ότι ο άνθρωπος σαν κοινωνικό ον φοβάται την  μοναξιά. Την φοβάται και δεν το παραδέχεται. Την ‘’στολίζει’’ με πολλών ειδών κοσμητικά. ‘’Εποικοδομητική’’, ‘’Δημιουργική’’, ‘’Αναζήτηση Ψυχής’’ και πολλά ακόμα. Ίσως γιατί οι κατά καιρούς ‘’φιλίες’’ ή οι προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, καλύτερα, τον έχουν απογοητεύσει, κουράσει και εξουθενώσει ψυχικά. Ποιο καλή η μοναξιά λοιπόν, που λέει και το άσμα, προκειμένου να έχουμε ήσυχο το κεφαλάκι μας.

Ας ξεχωρίσουμε όμως τα όρια ανάμεσα στην φιλία και στις κοινωνικές σχέσεις και γνωριμίες.
Φίλος, μεγάλη κουβέντα. Δεν είναι απαραίτητο ν’ αναλύσω το θέμα φιλία, στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουμε κυριολεκτικά τι σημαίνει η έννοια αυτή κι αν ψάξουμε στο βάθος και αναρωτηθούμε γιατί νιώθουμε πολλές φορές μόνοι, είναι γιατί η ουσιαστική έλλειψη φίλων είναι θέμα στέρησης της ψυχικής μας ισορροπίας.  

Οι συμβάσεις που κάνουμε, μην σπάσουμε την καρδάρα με το γάλα, αν πούμε ειλικρινά την γνώμη μας, τα κατά συνθήκη ψεύδη και τα πισωμαχαιρώματα, τα δυο καρπούζια που ποτέ δεν χώρεσαν στην ίδια μασχάλη και η καλή εικόνα μας προς τα έξω, δημιουργούν μια έλλειψη και μια ανισορροπία μέσα μας.

Λέμε λοιπόν η φίλη μας, ο φίλος μας και στην ουσία εννοούμε τον άνθρωπο που μιλάμε στο τηλέφωνο, που διασκεδάζουμε κάποια βράδια μαζί, που μοιραζόμαστε τα προβλήματα της καθημερινότητας, που φροντίζουμε ν’ ανταλλάσουμε απαραίτητα ευχές και πόσα άλλα… μέχρι να βρούμε τον επόμενο ‘’φίλο’’, που και μ’ αυτόν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα επικοινωνήσουμε.

Ποιος είναι όμως φίλος, ο πραγματικός φίλος; Αυτός που μπορεί να τον βλέπεις σπάνια κι όμως έχεις την έννοια του, που αρκεί μόνο ένα τηλέφωνο ότι κάτι δεν πάει καλά και παρατάς τα πάντα για να τρέξεις κοντά του, που μοιράζεσαι μαζί σου τις χαρές και τις επιτυχίες σου κι όχι τις λύπες και τις συμφορές σου. Αυτός που δεν χρειάζεται να του πεις πως νιώθεις γιατί το ξέρει απλά και μόνο κοιτώντας σε, αυτός που θα αντιπαρατεθεί με όλους αν χρειαστεί, για να σε υπερασπιστεί, αυτός που μηδενίζει το κοντέρ κάθε συμβατικότητας και καθωσπρεπισμού, αν χρειαστεί, αυτός που δεν έχει ανάγκη να τα έχει καλά με όλους, αν κάποιος απ’ αυτούς έχει στεναχωρήσει εσένα.

-          Πόσους φίλους έχεις;
-          Ένα;
-          Ένα; Είσαι πολύ τυχερός, έχεις πολλούς!
   
       Άννα Γαλανού 


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα