Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Λυπάμαι, ΔΕΝ βρέθηκαν 2,5 δις ισοδύναμα

IsodynamaC

Πάλι λύθηκε το πρόβλημα της χώρας: εξοικονόμηση 2,5 δις το μήνα, λέει ένα viral post, από περικοπή βουλευτικών προνομίων. Κρίμα που στην πραγματικότητα εξοικονομείται κάτω από 0,01% αυτού του ποσού.
Να λοιπόν πώς θα μπορούσαμε να βγούμε από τα Μνημόνια, αλλά δεν το είχαμε σκεφτεί, εμείς οι αφελείς:
isodynama
Λοιπόν, δεν ξέρω αν θα ακουστώ, ούτε έχω όρεξη να φωνάζω. Αλλά θα απαντήσω, λόγω γνωστής επαγγελματικής διαστροφής. Σε αντίθεση με τους χιλιάδες αφελείς που μοιράζονται την παραπάνω εικόνα στα social media χωρίς καν να αναρωτηθούν αν «βγαίνουν τα νούμερα», εγώ έψαξα, βρήκα και πρόσθεσα όλες αυτές τις δαπάνες (δεν ήταν εύκολο).
Και θα σας απογοητεύσω.
Πάμε λοιπόν, ανά κατηγορία, με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία:
Βουλευτικά αυτοκίνητα
Στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2015 προβλέφθηκαν 3.270.000 ευρώ για τη μίσθωση των βουλευτικών αυτοκινήτων (για όλο το χρόνο). Το ποσό έχει μειωθεί από τα περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν παλιότερα, ενώ περίπου 35 βουλευτές δεν ζήτησαν αυτοκίνητο πέρυσι.
Επειδή είμαι χουβαρντάς, θα υποθέσω ότι οι 35 αυτοί βουλευτές άλλαξαν γνώμη, κι επίσης ότι όλοι διάλεξαν το ακριβότερο αυτοκίνητο που δικαιούνταν, χρησιμοποιώντας το σύνολο του σχετικού κονδυλίου. Προκύπτει έτσι μηνιαία δαπάνη 272.500 ευρώ (3.270.000 ευρώ / 12 μήνες).

smallest-car
Τέτοια να τους δώσουμε
Βουλευτική αποζημίωση, ατέλειες και άλλα προνόμια
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η μέση ετήσια αποζημίωση των βουλευτών το 2015 ανέρχονταν σε 93.000 ευρώ. Συνολικά προβλέπονταν 27.900.000 ευρώ (από 30.538.000 την προηγούμενη χρονιά) για τις αποζημιώσεις των βουλευτών, δηλαδή περίπου 2,3 εκατομμύρια το μήνα.
Όμως –όπως σωστά θα αντικρούσει ο φωστήρας οικονομολόγος που έσωσε τη χώρα με ένα viral post- σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονται οι διάφορες ατέλειες (ταχυδρομικά τέλη, τηλεφωνικές γραμμές κλπ.), τα έξοδα γραφείου και τα επιδόματα μετακίνησης.
Επίσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για συμμετοχές σε Επιτροπές, ούτε οι αμοιβές επιστημονικών συνεργατών, αστυνομικών φρουρών και λοιπού προσωπικού.
Επειδή –είπαμε- είμαι φοβερά ανοιχτοχέρης, θα επιβάλω ακόμη σκληρότερη λιτότητα στη Βουλή από αυτήν που προτείνεται στη λύση-που-δεν-είχε-σκεφτεί-κανείς: θα κόψω ολόκληρο τον προϋπολογισμόαμοιβών και εξόδων προσωπικού της Βουλής, ήτοι 124.523.000 ευρώ ετησίως για το 2016.
Αγαπητέ φωστήρα, λυπάμαι: ακόμη και να μην πληρώσουμε σεντ, όχι μόνο στους βουλευτές αλλά και σε κάθε υπάλληλο της Βουλής, θα γλιτώσουμε 10.376.916,7 ευρώ το μήνα.
adeiabouli
Αν ερημώσει τελείως η Βουλή, γλυτώνουμε 10,3 εκατομμύρια το μήνα
Μέχρι τώρα έχουμε μαζέψει περίπου 10,6 εκατομμύρια από τα 2,5 δισεκατομμύρια που μας υποσχέθηκε ο νέος Αρτέμης Σώρρας. Λέτε να βρούμε τα υπόλοιπα 2.489.400.000 παρακάτω; Έχω αγωνία.
Συντάξεις πρώην βουλευτών, υπουργών, πρωθυπουργών, Προέδρων της Δημοκρατίας
Ας μην αποθαρρυνόμαστε. Δεν θα μας γλυτώσουν από την κρίση οι συντάξεις που παίρνουν 753 πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι του κράτους; Μιλάμε για δισεκατομμύρια, σωστά;
Την πατήσαμε, σύντροφοι.
Το σχετικό κονδύλι είναι για φέτος 19.141.368 ευρώ το χρόνο. Περίπου 2.120 ευρώ είναι η μέση σύνταξη για τους πρώην βουλευτές, υπουργούς, πρωθυπουργούς και Προέδρους της Δημοκρατίας – μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με το 2010. Εξάλλου, όσοι έγιναν βουλευτές μετά το 2012 δεν έχουν πια δικαίωμα σύνταξης – δηλαδή μακροπρόθεσμα θα εξαλειφθεί εντελώς το σχετικό κονδύλι, καθώς οι παλιοί εκπρόσωποι του Έθνους θα πηγαίνουν ένας-ένας να κάνουν παρέα στους ακόμη παλιότερους (με ένα ερωτηματικό για γνωστό πρώην πρωθυπουργό).
Τέλος πάντων, ας μην πλατιάζουμε. Αν αυτή τη στιγμή αφήναμε όλους τους πρώην εθνοπατέρες στην ψάθα, θα κερδίζαμε το αστρονομικό ποσό των 1.595.114 ευρώ το μήνα (19.141.368 / 12 μήνες).
mitsotakis
Αυτόν ίσως τον πληρώνουμε για αρκετό καιρό ακόμα
Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και άλλοι αιρετοί
Αυτοί όμως; Αυτοί είναι πολλοί, έτσι δεν είναι; Εδώ κρύβονται τα δις, φέρτε τα πίσω ρε, ουυυυ.
Μπα.
Μου πήραν πάρα πολλή ώρα αυτοί οι υπολογισμοί –άσε την έρευνα- οπότε σας θέλω συγκεντρωμένους και υπομονετικούς.
Ας ξεκινήσουμε από τις περιφέρειες. Υπάρχουν 13 Περιφερειάρχες που αμοίβονται με 4.275 ευρώ το μήνα και οι αντίστοιχοι Πρόεδροι περιφερειακών συμβουλίων που λαμβάνουν 1.125 ευρώ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους Αντιπεριφερειάρχες, που είναι συνολικά όσοι οι περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, δηλαδή 74, και λαμβάνουν 3.260,25 ευρώ το μήνα.
Αν –σε αντίθεση με τον Νομπελίστα συντάκτη των «ισοδυνάμων μας»- χρησιμοποιήσετε ένα απλό κομπιουτεράκι, θα δείτε ότι για όλους τους αιρετούς, όλων των περιφερειών της χώρας, ξοδεύουμε311.458,5 ευρώ μηνιαίως.
Στους Δήμους τα πράγματα περιπλέκονται λιγάκι, διότι οι αμοιβές διαφέρουν ανάλογα με τον πληθυσμό. Επίσης, ο αριθμός των αντιδημάρχων δεν είναι ο ίδιος για κάθε δήμο: σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων μπορούν να υπάρχουν το πολύ οκτώ αντιδήμαρχοι, σε δήμους μεταξύ 20.000 και 100.000 εκλέγονται μέχρι έξι, ενώ στους μικρότερους μέχρι τέσσερις.
Σας ζάλισα, ε; Ας δούμε τα στοιχεία συνοπτικά σε πίνακες:
Dimoi1
Dimoi2
Dimoi3
Συνολικά, λοιπόν, οι αιρετοί στους δήμους μας κοστίζουν 3.802.747 ευρώ το μήνα, αν υποθέσουμε ότι σε όλους τους δήμους τοποθετείται ο μέγιστος αριθμός Αντιδημάρχων.
Τι θα συνέβαινε αν όχι απλώς μειώναμε τις αποζημιώσεις των αιρετών στο 80% της βουλευτικής (όπως προτείνει ο ιδιοφυής σωτήρας του έθνους), αλλά τις καταργούσαμε τελείως; Γιατί –μην τα ξαναλέμε- είμαστε large, δεν κάνουμε μισές δουλειές.
Κόβοντας τελείως τις μηνιαίες αμοιβές του μέγιστου δυνατού αριθμού όλων των αιρετών, σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, θα είχαμε όφελος 4.114.205,50 ευρώ το μήνα.
patoulis
Δεν παίρνουν και λίγα οι δήμαρχοι, αλλά όσο χρυσάφι κι αν τους στερήσουμε, δεν σωζόμαστε
Η σούμα: δυστυχώς δεν σωθήκαμε
Ας ανακεφαλαιώσουμε:
Δεν εφαρμόσαμε απλώς τις περικοπές που προτείνει η viral ηλιθιότητα των ημερών. Για να γίνουμε ακόμη πιο πειστικοί, κόψαμε τελείως όλα τα σχετικά κονδύλια. Δεν δίνουμε ούτε μισθούς, ούτε αυτοκίνητα, ούτε ατέλειες, ούτε συντάξεις – σε κανέναν από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας.
Τι γλυτώσαμε συνολικά;
16.358.736,20 ευρώ το μήνα.
Αυτό είναι περίπου το 0.0065 % των 2,5 δισεκατομμυρίων που μας υποσχέθηκαν. Κάτω από ένα τοις χιλίοις.
Κρίμα που δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα.
ΥΓ. Η χώρα δε γλυτώνει έτσι, αλλά για να γλυτώσω εγώ από την αναμενόμενη αντίδραση πολλών, ας προσθέσω: ναι, μπορούμε να περικόψουμε κι άλλο τις αποζημιώσεις των βουλευτών, γενικά τον προϋπολογισμό της Βουλής (τα έχω γράψει εδώ), τις αντιμισθίες των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι λίγα 16,3 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά ας σταματήσει επιτέλους το παραμύθι ότι αν κόψουμε τις «υπέρογκες» δαπάνες των αντιπροσώπων μας θα λύσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.  
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα