Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ο πνευματικός πολεμιστής δεν έχει κανένα εχθρό παρά μόνο τον εαυτό του


Όσοι έχουν πάρει τους δρόμους της πνευματικής ανάτασης σαν πολεμιστές του φωτός, μαχητές του πνεύματος και της αλήθειας αργά ή γρήγορα συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχουν εξωτερικοί εχθροί και πως ο μόνος εχθρός είναι ο ίδιος ο μικρός εαυτός, το μικρό εγώ που φροντίζει συχνά να βάζει τις τρικλοποδιές του...
Η όλη διαδρομή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο ένας αγώνας απέναντι σε αυτό το μικρό εγώ, τον ίδιο τον εαυτό μας.
Όσοι έχουμε διαβάσει το βιβλίο "η Σχολή των Θεών" σαφώς και κατανοήσαμε για μια ακόμη φορά πως έτσι είναι, αν δεν το είχαμε ήδη συνειδητοποιήσει. Όλοι οι άλλοι γύρω μας δεν είναι παρά καθρέφτες και μυνήματα που λαμβάνουμε για να δούμε τι υπάρχει ακόμη εντός μας από εκείνο το μικρό εγώ που οφείλει να καθαριστεί και να εξαγνιστεί.
Ο Vernon Kitabu Turner γράφει ένα πολύ όμορφο απόσπασμα σχετικά:
"Ο πνευματικός πολεμιστής δεν έχει κανένα εχθρό παρά μόνο τον εαυτό του. Ο αγώνας είναι πάντοτε ενάντια στον εαυτό του. Δεν μπορείς να ελέγξεις πως θα δράσουν οι άλλοι απέναντι σου αλλά μπορείς να κυβερνήσεις τις δικές σου ενέργειες και αντιδράσεις. Ο Sensei Uyeshiba μας θυμίζει πως η αληθινή τέχνη του πολεμιστή είναι να λαμβάνει το πνεύμα του σύμπαντος και να σκορπά γύρω την ειρήνη του. Ο ορισμός του για τον Δρόμο του πολεμιστή είναι η αγάπη."
Ας τα θυμόμαστε αυτά κάθε φορά που κάνουμε βήματα στον κόσμο τούτο.
Δεν υπάρχουν εχθροί γύρω μας. Είναι πάντοτε η δική μας σκοπιά, η δική μας θέση, η δική μας ματιά στα πράγματα που μετρά.
Όσο προχωρούμε το δρόμο μας, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται πως ο δικός μας βαθμός συνειδητοποίησης ως προς τα παραπάνω, είναι που αλλάζει την πραγματικότητα μας.
Όσο οριμάζει αυτή η συνειδητοποίηση τόσο πιο εύκολα αλλάζουν όλα γύρω μας, σε βαθμό που μοιάζει σαν να τα αγγίζει ένα μαγικό ραβδάκι...
Εδώ ακριβώς βασίζεται και η γνωστή ρήση του Γκάντι "γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο".
Δεν παίζει ρόλο το μονοπάτι που επιλέγει κανείς για να εκπαιδεύσει την πνευματικότητα του. Είναι τόσα πολλά που θαρρεί κανείς πως θα χαθεί και θα δυσκολευτεί να επιλέξει... Όμως αυτό μόνο στην αρχή. Η θέληση να γίνει κανείς η αλλαγή θα τον βοηθίσει να βρίσκεται σε κάθε του βήμα στο σωστό σημείο και να λαμβάνει αυτό που χρειάζεται...
Αυτή είναι η εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να αφεθεί στα χέρια του σύμπαντος, στο σχέδιο του θεού...
Από ένα σημείο και μετά όμως είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις ομοιότητες σε όλα τα πνευματικά μονοπάτια, είτε αυτά προέρχονται από τις γνωστές σύγχρονες θρησκείες, είτε από άλλα πνευματικά ρεύματα, ή ακόμη και από το σαμανισμό. Οι ίδιες ομοιότητες διέπουν και τις παραδόσεις και τις μυθολογίες των λαών του κόσμου.
Οι διαφορές που εντοπίζονται δεν είναι παρά επιδερμικές, ενώ οι ομοιότητες είναι αναρίθμητες, ειδικά εάν είναι κανείς σε θέση να διαβάσει και ανάμεσα στις γραμμές των κειμένων και των παραδόσεων...
Κάποια στιγμή ανακαλύπτουμε πως όλες οι μεγάλες αλήθιες είναι πανανθρώπινες και πως η πολυδιάσπαση ή η τοπική διαφοροποίηση δεν είναι παρά άλλο ένα πρόσωπο της ίδιας μορφής.
Όπως έλεγε και ο Πατέρας Παΐσιος, το κακό μπορεί να κάνει σχέδια, όμως θέλει δε θέλει προωθεί το σχέδιο του Θεού.
Όπως κι αν αντιλαμβανόμαστε το θεϊκό στοιχείο, όπως κι αν το προσεγγίζουμε σημασία έχει πάντοτε η προσωπική μας θέση και πρόοδος στο μονοπάτι μας. Όποιο δρόμο κι αν επιλέξει κανείς αργά ή γρήγορα ανακαλύπτει πως όλοι οι δρόμοι είναι ανηφορικοί και βρίσκονται περιμετρικά ενός νοερού βουνού. Όσο πλησιάζουμε στην κορυφή, τόσο πιο φανερό γίνεται πως όλοι οι δρόμοι, όλα τα μονοπάτια οδηγούν εκεί, στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Και αυτό το σημείο είναι που έχει σημασία. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη βαθυτερα τη θέση των αρχαίων μας προγώνων που σεβόντουσαν όλους τους ξένους θεούς και τους τιμούσαν παράλληλα με τους δικούς τους.
Στις μέρες μας ζούμε μια κορύφωση. Το "κακό" -ας το πούμε έτσι- έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πιέζει σφηκτικά από πάρα πολλές πλευρές, με παράλογες και απάνθρωπες νομοθεσίες, με ασφυκτική τάση για έλεγχο, με σκευωρίες και συνωμοσίες. Πράγματι συμβαίνουν όλα αυτά. Όμως εκείνο ακριβώς το "κακό" είναι που έχει αφυπνίσει χιλιάδες ανθρώπων.
Ναι, υπάρχουν "συνωμοσίες" ενάντια στον άνθρωπο γιατί κάποιοι άνθρωποι ήθελαν και θέλουν να ελέγχουν όλους τους άλλους. Υπάρχουν και "μυστικά", επειδή κάποιοι ήθελαν να φυλάξουν μέρος της γνώσης για να διατηρούν το προβάδισμα ή για να μην αλλοιωθεί η ίδια η γνώση. Όμως η αλήθεια αργά ή γρήγορα βγαίνει στο φως και τα μυστικά αποκαλύπτονται. Ειδικά στις μέρες μας τα ψεύδη έχουν αποκτήσει ιδιαίτερα μικρά ποδαράκια...
Έτσι βλέπουμε πως η γνώση έχει πλέον αποκαλυφθεί. Τα μυστικά και τα μυστήρια βλέπουν το φως. Σίγουρα η πληθώρα των πληροφοριών, μετά απο αιώνες σιωπής κάνει δύσκολη την αναγνώριση τους πολλές φορές και άλλες οι αληθινές πληροφορίες βρίσκονται ανάμεσα σε ψεύδη ή μισές αλήθειες...
Ωστόσο όσο εστιάζουμε στις μοιότητες τόσο πιο εύκολη είναι η σταχυολόγιση της αλήθειας. Τη νιώθουμε αυτομάτως. Λάμπει μόνη της και μας έλκει. Όποιος αναζητά βρίσκει. Και ανάλογα με το τι αναζητά, αυτά και βρίσκει.
Έτσι λοιπόν δίχως να κλείνουμε τα μάτια στα όσα άσχημα συμβαίνουν γύρω μας, οφείλουμε να εστιάζουμε στο καλό, λαμπερό και αληθινό, όπου το βλέπουμε. Τα "κακά μαντάτα γρήγορα μαθαίνονται" ούτως ή άλλως και ότι μας χρειάζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το μάθουμε έγκαιρα.
Αν με ρωτάτε θα έλεγα ερευνήστε και μελετήσετε τα πάντα και κρατήστε μόνο το καλό.
Η ίδια η ζωή μας δείχνει το δρόμο αν έχουμε πετάξει τις παρωπίδες της χωριστικότητας.
Οι άνθρωποι είμαστε τόσο όμοιοι, τόσο ίδιοι, που μόνο φαινομενικά διαφέρουμε.
Το χρώμα, η φυλή, η θρησκεία, το κόμμα, η ιδεολογία, το έθνος, είναι απλές ετικέτες. Αν τις ξεκολλήσεις θα δεις πως πάντα έχεις να κάνεις με ανθρώπους...
(Οι σαμάνοι έχουν μια πολύ όμορφη τελετή, όπου καίει κανείς όλους τους ρόλους που παίζει στη ζωή του... όχι για να πάψει να είναι μάνα, αδελφή, πατέρας, φίλος, δάσκαλος ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ακριβώς για να πράττει πάντοτε τα μέγιστα δίχως να ταυτίζεται με αυτό το ρόλο... αυτή την ετικέτα)
Είμαστε ΕΝΑ σύστημα: η ανθρωπότητα και Είμαστε όλοι συνδεμένοι μεταξύ μας στο επίπεδο του υπο- ή υπέρσυνείδητου. Έτσι κάθε σκέψη μας έρχεται και μπαίνει στον κοινό "νου" που μοιραζόμαστε. Γι΄αυτό και είναι σπουδαίο να μπορούμε να τις ελέγχουμε... Ακόμη πιο σπουδαίο είναι να μπορούμε να φροντίζουμε τις ποιότητες της καρδιάς μας, γιατί το συναίσθημα δίνει ένταση στις σκέψεις μας και επιρρεάζει ακόμη πιο έντονα την κοινή μας πραγματικότητα...
Όσοι λοιπόν θέλουμε να λεγόμαστε φωτεινοί πολεμιστές, πολεμιστές και μαχητές του πνεύματος, οφείλουμε να προσέχουμε διπλά τις ποιότητες των σκέψεων και των συναισθημάτων που εκπέμπουμε στον "παναθρώπινο νου". Αντί να ελέγχουμε μονίμως τις ειδήσεις που άλλοι μας στέλνουν -χρωματισμένες συνήθως με φόβο και έλεγχο- ας ελέγχουμε τις δικές μας συν-ειδήσεις, γιατί αυτές είναι που κάνουν τη διαφορά.
Όσο κι αν μας έχουν πείσει ή νατο προσπαθούν, πως "πρέπει να φοβόμαστε τους έξω εχθρούς", η αλήθεια είναι πως οι μόνοι εχθροί είναι αυτοί εντός μας. Κι αν μας βρίσκουν "δεινά" αυτοί οι εσωτερικοί δικοί μας εχθροί είναι που τα προσέλκυσαν...
Βέβαια μπορεί να τα γράφω κάπως απλοποιημένα, αλλά όπως μου αρέσει να λέω η αλήθεια είναι πάντα απλή. Θεραπεύοντας το μέσα μας γιατρεύεται και το γύρω μας. Όπως πάνω έτσι και κάτω, όπως μέσα μας έτσι και γύρω μας.
Ανοιξτε λοιπόν την καρδιά σας, χαμογελάστε, συγχωρήστε, και συνδέστε το πνεύμα με την λαμπερή σας καρδιά. Ειρηνέψτε εντός σας, γαληνέψτε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που να μας απειλεί. Κοιτάξτε τους γύρω σας στα μάτια. Δεν έχετε να κρύψετε τίποτε, όλα είναι ήδη γνωστά. Το μόνο που μετρά είναι το πόση αγάπη μοιράζεστε, το πόση αγάπη εκπέμπετε.
Χαλιναγωγείστε τον εσωτερικό σας "εχθρό", μετατρέψτε τον σε σύμμαχο. Έτσι θα βρίσκεστε στην πλήρη δύναμη σας. Αφήστε την καρδιά να σας οδηγεί. Μάθαιτε να την ακούτε, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στο μικρό "εγώ" μας...
Ευλογίστε κάθε στιγμή που ζείτε και εστιαστείτε στο να μοιράζετε όραμα, πίστη και βεβαιότητα πως όλα θα γίνουν καλύτερα. Ήδη έχουμε πάρει το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Ας κάνουμε όλοι ότι καλύτερο μπορούμε.
Sagianna Valliantam


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα