Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κούλουμα!


Με την ονομασία Κούλουμα αναφερόμαστε στον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας κατά τον οποίο γιορτάζονται τα μεθεόρτια της Αποκριάς και εγκαινιάζεται η περίοδος της Σαρακοστής.
 Αποτελεί θρησκευτική πανελλήνια γιορτή με καταβολές από την αρχαία Αθήνα, κατά άλλους από το Βυζάντιο. 
Πρόκειται για υπαίθρια πανηγυρική γιορτή κατά τη διάρκεια της οποίας καταναλώνονται άζυμος άρτος (λαγάνα) και νηστίσιμα εδέσματα.
Για την προέλευση της ονομασίας "Κούλουμα" δίδονται διαφορετικές εκδοχές. Κάποιοι από τους ιστορικούς θεωρούν πως η λέξη προέκυψε από τη λατινική λέξη cumulus που σημαίνει πληθώρα αγαθών ή επίλογος, επειδή με αυτήν τερματίζεται η αποκριά.

 Ο ιστορικός Δ. Καμπούρογλου αναφέρει πως η ονομασία είναι καθαρά αθηναϊκή και αποτελεί παράφραση της λατινικής λέξης columna (στύλος), την οποία χρησιμοποιούσαν στη νεότερη ιστορία οι Αθηναίοι όταν αναφέρονταν στους Στύλους του ναού του Ολύμπιου Διός όπου την τελευταία ημέρα των Ανθεστηρίων στην αρχαία Αθήνα έριχναν άρτους από σιτάρι και μέλι σε χάσμα που υπήρχε μέσα στο ναό επειδή όπως πίστευαν από το χάσμα εκείνο η Γη είχε απορροφήσει τα νερά του κατακλυσμού.
Πίνακας δημοσίευσης: «Κούλουμα στην Αθήνα», του Christian Perlberg, 1838. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο , Αθήνα.
Πηγές:
*Εγκυκλοπαίδεια Υδρόγειος
*Βικιπαίδεια


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα