Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η Ιστορία της Καρδιοπνευμονικής Ανάνηψης ή CPR (ΚΑΡΠΑ)



Οι προσπάθειες αναζωογόννησης ανθρώπων που έχουν σταματήσει να αναπνέουν χρονολογούνται εδώ και αιώνες. 
Αλλά ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 που η σύγχρονη ΚΑΡΠΑ αναπτύχθηκε.
1740 - Η Ακαδημία των Επιστημών στο Παρίσι συνιστά την στόμα-με-στόμα ανάνηψη για τα θύματα πνιγμού. 
1891 - Ο Dr. Friedrich Maass εκτελεί τις πρώτες τεκμηριωμένες θωρακικές συμπιέσεις σε έναν ασθενή. 
1903 - Ο Dr. George Crile αναφέρει την πρώτη επιτυχημένη χρήση των εξωτερικών θωρακικών συμπιέσεων για να αναβιώσει έναν ασθενή. 
1956 - Οι γιατροί James Elam και Peter Safar αναπτύσσουν την σύγχρονη τεχνική ανάνηψης στόμα-με-στόμα. 


1958 - Εκπαίδευση πάνω σε μοντέλο ανθρώπινου σώματος, το Resusci Anne, αναπτύχθηκε από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας παιχνιδιών Åsmund Laerdal και τους γιατρούς Peter Safar και  Bjorn Lind. Η εκπαίδευση εισάγεται το 1960.
1960 - Οι γιατροί James Jude , William Kouwenhoven και G. Guy Knickerbocker δημοσιεύουν ένα έγγραφο στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (Journal of the American Medical Association) για την «κλειστού θώρακα καρδιακή μάλαξη», η οποία εξελίχθηκε σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη ή CPR. 
1963 - Η American Heart Association εγκρίνει επίσημα την CPR. 
1966 - Οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές CPR δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας.
1972 - . το πρώτο πρόγραμμα μαζικής κατάρτισης CPR στον κόσμο αρχίζει στο Σιάτλ,  περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πιστοποιήθηκαν κατά τα δύο πρώτα έτη 
1981 - 911 φορείς στο King County, Ουάσινγκτον, αρχίζουν να δίνουν οδηγίες CPR από το τηλέφωνο, μια πρακτική που είναι τώρα καθιερωμένη σε εθνικό επίπεδο 
1983 - Η American Heart Association συγκαλεί εθνική διάσκεψη για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών CPR για παιδιά και βρέφη. 
1990 - Προγράμματα δημόσιας πρόσβασης στην απινίδωση  αρχίζουν την τοποθέτηση αυτοματοποιημένων εξωτερικών απινιδωτών, ή AEDs, σε δημόσιους χώρους και παρέχοντας εκπαίδευση στο ευρύ κοινό. 


2005 - Η American Heart Association αναπτύσσει το Family & Friends CPR Anytime Kit, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να μάθει CPR σε 20 λεπτά.
2008 - Η American Heart Association εισάγει την μόνο με χέρια τεχνική. 
2015 - Μέσα από ένα δίκτυο περίπου 400.000 δασκάλων και 4.000 εκπαιδευτικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, η American Heart Association εκπαιδεύει περισσότερους από 17 εκατομμύρια ανθρώπους στην CPR κάθε χρόνο. Είκοσι οκτώ πολιτείες απαιτούν τώρα πρακτική στην CPR με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, για αποφοίτηση από το λύκειο. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια απόφοιτοι δημόσιων γυμνασίων εκπαιδεύονται στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Πηγές: American Heart Association, Journal of the American Medical Association, Laerdal Medical

Παναγιώτης Σπανός 
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

H αναδημοσίευση υλικού σε άλλη ιστοσελίδα επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση της αναφοράς της πηγής με ενεργό link  και όχι απλά η λέξη  ‘ΠΗΓΗ’ με λίνκ, θεωρώντας απαραίτητο ο αναγνώστης να έχει άμεση γνώση για το ποιος υπογράφει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα