Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Γιατί τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν είναι η ενεργειακή λύση. Ανακεφαλαίωση με λίγα λόγια




Είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια η απάντηση στις ενεργειακές μας ανάγκες;

Έχουμε πολύ ήλιο και πολύ αέρα. Είναι και τα δύο δωρεάν και καθαρά και δεν εκπέμπουν CO2.  Πού είναι το πρόβλημα;

Γιατί τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, μαζί, αποτελούν λιγότερο από 2% της παγκόσμιας ενέργειας;

Για να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που κάνει την ενέργεια, ή ο,τιδήποτε άλλο φθηνό και άφθονο.  Για να είναι κάτι φθηνό και άφθονο πρέπει κάθε στάδιο της παραγωγής του, καθώς και τα υλικά που χρησιμοποιούνται να είναι φθηνά και άφθονα.

Ναι, ο ήλιος είναι δωρεάν.  Το ίδιο και ο αέρας.  Αλλά η διαδικασία της μετατροπής του ηλιακού φωτός και του αέρα σε χρήσιμη ενέργεια και σε μεγάλη κλίμακα είναι κάθε άλλο παρά δωρεάν. Για την ακρίβεια, σε σύγκριση με τις άλλους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ορυκτά καύσιμα, πυρηνικά και υδροηλεκτρικά) η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι πανάκριβες!

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο ήλιος και ο αέρας, σαν πηγές ενέργειας, είναι και "ασθενείς" (ή για την ακρίβεια "διάχυτες") και αναξιόπιστες ( ο πιο τεχνικός όρος είναι "διαλείπουσες").  Χρειάζονται πολλοί πόροι για την συλλογή και συγκέντρωσή τους (και πολλή "διάχυτη" ενέργεια για την παραγωγή λίγου χρήσιμου "έργου"), και ακόμα περισσότεροι για να γίνουν προβλέψιμα διαθέσιμοι την στιγμή που τις χρειαζόμαστε.

Σε αντίθεση με το κάρβουνο ή το πετρέλαιο, ο ήλιος και ο αέρας δεν μεταφέρουν συγκεντρωμένη ενέργεια, που σημαίνει ότι χρειάζονται πολλά ειδικά υλικά και πρώτες ύλες για την παραγωγή λίγης χρήσιμης ενέργειας.

Για την ηλιακή ενέργεια χρειάζονται καθαρό πυρίτιο, φώσφορος, βόριο, οξείδιο του τιτανίου και φυσικά αλουμίνιο, γυαλί, και χαλκός.  Όλα αυτά τα υλικά πρέπει να εξορυχθούν, να επεξεργαστούν και να παραχθούν βιομηχανικά, για να κατασκευαστούν τα φωτοβολταϊκά πανέλα, και όλες αυτές οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες (και απαιτούν συγκεντρωμένη και σταθερή, προβλέψιμη ενέργεια). 

Για τα αιολικά απαιτούνται σύνθετα υλικά υψηλών προδιαγραφών για τα πτερύγια, το σπάνιο ορυκτό νεοδύμιο για τους ειδικούς μαγνήτες και φυσικά ατσάλι και ενισχυμένο σκυρόδεμα -- που τίποτα από αυτά δεν μπορεί να παραχθεί από χιλιάδες αιολικά ύψους ουρανοξύστη.

Και όσο μεγάλο κι αν είναι το πρόβλημα της "διάχυτης" ενέργειας,  δεν είναι τίποτα μπροστά στο πρόβλημα της διαλείπουσας, τυχαίας και μεταβλητής λειτουργίας


Δεν αποτελεί είδηση ότι ο ήλιος δεν λάμπει συνέχεια. Και ο αέρας δεν φυσάει συνέχεια. Ο μόνο τρόπος που θα μπορούσε η ηλιακή και η αιολική ενέργεια να ήταν χρήσιμη, θα ήταν αν μπορούσαμε να τις αποθηκεύσουμε και να τις χρησιμοποιούμε όταν τις χρειαζόμαστε. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε πετρέλαιο σε μια δεξαμενή, αλλά πού μπορούν να αποθηκευθούν η ηλιακή και η αιολική ενέργεια;  Δεν υπάρχει κανένα σύστημα μαζικής αποθήκευσης.  Για αυτό και πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχει αυτόνομη, ανεξάρτητη αιολική ή ηλιακή ηλεκτροπαραγωγή.  Κάθε τέτοια μονάδα απαιτεί υποστήριξη, εφεδρεία, και μαντέψτε από τι υποστηρίζονται:  Ορυκτά καύσιμα.

Η Γερμανία είναι η πρώτη σε χρήση ΑΠΕ χώρα στον κόσμο.  Η λέξη "κουτουρού" είναι η λέξη που ταιριάζει στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, στην Γερμανία.  Ο αέρας είναι τυχαίος, και δεν έχει ήλιο τον χειμώνα ή την νύχτα.  Η απαραίτητη σταθερή ηλεκτροπαραγωγή είναι από κάρβουνο. Και ενώ ξοδεύτηκαν δεκάδες δισεκατομμυρίων για επιδοτήσεις σε ΑΠΕ η χρήση καυσίμων δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε, και λιγότερο από 10% της ενέργειάς της είναι από αιολικά ή φωτοβολταϊκά.  Και η μεταβλητή λειτουργία των συμβατικών μονάδων για να καλύψουν την κουτουρού λειτουργία των ΑΠΕ, έχει ανεβάσει τόσο πολύ το κόστος, που οι Γερμανοί ανακάλυψαν τον όρο "ενεργειακή φτώχεια" που αναφέρεται στο ότι ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος.

Τίποτα δεν είναι δωρεάν, και η ενέργεια δεν είναι δωρεάν, και αυτό περιλαμβάνει και την πολύ ακριβή (και ελάχιστη χρήσιμη) ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο.



Τα έχετε ξανακούσει, αλλά είναι καλή ανακεφαλαίωση με ελληνικούς υπότιτλους


Και μην ξεχνάτε:

  1. Το πετρέλαιο δεν χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά στις μεταφορές
  2. Η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται, παντού, είτε με κάρβουνο, είτε με πυρηνικά, είτε με υδροηλεκτρικά
  3. Το κάρβουνο και τα πυρηνικά δεν είναι ούτε δωρεάν, ούτε χωρίς προβλήματα, αλλά σε αντίθεση με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ηλεκτροδοτούν! Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά ηλεκτροδοτούν  μόνο ...μπαταρίες (και είναι δικαιολογία για ατέλειωτα χωματουργικά)
  4. Τα υδροηλεκτρικά είναι θαυμάσια, όπου υπάρχουν πολλά νερά που περισσεύουν και κατάλληλη γεωμορφία
  5. Μετά από 40 χρόνια ύπαρξης και 25 χρόνια αδρών επιδοτήσεων, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είναι ενεργειακά ανύπαρκτα, παγκοσμίως
  6. Χώρες που προσπάθησαν και προσπαθούν εντατικά με αιολικά και φωτοβολταϊκά, το μόνο που κατάφεραν είναι να υπερδιπλασιάσουν το κόστος του ρεύματος, χωρίς να εξοικονομήσουν καύσιμα, ή να μειώσουν ρύπους από χρήση ορυκτών.
  7. Το κόστος και η μη μείωση ρύπων είναι ένα προφανές πρόβλημα. Η αστάθεια και η ζημιά στα δίκτυα είναι εξ ίσου μεγάλο πρόβλημα.
  8. Οι έννοια του αιολικού ή του ηλιακού "δυναμικού" είναι κοροϊδία που απευθύνεται σε όσους δεν καταλαβαίνουν ότι η διάχυτη και διαλείπουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι βασικά άχρηστη για να ζεστάνεις ένα μπρίκι νερό όταν το χρειάζεσαι.
  9. Η θεωρητικά εφικτή αποθήκευση, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση είναι απαγορευτικά ακριβή και τεχνικά ανέφικτη σε κλίμακα πέρα από ακριβά επιδοτούμενα πειράματα για ημι-έρημα νησιά.
  10. Η Γερμανία με τις πολλές ΑΠΕ, υπερδιπλασίασε το κόστος του ρεύματός της, δεν μείωσε χρήση καυσίμων ή ρύπους,  εξάγει πάνω από τα 2/3 των μηχανημάτων ΑΠΕ σε ανυποψίαστα θύματα και ηλεκτροδοτείται, πάντα, από λιγνίτη και κάρβουνο.
Οι ΑΠΕ είναι θαυμάσιες για αυτούς που τις εξάγουν και για τους πλιατσικολόγους που βγάζουν ποσοστά ή μισθούς για να τις διαφημίζουν, αλλά δεν ηλεκτροδοτούν.  Δεν ηλεκτροδοτούν. Το εάν είναι καθαρές, ή βρώμικες ή ο,τιδήποτε, χάνεται μπροστά στο ότι δεν ηλεκτροδοτούν.  Η τυχαία και κουτουρού παραγωγή ρεύματος, δεν είναι ηλεκτροδότηση.  Η χρήση τυχαίας και κουτουρού ηλεκτροδότησης σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, απλά ακριβαίνει το ρεύμα, χωρίς όμως να μειώνει την ανάγκη της κανονικής ηλεκτροπαραγωγής, χωρίς να εξοικονομεί καύσιμα, χωρίς να μειώνει ρύπους. 

Ο σύνδεσμος της εξαιρετικής συνοπτικής παρουσίασης με Ελληνικούς υποτίτλους από το Κοινό Τηνίων.


archaeopteryxgr

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα