Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η Εκδίκηση των Αρχετύπων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον  τύπο και την μορφή του όντος που εξήλθε από την κοσμική μήτρα του σύμπαντος, εν τη αρχή του, και το πότε,  χάνεται χάνεται στα βάθη του άχρονου  χώρου.
Εκείνο που μπορούμε να γνωρίσουμε, είναι η παρουσία των όντων και δη, των εμβίων, μέσα από το περίγραμμα του κουκουλιού τους  με τη συμβολή  των μεταφραστικών προγραμμάτων των γραμμάτων και των αριθμών, των συμβόλων τους.
Η λέξη  «αρχέτυπο» δεν υπάρχει στον  Όμηρο, παρά μόνο ως το πρώτο συνθετικό της λέξης, την αρχή και το ρήμα, άρχω.
Η έννοια της, απαντάται στον Πλάτωνα, ως ΙΔΕΑ και στον Πυθαγόρα ως ΑΡΙΘΜΟΣ , ακόμη και στον Ηράκλειτο  που αντιμετώπιζε  την ψυχή, ως αρχετυπική αρχή.
Τι είναι όμως το αρχέτυπο;
Ο Γιουνγκ μιλάει για τέσσερα βασικά αρχέτυπα, της μεγάλης μητέρας, του σοφού, του κατεργάρη γελωτοποιού και της αναγέννησης ,  βυθισμένα στο συλλογικό και προσωπικό ασυνείδητο της φυλής ή ενός ατόμου.

Η σύγχρονη   φυσική, μας μιλάει για τον κόσμο της ενέργειας και της ύλης, καθώς και τη σύνδεση μεταξύ τους, συμφώνως με την αρχή της σχετικότητος και την μετατροπή, της μιας κατάστασης στην άλλη.

Τι είναι ενέργεια;

Δεν γνωρίζουμε ,γιατί είναι αόρατη.
Την καταλαβαίνουμε μέσα από τα αποτελέσματά της. Μπορούμε να τη  «δούμε»  όμως, με τα μάτια της εσωτερικής όρασης, αλλά αυτό προϋποθέτει καθαρότητα του  νησιού της ύλης.

Ο κόσμος που βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε με τις περιορισμένες δυνατότητες των αισθήσεων μας, είναι ένας κόσμος αντικειμένων και υποκειμένων, αλλά είναι και ένας κόσμος της ενέργειας τους, όση και όπως αυτά, την διαθέτουν.

Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να ορίσουμε ως αρχέτυπο, ένα περίβλημα, που περιέχει  ένα πνεύμα ιδιοτήτων και ενεργειών, ένα σπόρο πυρός, φωτιάς.

Ο σπόρος αυτός,  γονιμοποιεί   τον χώρο και γονιμοποιείται από τον χρόνο και δημιουργεί την ύλη, πρόσωπα, πλανήτες, δένδρα, ζώα, φυτά.

Η επίδραση των αρχετύπων στην εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους ,είναι μεγίστης σημασίας, γιατί ο άνθρωπος τρέφεται από τα αρχέτυπα του, από την φωτιά τους. 
Ζει από αυτά, όπως ζει από το νερό, την γη και τον αέρα.

Στην ουσία τα αρχέτυπα , πρότυπα που έχει και προβάλει, καθορίζουν το ποσόν και την στάθμη της ενέργειας που κατέχει.

Όσο πιο υψηλά πρότυπα έχει,  ένας λαός ή ένας άνθρωπος,τόσο πιο υψηλό το επίπεδο της ενέργειας του και των δυνάμεων του.

Το πρώτο πράγμα που κάνει κάποιος τύραννος που φοβάται για την εξουσία του, είναι να καταστρέψει τα αρχέτυπα,  τα δυνατά πρότυπα , τα σοφά, τα ηρωικά, τα γενναία και να διακόψει την ροή της ενέργειας.

Έτσι αποδυναμωμένος  ο άνθρωπος, εκφυλίζεται συνεχώς  σε μια άμορφη ποδηγετούμενη μάζα χωρίς αξίες και ιδανικά.

«Δείξε μου το πρότυπό σου να σου  ποιος είσαι».
είναι μια ακριβής ενδεικτική  αναφορά.

Σε ένα κόσμο που προωθούνται, διαφημίζονται  και χρυσοπληρώνονται αδρά, χάρτινα είδωλα,   τραγουδιστές, ροκ σταρ οπιομανείς, πορνοστάρ, καλλιτέχνες  παλλόμενων  κεφαλών, συγγραφείς γκρι σκιών,  αχυράνθρωποι πολιτικοί, δειλοί στρατηγοί,  ανεγκέφαλοι ποδοσφαιριστές , ό,τι πιο  άθλιο, ηλίθιο και χαζό, ας μην αναρωτιούνται μερικοί,  γιατί αυτό το γένος των ανθρώπων θα εξαφανιστεί.

Είναι όχι μόνο αναπόφευκτη η πτώση της  εντροπίας, αλλά, και ταχύτατη.
Χωρίς  όμορφα   πρότυπα  , αυτός ο κόσμος, εκφυλισμένος,  μέσα στην ασχήμια του, θα χαθεί.

Όχι, δεν υπάρχει  η λέξη  «αρχέτυπο»  μέσα στα Ομηρικά Έπη, αλλά είναι εμφανής, η  ισχυρή παρουσία τους σε όλες τις ΛΕΞΕΙΣ των ραψωδιών και ειδικά στα ΟΝΟΜΑΤΑ των προσώπων του έργου, παράδειγματα  προς μίμηση και προς αποφυγή.

Γιατί τα Ομηρικά Έπη είναι οι γεννήτορες  δυνατών αρχετύπων, είναι η μητέρα και ο πατέρας όμορφων παιδιών και δένδρων με υγιείς  ρίζες,  γερών, στον κήπο τους.

Η σύνδεση μαζί τους  δημιουργεί ένα δίαυλο, ανεξάντλητη, αέναο πηγή ενέργειας, δύναμης, σοφίας,  έμπνευσης και δημιουργικής φαντασίας.
Είναι η πρωταρχική ΜΗΤΡΑ των αρχετύπων  Ιδεών,  στο πεδίο της ενέργειας και η προβολή τους, στον κόσμο  της  καθαρότητος της Ύλης, της διαύγειας  και της διαφάνειας της.

Αστραία
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα