Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Έρευνα: πόσο κοστίζει, αλήθεια, η αγάπη;

Έρευνα: πόσο κοστίζει, αλήθεια, η αγάπη;
Μας στοιχίζει ακριβά το γεγονός ότι θεωρούμε την αγάπη ανεκτίμητη, λέει νέα μελέτη.
Πρόκειται για έρευνα τεσσάρων επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ Peter McGraw, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν κάνουμε "συναισθηματικές αγορές" (αντικειμένων που έχουν σχέση με την έκφραση συναισθημάτων), είναι λιγότερο πιθανό να λάβουμε αποφάσεις με γνώμονα την εξοικονόμηση χρημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Judgement and Decision Making τον Ιανουάριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν ψωνίζουμε "συναισθηματικά" δώρα, έχουμε την τάση να κάνουμε την πιο ακριβή επιλογή, ακόμα και αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αντικείμενα ίδιας ελκυστικότητας.

Τριπλή μελέτη

Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε τρία ξεχωριστά πειράματα, με τη συμμετοχή συνολικά 244 εθελοντών, με στόχο να εξετάσουν τρεις πτυχές της αγοραστικής διαδικασίας: τις προτιμήσεις των καταναλωτών στην επιλογή, στην έρευνα και στη διαπραγμάτευση των αγορών τους. 

Επιλογή: ακριβές αγορές για το ταίρι μας, προς αποφυγή λαθών

Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δαχτυλίδια αρραβώνων τα οποία παρουσιάζονταν σε ζευγάρια. Για κάθε ζευγάρι, λάμβαναν πληροφορίες για την τιμή, τα καράτια ή/και το χρώμα των διαμαντιών. Σε όλες τις περιπτώσεις που η τιμή ήταν γνωστή, οι συμμετέχοντες επέλεγαν σε ποσοστά από 79% - 95% το ακριβότερο δαχτυλίδι.

Έρευνα: πόσο κοστίζει, αλήθεια, η αγάπη;
Αντιθέτως, όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν πληροφορίες μόνο για το μέγεθος και το χρώμα του διαμαντιού, οι επιλογές τους ήταν σχεδόν απόλυτα μοιρασμένες, γεγονός που όπως γράφουν οι ερευνητές, δείχνει ότι οι άνθρωποι, επιχειρώντας να αποφύγουν τα λάθη, επιλέγουν υψηλότερης ποιότητας αντικείμενα, στα πλαίσια των αγορών για τον γάμο, αλλά μόνο όταν γνωρίζουν την τιμή.

Έρευνα: μόνο για υψηλότερη ποιότητα, αν η αγορά είναι συναισθηματική

Στο δεύτερο πείραμα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα Α κλήθηκε να δει ένα τεφροδοχείο υψηλής ποιότητας και τιμής και να φανταστεί ότι το αγοράζει για την κηδεία ενός αγαπημένου ("συναισθηματική αγορά"), ενώ η ομάδα Β κλήθηκε να δει ένα απλό κουτί χαμηλότερης ποιότητας και τιμής και να φανταστεί ότι το αγοράζει για να αποθηκεύσει το ρολόι ενός συγγενή.
Έρευνα: πόσο κοστίζει, αλήθεια, η αγάπη;
Όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο θα ήταν διατεθειμένοι να αναζητήσουν ένα δοχείο είτε υψηλότερης ποιότητας είτε χαμηλότερης τιμής, τα μέλη της ομάδας Α ήταν τα λιγότερο πρόθυμα να αναζητήσουν μία καλύτερη τιμή, αλλά τα περισσότερο πρόθυμα να ψάξουν για ένα ακόμα καλύτερο τεφροδοχείο. Στην ομάδα Β, τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίθετα.

Διαπραγμάτευση: καμία διάθεση, όταν κάνουμε αγορές για αγαπημένους

Τέλος, στο τρίτο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αγοράσουν γλυκά για τα γενέθλια ενός αγαπημένου τους προσώπου ή κάποιου τρίτου, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύουν ότι όταν έκαναν αγορές για κάποιον που αγαπούσαν, δεν είχαν σχεδόν καμία διάθεση να διαπραγματευτούν είτε την τιμή είτε την ποσότητα των γλυκών.

Η αγάπη δεν έχει τιμή (ή μήπως έχει;)

Συμπερασματικά, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι άνθρωποι δείχνουν μια γενική απροθυμία να θέσουν τιμή στην αγάπη. Οι άνθρωποι όταν κάνουν συναισθηματικές αγορές, θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα, ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητο, θα αποφύγουν τις διαπραγματεύσεις και θα μπουν σε διαδικασία έρευνας, μόνο για να βρουν κάτι καλύτερο -όχι κάτι οικονομικότερο.
Έρευνα: πόσο κοστίζει, αλήθεια, η αγάπη;
“Η αγοραστική συμπεριφορά των ανθρώπων αλλάζει όταν έχουν να κάνουν αγορές από αγάπη, διότι αισθάνονται ότι είναι λάθος να λάβουν υπόψη τους μέτρα εξοικονόμησης κόστους [σε αυτές τις περιπτώσεις]”, δήλωσε σχετικά ο Δρ McGraw. "Οι άνθρωποι αποφεύγουν αυτά τα μέτρα εξοικονόμησης στης συναισθηματικές αγορές, επειδή θέλουν να αποφύγουν την απόφαση για τη σωστή τιμή μίας σχέσης".
Οι ερευνητές λένε πως η τάση αυτή, καθιστά μεγαλύτερη την πιθανότητα οι άνθρωποι να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης όταν αγοράζουν αντικείμενα από τις βιομηχανίες γάμου, κηδειών και άλλες σχετικές, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν ενδεχομένως περισσότερα από όσα αντέχει η τσέπη τους. 
Έτσι, σημειώνουν οι ειδικοί, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι έχουμε αυτήν την τάση από τη φύση μας, καθώς, στη διάρκεια της ζωής μας, θα κληθούμε κατά κανόνα να κάνουμε πολλές τέτοιες αγορές.
Άλλωστε, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, τα ακριβά δαχτυλίδια αρραβώνων δεν αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία ενός γάμου
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα