Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Μελέτη: ποια σχέση μπορεί να έχει ο ήλιος με το κάπνισμα;

Μελέτη: ποια σχέση μπορεί να έχει ο ήλιος με το κάπνισμα;
Η έκθεση στον ήλιο προστατεύει τις γυναίκες απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής τους. Ως αποτέλεσμα, η αποφυγή του ήλιου μπορεί να είναι συνήθεια παρόμοια επιβλαβής με το κάπνισμα.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα μελέτης Σουηδών ερευνητών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λουντ, στη Σουηδία, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine.
Στόχος της μελέτης, ήταν να εξεταστούν οι διαφορές στις κύριες αιτίες θανάτου των γυναικών, σε σχέση με την έκθεσή τους στον ήλιο. Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο των ειδικών τέθηκε η παρατήρηση πως οι γυναίκες που εκτίθενται στον ήλιο έχουν χαμηλότερη θνησιμότητα, αλλά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Μελέτη: ποια σχέση μπορεί να έχει ο ήλιος με το κάπνισμα;
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 29518 γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν πριν 20 χρόνια, όταν ήταν 25 έως 64 ετών, σε έρευνα για το μελάνωμα στη νότια Σουηδία (MISS). Οι ερευνητές μπόρεσαν να συγκεντρώσουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνήθειες των γυναικών που είχαν ως αποτέλεσμα την έκθεσή τους στον ήλιο, σε βάθος εικοσαετίας.
Λαμβάνοντας υπόψη πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες και αναλύοντας τα δεδομένα χρησιμοποιώντας σύγχρονα στατιστικά επιβίωσης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν συνήθειες οι οποίες τις εξέθεταν στον ήλιο, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου από αιτίες που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο ή τις καρδιοπάθειες, σε σχέση με εκείνες που απέφευγαν τον ήλιο.
Ωστόσο, "ως αποτέλεσμα της αυξημένης επιβίωσής τους", γράφουν οι ερευνητές, "η σχετική συνεισφορά του θανάτου από καρκίνο ήταν αυξημένη σε αυτές τις γυναίκες". Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως σημειώνεται στη μελέτη, οι γυναίκες που απέφευγαν τον ήλιο είχαν προσδόκιμο ζωής μειωμένο κατά 0,6 έως 2,1 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν την περισσότερη έκθεση στον ήλιο από όλες.
Μελέτη: ποια σχέση μπορεί να έχει ο ήλιος με το κάπνισμα;
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές κατέληξαν και στο ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι "δεν αποκλείεται η αποφυγή του ήλιου να είναι παράγοντας κινδύνου για θάνατο παρόμοιας σημασίας με το κάπνισμα", το οποίο στηρίζουν στην παρατήρηση ότι οι μη καπνίστριες που απέφευγαν τον ήλιο είχαν παρόμοιο προσδόκιμο ζωής με τις καπνίστριες που εκθέτονταν περισσότερο σε αυτόν.
Συμπερασματικά, η νέα μελέτη συμπεραίνει ότι οι γυναίκες που "βγαίνουν στον ήλιο" είναι πιθανότερο να ζουν περισσότερο, παρά τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. 
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το ανωτέρω συμπέρασμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναιρέσει την ξεκάθαρη σχέση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου με τον καρκίνο του δέρματος, η οποία έχει εξακριβωθεί από πλήθος άλλων μελετών, ούτε θα ήταν σοφό να το εκλάβουμε ως "οδηγία" υπερέκθεσης στον ήλιο -ιδιαίτερα, τον καλοκαιρινό. Μέτρον άριστον.
Ενόψει του καλοκαιριού, υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί αναφέρουν ότι η χρήση αντηλιακών είναι απαραίτητη καθημερινά, ανάλογα με τον τύπο δέρματος, την εποχή, την επαγγελματική απασχόληση και τη χώρα που ζει κανείς, ενώ συνιστούν την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ., γιατί τότε οι ακτίνες του ηλίου είναι πολύ πιο επικίνδυνες.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα