Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Μύθος ή αλήθεια η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος ;

Diet-blood
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πάμπολλες θεωρίες περί αδυνατίσματος. Μία από αυτές, η οποία μας τράβηξε το ενδιαφέρον είναι η δίαιτα βάσει της ομάδας αίματός σας, του Peter D’ Adamo.
Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι υπάρχουν κατάλληλες και ακατάλληλες τροφές για κάθε ομάδα αίματος. Μπορεί μια τροφή να είναι κατάλληλη για έναν άνθρωπο της ομάδας Α, αλλά ακατάλληλο για έναν της ομάδας Ο. Σύμφωνα με τη θεωρία του, ο κάθε οργανισμός αφομοιώνει διαφορετικά τις τροφές. Αν γνωρίζετε τι πρέπει να τρώτε, βάσει της ομάδας αίματός σας, τότε θα απαλλαγείτε γρηγορότερα από τις τοξίνες, ενισχύοντας τη διαδικασία καύσης του λίπους σας.
Η θεωρία αυτή βασίζεται στη δράση των λεκτινών, οι οποίες είναι ουσίες που αντιδρούν διαφορετικά όταν έρθουν σε επαφή με το αίμα της κάθε ομάδας.
Κάθε άνθρωπος ως ξεχωριστή γενετικά οντότητα χρήζει ιδιαίτερων διατροφικών οδηγιών. Οι λεκτίνες των τροφίμων (κατηγορία πρωτεϊνών) προκαλούν τη συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε διάφορα όργανα ή συστήματα του σώματος. Κάθε άτομο πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες λεκτίνες, οι οποίες προκαλούν συγκόλληση ερυθροκυττάρων σε άτομα της δικής του ομάδας αίματος
Ανάλογα με την ομάδα αίματος :
Ομάδα 0 – κυνηγοί: ανάγκη για έντονη σωματική άσκηση και κατανάλωση κρέατος – περιορισμός σε ψωμί, σιτηρά, δημητριακά
Ομάδα Α – καλλιεργητές: ανάγκη για φυτοφαγική δίαιτα, ώστε να γίνουν λεπτότεροι και πιο παραγωγικοί
Ομάδα Β – νομάδες: ανάγκη για κατανάλωση γαλακτοκομικών και για διατροφή με ποικιλία
Ομάδα ΑΒ – ανάμιξη της Α και της Β
Η αντίθετη άποψη

Γιατροί απαντούν ότι όλα τα παραπάνω στερούνται νοήματος, από βιολογικής άποψης τουλάχιστον, και εφιστούν την προσοχή λέγοντας ότι το να δώσεις τέτοιου είδους ανισορροπία σε ένα διαιτολόγιο, αφαιρώντας κάποια τροφή ή υπερκαταναλώνοντας κάποια άλλη, μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνες επιπτώσεις στον οργανισμό.
Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν προσπαθήσει επιτυχώς ή ανεπιτυχώς παραπάνω από 1 φορά για να μειώσουν το βάρος τους, ενώ η συντήρηση του ιδανικού τους βάρους είναι μια ακόμη πιο δύσκολη υπόθεση. Αυτή η κατάσταση <σπρώχνει> πολύ κόσμο να ακολουθήσει δίαιτες διαφορετικές (ανορθόδοξες) από αυτές που συστήνουν οι επίσημοι σύλλογοι διαιτολόγων.
Στο παρελθόν, στον βωμό της γρήγορης απώλειας βάρους εφαρμόζονταν ανορθόδοξα διαιτητικά σχήματα, όπως χημικές δίαιτες, δίαιτες αποτοξίνωσης κ.α., με αποτέλεσμα την απώλεια κυρίως μυϊκής μάζας, υγρών κα λιγότερο του λιπώδους ιστού. Αυτό ο τρόπος αδυνατίσματος δεν ήταν μόνιμος και γι΄ αυτό παρουσιάστηκε το φαινόμενο <γιο-γιο>, δηλαδή η προσθήκη όλου του απολεσθέντος βάρους. Σήμερα η κατάσταση αυτή έχει εξελιχθεί, έχοντας προταθεί πολλά νέα διατροφικά σχήματα. Κάποια από αυτά δεν ενέχουν μεγάλους κινδύνους για την υγεία του οργανισμού. Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος συγκαταλέγεται σε αυτές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα δυσθρεψίας και υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού δεν υφίσταται επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Μια τέτοια διατροφή έκτος του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι πολύ περιοριστική, δεν είναι ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά αφού αποκλείονται ορισμένα τρόφιμα. Είναι γνωστό ότι για να μπορέσει μια γυναίκα να διατηρήσει την οστική της μάζα σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφύγει την οστεοπόρωση θα πρέπει να παίρνει τουλάχιστον δύο μερίδες ασβεστίου καθημερινά. Με βάση όμως την παραπάνω θεωρία τα γαλακτοκομικά απαγορεύονται για τα άτομα με ομάδα αίματος Ο και Α. Έτσι τα άτομα αυτά για να χάσουν βάρος θα πρέπει να πάθουν οστεοπόρωση, γιατί είναι ευνόητο ότι δεν μπορούν για μια ζωή να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου. Επίσης τα άτομα με ομάδα αίματος Α καθώς και αυτά με ΑΒ θα πρέπει να αποφεύγουν και το κρέας .Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένα άτομο έχει αναιμία και μεγάλη ποσότητα αιμικού σιδήρου, που είναι η μορφή εκείνη του σιδήρου που απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον οργανισμό, βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα; Παρατηρούμε δηλαδή ότι μια τέτοια διατροφή δεν είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες ή παθήσεις του κάθε ατόμου.
Μια ακόμα παρατήρηση για αυτή την κλινικά αστήρικτη μέθοδο αδυνατίσματος. Υπάρχουν άνθρωποι που σύμφωνα με αυτή την μέθοδο δεν μπορούν να φάνε όσπρια γιατί οι λεκτίνες που περιέχουν θα τους προκαλέσουν πρόβλημα. Μύθος. Οι λεκτίνες αποδεδειγμένα μειώνονται δραστικά με το βράσιμο και την αλλαγή του νερού.
Υπάρχουν μεγάλα τμήματα πληθυσμού που δεν έχουν μεγάλη ποικιλία στο διατροφικό τους πλάνο για λόγους γεωγραφικούς (ζουν σε άνυνδρες περιοχές ή σε περιοχές που δεν καλλιεργούνται εύκολα), θρησκευτικούς ή και οικονομικούς. Για παράδειγμα υποσιτισμένοι πληθυσμοί σιτίζονται κύρια με σιτάρι ή χυλό δημητριακών. Αν ίσχυαν οι θεωρίες των τροφικών αλλεργιών ή της διατροφής με βάση την ομάδα αίματος τότε θα βρίσκαμε άτομα με ασυμβατότητα μεταξύ τροφής και ομάδας αίματος που θα ήταν παχύσαρκα.
Άλλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά χρειάζεται ένα άτομο που έχει αναιμία, άλλες ένα άτομο με υπόταση, με υπερλιπιδαιμία, με σακχαρώδη διαβήτη, ή συνδυασμούς των παραπάνω, αλλά ακόμα και ένας υγιείς άνθρωπος αν εφαρμόσει μια τέτοια διατροφή δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά αφού αποκλείονται από την διατροφή του ορισμένες ομάδες τροφίμων. Είναι εξακριβωμένο ότι εφαρμόζοντας μια διατροφή όπου ορισμένα τρόφιμα απαγορεύονται και ορισμένα επιτρέπονται θα έχουμε απώλεια βάρους; Ας πάρουμε για παράδειγμα την διατροφή που θα έπρεπε να εφαρμόσουν τα άτομα με ομάδα αίματος Α. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να αποκλείσουν από την διατροφή τους όπως είπαμε τα κρέατα ,τα γαλακτοκομικά κ.α. Αν καταναλώνουν σε ανεξέλεγκτες ποσότητες τα τρόφιμα που επιτρέπεται για την ομάδα αίματος τους θα χάσουν βάρος; Η απάντηση είναι όχι γιατί δεν είναι δυνατόν να προσλαμβάνεις περισσότερες ή και ίσες θερμίδες με αυτές που έχεις ανάγκη και να χάνεις βάρος.
Έτσι το πιο σωστό είναι να εφαρμόζεις μια σωστή διατροφή εξισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά και προσαρμοσμένη στις δικές σου ανάγκες ώστε να παραμείνεις υγιείς, να χάσεις το περιττό σου λίπος και κυρίως να αποκτήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες ,για να διατηρήσεις το βάρος σου μετά την απώλεια των περιττών σου κιλών.
Δεν υπάρχει καμία κλινική απόδειξη για την μέθοδο αυτή. Οι εμπνευστές της πήραν ένα κομμάτι της βιοχημείας και διαστρεβλώθηκε όσο γίνεται. Αν ίσχυε αυτό τότε θα είχε εξαφανισθεί το ανθρώπινο είδος. Με τον ίδιο τρόπο όσοι έχουν διαφορετικό χρώμα ματιών θα έπρεπε να τρώνε και διαφορετικά φαγητά. Είναι απάτες συγκεκριμένων ανθρώπων για να βγάζουν χρήματα. Γίνονται εξετάσεις αίματος που δεν γνωρίζει κανείς που πάνε.
Οποιοδήποτε διαιτολόγιο προτείνεται εμπίπτει στην παράβαση του νόμου που θέλει να δίνεται μόνο από εξειδικευμένο πτυχιούχο επιστήμονα διαιτολόγο. Τις μεθόδους αυτές δεν εφαρμόζονται από πτυχιούχους επιστήμονες που έχουν αναγνωρισθεί από την πολιτεία. Τα διαιτολόγια αυτά δίνονται από αυτοαποκαλούμενους διαιτολόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας. Όλοι αυτοί κάνουν μία διαφήμιση χωρίς να φέρουν καμία βιβλιογραφία και καμία επιστημονική τεκμηρίωση .
Οι άνθρωποι που δεν χάνουν εύκολα βάρος θα πρέπει πρώτα από όλα να ελέγξουν τυχόν προβλήματα όπως : την λειτουργία θυρεοειδούς ,την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών ,  την πιθανή εμφάνιση αναιμίας , και τον έλεγχος του ζαχάρου στο αίμα.
Η χρησιμοποίηση διαιτολογίων που στηρίζονται σε αυτή τη μεθοδολογία, είναι αντίθετη στους κανόνες δεοντολογίας των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καθώς και όλη η επιστημονική κοινότητα κατακρίνει αυτή τη μεθοδολογία, διότι ο Διαιτολόγος σαν βασικό γνώμονα πρέπει να έχει την προάσπιση την υγείας των πελατών.
Τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται με βάση την ομάδα αίματος ή την τροφική δυσανεξία έχουν την ίδια επιστημονική βαρύτητα με τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται με βάση το ζώδιο, δηλαδή είναι ΑΠΑΤΗ. 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα