Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Το άγγιγμα του πνεύματος

Ο κόσμος είναι μυστηριώδης. Τόσο πολύ, που τον αποδεχόμαστε όπως μας περιγράφεται και επιλέγουμε(;) να τον βλέπουμε αποσπασματικά , και,  κυρίως, κάτω από συνθήκες. Αυτό το ονομάζουμε κόσμο του γνωστού.

Για κάποιους  φτάνει η στιγμή που αυτός ο κόσμος δεν τους ικανοποιεί, τους φαίνεται ψεύτικος και εφήμερος. Ίσως διαισθάνονται ότι η ευτυχία, που κάθε άνθρωπος επιθυμεί, δεν μπορεί να βρεθεί σ’ αυτόν τον ασταθή κόσμο.

Αρχίζουν τότε να αναζητούν το αληθινό, το «όντως ον»με διάφορους τρόπους. Ίσως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η νέα θεώρηση του κόσμου θα βασίζεται στην άμεση ενορατική εμπειρία και όχι σε κάποιες διανοητικές ερμηνείες της πραγματικότητας. Ίσως θελήσουν να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι της καρδιάς. Τότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Τότε μπορεί να νιώσουν το άγγιγμα του Πνεύματος. Και θα το αναγνωρίσουν μόνο αν έχουν ορθάνοιχτα τον νου και την καρδιά τους.

Δεν είμαστε μόνοι. Στο βάθος της ύπαρξής μας φωλιάζει  ένας φωτεινός πυρήνας, έτοιμος να πλημμυρίσει με φως το είναι μας. Είναι ο ίδιος σπινθήρας που άναψε μέσα στην καρδιά του Γκοτάμα Βούδα και γέμισε με φως τον κόσμο. Τότε ήταν που ο Βούδας αναφώνησε:-«Ορθάνοιχτα άνοιξαν οι πύλες του αθάνατου. Όποιος έχει αυτιά, ας ακούσει προσεκτικά για να θεμελιώσει την πίστη του!».

Αν, λοιπόν, έχουμε πίστη στα λόγια του Βούδα και στραφούμε στη μελέτη της διδασκαλίας του, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι εκείνος θα μας στηρίξει ποικιλοτρόπως και θα μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο που οδηγεί στη Βουδική κατάσταση. Ας μη ξεχνάμε ότι η παρουσία στη ζωή μας μερικών πνευματικών φίλων θα κάνει το ταξίδι μας πιο υποφερτό και πιο ενδιαφέρον. Είναι ωραίο να μοιράζεσαι το φως με αγαπημένα πρόσωπα.

Η κατάστασή μας μπορεί να περιγραφεί με την εξής εικόνα: στεκόμαστε στην άκρη του γκρεμού. Κάτω απ’ τα πόδια μας η άβυσσος. Πίσω μας ο ψεύτικος κόσμος της σαμσάρα(δηλαδή ο κύκλος της γέννησης και του θανάτου). Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω.

Κι εκεί που στεκόμαστε γεμάτοι δέος και ελπίδα-αλλά όχι με απελπισία- θα ακούσουμε ένα δυνατό φτερούγισμα να έρχεται από ψηλά. Θα αντικρύσουμε χωρίς φόβο τον υπερβατικό δράκοντα  της λύτρωσης, που θα μας πάει στην άλλη όχθη, στη χώρα της Ουτοπίας, που πολλοί τη λένε Νιρβάνα.

                                                                                                                    Vadarma


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα