Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Γιατί όταν κλαίμε «τρέχει» και η μύτη μας;



Θα έχεις παρατηρήσει πως, όταν τα δάκρυα πέφτουν βροχή από τα μάτια σου, αρχίζει να στάζει και η μύτη σου. Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;
Η εξήγηση βρίσκεται στον μηχανισμό παραγωγής δακρύων και στην άμεση σύνδεση ματιών και μύτης:

Μικροί αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στον επιφανειακό ιστό τόσο του λευκού του ματιού (δηλαδή του σκληρού χιτώνα) όσο και αυτού που επιστρώνει τα βλέφαρα εσωτερικά, παράγουν συνεχώς μια μικρή ποσότητα δακρύων ώστε να διατηρείται ο βολβός υγιής και ταυτόχρονα να «λιπαίνεται», διευκολύνοντας έτσι την κίνησή του. Ένας μεγαλύτερος αδένας, ο δακρυϊκός, που βρίσκεται κάτω από το άνω βλέφαρο απαντά σε συγκινησιακές καταστάσεις ή σε ερεθισμό του ματιού παράγοντας μεγαλύτερες ποσότητες δακρύων.
Τα δάκρυα, αφού κατανεμηθούν στην επιφάνεια του βολβού, εισέρχονται από ένα μικρό άνοιγμα που υπάρχει σε κάθε βλέφαρο (το δακρυϊκό σημείο) και αποχετεύονται μέσω ενός μικρού σωληναρίου (το δακρυϊκό σωληνάριο) στον δακρυϊκό ασκό και κατόπιν με τον ρινοδακρυικό πόρο μεταφέρονται στη μύτη. Αυτό εξηγεί γιατί «τρέχει» η μύτη μας, όταν κλαίμε, αφού η περίσσεια των δακρύων φθάνει στη μύτη μέσω της φυσιολογικής αποχετευτικής οδού.
* Το είδαμε στο: eyeclinic.com.gr
Αναδημοσίευση από bimag
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα