Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΤΖΙΑΚΟΜΟ ΤΖΙΡΟΛΑΜΟ ΚΑΖΑΝΟΒΑ(1725-1798)

Μια μικρή αναφορά στον καρδιοκατακτητή των αιώνων, που το όνομά του έγινε συνώνυμο όλων των ωραίων και άπιστων εραστών.
Ο Τζιοβάνι Καζανόβα γεννήθηκε στην Βενετία από γονείς ηθοποιούς, σπούδασε Νομικά και, σύμφωνα με δική του δήλωση, πήρε δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Πάντοβας στα 16 του χρόνια. Πάντως, με πτυχίο ή χωρίς, η απόλυτη ένδεια τον έριξε να παίζει βιολί στους δρόμους και σε ταβέρνες. Κι αυτό συνεχίστηκε μέχρι την στγμή που άλλαξαν τα πάντα στη ζωή του, σώζωντας από βαρύ τραυματισμό τον γερουσιαστή Μπραγκαντίν.

Με τα χρήματα που κέρδισε ταξίδεψε στην Γερμανία και τη Γαλλία, για να γίνει τέκτων τελικά στο Παρίσι. Επέστρεψε στον τόπο του το 1753, αλλά οι αποκρυφιστικές του διαλέξεις κίνησαν την προσοχή των Αρχών, που πίστευαν ότι ο μόνος σκοπός του ήταν να απομυζά από τα θύματά του χρήματα- ιδίως από τον ίδιο τον Μπραγκαντίν. Ο προστάτης του τον συμβούλεψε να φύγει από την πόλη, αλλά ήταν αργά. Ο Τζιοβάνι συνελήφθη και φυλακίστηκε στα Πιόμπι, τις μολυβδοσκέπαστες φυλακές του Παλάτσο Ντουκάλε για πέντε χρόνια, κατάφερε, όμως, να δραπετεύσει μετά πό λίγους μήνες.
Ο Καζανόβα πήγε πάλι στο προσφιλές του Παρίσι, πρόσθεσε στο όνομά του τον τίτλο του ιππότη του Σαϊνγκάλ και άρχισε να εκμεταλλεύεται όποιον αφελή μπορούσε παριστάνοντας τον ειδικό στα ελιξήρια και έκλεβε στα χαρτιά.
Ταξίδεψε στις Βρυξέλλες, πετυχαίνοντας ένα δάνειο για λογαριασμό της Γαλλίας από την Ολλανδία (Ηνωμένες Επαρχίες τότε), γνωρίστηκε με τον Ρουσσώ και με τον Βολταίρο. Μετά, ταξίδεψε στην Αγγλία και τη μακρινή Ρωσία, προσπαθώντας να πουλήσει μια ιδέα του διοργάνωσης κρατικών λαχείων.
Παντού, μα παντού, όπου πατούσαν τα πόδια του, είχε ερωτικές περιπέτειες και με κυρίες της αριστοκρατίας και με γυναίκες του υποκόσμου- δεν άφηνε να τού ξεφύγει καμία!


Αν και κατάφερνε πάντοτε να διεισδύει στους αριστοκρατικούς κύκλους, όπως και στους κύκλους των αποκρυφιστών, δεν άφηνε τη συνήθεια να «μαδά» τους εύπιστους, ή να μονομαχεί μετά το κλέψιμο των χαρτιών, ιστορίες που τον οδηγούσαν ή στη φυλακή ή στα σύνορα.
Αργότερα, μετά από πολλές περιπλανήσεις, βρέθηκε ξανά στο Παρίσι, όπου γνώρισε τον Βοημό κόμη Φον Βαλντστάϊν. Εκείνος τον προσέλαβσε ως βιβλιοθηκάριο στον πύργο του στο Ντούξ και ο ταλαιπωρημένος Τζιοβάνι έζησε εκεί τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια της ζωής του. 

Οποίος ξεπεσμός για έναν άντρα του δικού του βεληνεκούς, αφού εκείνη η θέση ήταν μόλις πάνω από ενός υπηρέτη...

Εκεί έγραψε την Ιστορία της ζωής μου (άλλα ψέμματα κι άλλα αλήθεια), έμαθε ότι η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του τόπου του είχε γίνει πλέον παρελθόν και είδε να καταρρέει ο κόσμος που είχε ζήσει.



Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα